Μόνιμα άρθρα στο goTHESS
Φεστιβάλ
6/6/2002

«ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ» - Βλάστη Κοζάνης



ΚΛΑΡΙΝΑ, ΤΖΑΖ, ΡΟΚ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΣΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ «ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ»


Με παρέλαση ξυλοπόδαρων, νταούλια, ζουρνάδες και το ηπειρώτικο κλαρίνο του μεγάλου δεξιοτέχνη Πετρο-λούκα Χαλκιά «ανοίγει» πανηγυρικά η αυλαία των «Γιορτών της Γης», του οικολογικού φεστιβάλ που διοργανώνει η εταιρία περιβαλλοντικής έρευνας και ενημέρωσης ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ στη Βλάστη Κοζάνης, από τις 9 έως τις 14 Ιουλίου. Σε υψόμετρο 1.240 μέτρων, στο πανέμορφο χωριό της Βλάστης, σημαντικοί Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες θα δώσουν το «παρών» σε μια μοναδική γιορτή της οικολογίας, που περιλαμβάνει ένα εξαήμερο πλούσιο σε πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες.


Οι φετινές «ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ» πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Χορηγοί επικοινωνίας των εκδηλώσεων είναι: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-Επιλογές-Πανσέληνος, ABOUT Thessaloniki, FANZEIN-ΜΥΛΟΣ, 88 μισό, MAD TV, WEST TV-Radio.


Το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:


· Τρίτη 9 Ιουλίου
Οι «Γιορτές της Γης» ξεκινούν την Τρίτη 9 Ιουλίου με τον «Ζαχαράκη», ένα αυθεντικό λαϊκό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους. Μέσα από την έκφραση του θεάτρου δρόμου, λόγος και κίνηση συναντούν τους ρυθμούς της γκάϊντας, το νταούλι και το ζωναράδικο χορό, συνοδεία παραδοσιακών οργάνων. Κι ο «Ζαχαράκης», ένα ενήλικο παιδί, τρυφερό κι ευαίσθητο, που αναζητά τη βασιλοπούλα του παραμυθιού, ζωντανεύει τις αφηγήσεις της γιαγιάς και μετατρέπεται σε θεατρικό δρώμενο. Το «Ζαχαράκη», καθώς και την παρέλαση ξυλοπόδαρων που θα τον υποδεχτεί, παρουσιάζει το Θέατρο Δρόμου της Πολιτιστικής Εταιρίας «ΙΩ».

Η πρώτη βραδιά του φεστιβάλ είναι εξολοκλήρου αφιερωμένη στην παράδοση και στους γνήσιους υποστηρικτές της. Ένας απ’ αυτούς, ο Πετρο-λούκας Χαλκιάς, εγκαινιάζει με το κλαρίνο του τη σκηνή της Βλάστης, εκφράζοντας το λυρισμό, το πάθος και τη γοητεία της μουσικής παράδοσης της Ηπείρου. Ο 68χρονος βιρτουόζος του κλαρίνου ακροβατεί σε περίτεχνους αυτοσχεδιασμούς, με σεβασμό και αγάπη πάντα στην τέχνη του. Ξυπνά τα έντονα χρωματικά ιδιώματα κάθε περιοχής της χώρας, ανακαλώντας εικόνες από το παρελθόν, φωνές αλλοτινές, γεύσεις και μυρωδιές της ελληνικής υπαίθρου.


· Τετάρτη 10 Ιουλίου
Ο Δημήτρης Πάνας, ένας νέος Βορειοελλαδίτης τραγουδοποιός, παρουσιάζει την επικείμενη δισκογραφική του δουλειά, που συνιστά μια ενδιαφέρουσα μουσική προσέγγιση. Ο Πάνας αναμειγνύει ήχους, δρόμους και ρυθμούς Ανατολής και Δύσης. Το δωρικό στοιχείο συναντά το λυγμό, τα 9/8 και το Μπάλλο του Αιγαίου, που εναλλάσσονται αρμονικά με το πεντατονικό μοιρολόι της Ηπείρου – μια πιο σύγχρονη εκδοχή του χορού της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.

Σαν αερικό, η Μελίνα Κανά γλυκαίνει με την παρουσία της τη σκηνή και υφαίνει το μαγικό χαλί των τραγουδιών που μας ταξιδεύουν στη χώρα των ήχων. Πλαισιωμένη από οκτώ εξαίρετους μουσικούς, η δημοφιλής ερμηνεύτρια από τη Θεσσαλονίκη απελευθερώνει λαμπερά ηχοχρώματα, που ακτινοβολούν γύρω της, φυλακισμένα στην πλαστικότητα της φωνής και του κορμιού της. Παραδοσιακοί σκοποί, νέα και παλιά τραγούδια του Θανάση Παπακωσταντίνου και του Σωκράτη Μάλαμα δημιουργούν ένα αόρατο πλέγμα μιας μαγικής μουσικής συνάντησης, που η Μελίνα Κανά ζωντανεύει με το δικό της, ξεχωριστό τρόπο στο πάλκο.


· Πέμπτη 11 Ιουλίου
Οι «Κλέφτες» (Briganti) της ιταλικής θεατρικής ομάδας “Fabbrica delle bucce’ υπόσχονται να…κλέψουν το ενδιαφέρον του κοινού, στην έναρξη της τρίτης μέρας του φεστιβάλ. Οι ηθοποιοί αφηγούνται με χορό και ζωντανή μουσική τις θρυλικές ιστορίες των κλεφτών ανά την υφήλιο, ξεκινώντας από τους περίφημους ληστές της Σικελίας και καταλήγοντας στις οργανωμένες συμμορίες της Λατινικής Αμερικής. Μοναδικά τους «όπλα», οι τεχνικές του θεάτρου δρόμου (ακροβατικά, φωτιές) και οι έντονες σκηνικές εικόνες.

Η βραδινή συναυλία ανήκει ολοκληρωτικά στον Αλκίνοο Ιωαννίδη και την ορχήστρα του. Παρέα με τους μουσικούς του και με τον αχώριστο σύντροφό του, την κιθάρα του, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης αποδεικνύει για μια ακόμη φορά τη μυστική του «χημεία» με το κοινό. Μετά το περσινό, έντονο συναυλιακά, καλοκαίρι, με 45 συναυλίες στην Ελλάδα και στην Κύπρο, σε μια μεγάλη περιοδεία με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Αλκίνοος επιστρέφει μ’ ένα πιο εσωστρεφές πρόγραμμα, ερμηνεύοντας αγαπημένα τραγούδια.


· Παρασκευή 12 Ιουλίου
Η βραδιά αρχίζει με ρυθμούς τζαζ, μέσα από τις ηχητικές περιπλανήσεις των Blue Train. Το τριμελές συγκρότημα από την Κοζάνη έχει ήδη έντεκα χρόνια δημιουργίας στο ρεπερτόριο της τζαζ και fusion μουσικής, ενώ δοκιμάζει τις δυνάμεις του και σε δικές του συνθέσεις, που θα παρουσιάσει και στο κοινό του Φεστιβάλ.
Με στίχο ελληνικό και προσεκτικά δουλεμένο, οι Vorlike ακολουθούν στη σκηνή. Το συγκρότημα, άμεσο και γνήσιο στην έκφραση, αποφεύγει τις γλυκανάλατες παρεκτροπές μιας «έντεχνης» παραλλαγής. Hλεκτρονικοί ήχοι με κιθάρες, μπάσο τύμπανα και κρουστά, ροκ με δυνατό beat, συναίσθημα και μουσικό ταξίδι, από ένα συγκρότημα που δεν περνά απαρατήρητο.

Η μουσική εναλλάσσεται και επανέρχεται με…στυλ, φαντασία και Xaxakes. Ξέφρενοι ρυθμοί, χιούμορ και φαντασία, από ένα συγκρότημα που υπόσχεται εκπλήξεις και ανατροπές. Οι Xaxakes διακρίνονται, άλλωστε, για την πολύ καλή σκηνική παρουσία και για την αδιαμφισβήτητη μοναδικότητά τους.


· Σάββατο 13 Ιουλίου
Ένας γνώριμος κι αγαπημένος τραγουδοποιός των φίλων της καλής ελληνικής μουσικής, ο Σωκράτης Μάλαμας, ανεβαίνει στο πάλκο, παρέα με μια ομάδα σπουδαίων μουσικών και την τραγουδίστρια Μαρία Παπανικολάου, μόνιμη συνεργάτιδά του τα τελευταία χρόνια. Ο Μάλαμας θα τραγουδήσει κομμάτια από το τις «Ασπρόμαυρες Ιστορίες» των πρώτων του βημάτων στη δισκογραφία μέχρι και συνθέσεις από το πρόσφατο άλμπουμ του, με τίτλο «Ο φύλακας κι ο βασιλιάς». Απόλυτα ειλικρινής ως καλλιτέχνης, ο Σωκράτης Μάλαμας υπόσχεται μια ακόμη μαγική βραδιά, σε μια αξέχαστη συναυλιακή εμπειρία, με μουσικές εκρήξεις, λόγια σκληρά, ελαφρά ειρωνία και τρυφερότητα.


· Κυριακή 14 Ιουλίου
Η καρδιά της τελευταίας μέρας των «Γιορτών της Γης» χτυπά σε ρυθμούς ροκ και φιλοξενεί τρία νεανικά ροκ γκρουπ: τους Ευοί Ευάν, τους Λουδίας και τους Τσοπάνα Rave.

Η μουσική παρέα των Ευοί Ευάν συνθέτει το δικό της ηχητικό περιβάλλον επί σκηνής, με βασικά συστατικά τη συλλογική δουλειά, τους ανοιχτούς ορίζοντες και την αναζήτηση της ουσιαστικής επαφής με το κοινό. Τα κομμάτια τους είναι ρυθμικά, με σύγχρονους, βιομηχανικούς ήχους, «πειραγμένα» βιολιά και επιθετικό στίχο, που γρήγορα γίνεται προσωπικός και αναγνωρίσιμος.

Τη σκυτάλη παίρνουν οι Λουδίας, ένα νέο συγκρότημα με στυλ, που παραπέμπει σε ήχους southern rock, τονισμένους με ελαφρές blue grass πινελιές. Τα μέλη του – τέσσερις μουσικοί από διάφορες αγγλόφωνες μπάντες της Θεσσαλονίκης – αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο του «κλασικού ροκ».

Ο κύκλος των συναυλιών κλείνει με τους Τσοπάνα Rave, ένα συγκρότημα που αυτοαποκαλείται περιπλανώμενο και «απειλεί» να μεταφέρει στους θεατές τη νόσο των.. τρελών τσοπάνηδων. «Ασθένεια» με συμπτώματα που περιλαμβάνουν διάθεση για κέφι, μανία για τραγούδι και εξωτερίκευση βαθύτερων εσωτερικών συναισθημάτων.





© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge