Μόνιμα άρθρα στο goTHESS
Φεστιβάλ
6/7/2002

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ “COSMOPOLIS”



Με σύνθημα «Δεν μπορείς να αγαπήσεις το διαφορετικό αν δεν το γνωρίσεις» ο Δήμος Καβάλας και η Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού & Ανάπτυξης Καβάλας διοργανώνουν το δεύτερο φεστιβάλ “Cosmopolis”.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν η Ιταλία, η Βουλγαρία, το Μαρόκο, η Κύπρος, η Αρμενία, η Πορτογαλία ενώ την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Οι αποστολές των χωρών – περίπου πεντακόσια τα μέλη τους – με τους χορούς και τα τραγούδια τους θα προσπαθήσουν να αποδείξουν πόσο μοιάζουμε οι λαοί μεταξύ μας και πόσα λίγα είναι αυτά που μας χωρίζουν.

Από τις 21 έως τις 25 Αυγούστου μία από τις πλέον παραδοσιακές περιοχές της Ελλάδας, η Χερσόνησος της Παναγίας, μεταμορφώνεται σ’ ένα παζάρι που στήνεται από μικροπωλητές των συμμετεχουσών χωρών όπου παρουσιάζεται η λαϊκή τέχνη ,οι γεύσεις, τα εθνικά τους προϊόντα . Στο υπαίθριο εστιατόριο που στήνεται μόνο για την διάρκεια του φεστιβάλ, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν, να μάθουν και να συγκρίνουν τις εθνικές κουζίνες και τα μυστικά τους. Την ίδια στιγμή θα προβάλλονται κλασσικές ασπρόμαυρες ταινίες στο θερινό κινηματογράφο που θα στηθεί ειδικά για τις ανάγκες του φεστιβάλ.

Στη σκιά των δέντρων που βρίσκονται στην αυλή του σπιτιού που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ιδρυτής της αιγυπτιακής αυτοκρατορίας, Μεχμέτ Αλή, θα πραγματοποιηθούν τρεις συζητήσεις με θέματα σχετικά με τη μουσική, τα ΜΜΕ και την Ελληνική Γλώσσα στη σύγχρονη πραγματικότητα. Καθηγητές πανεπιστημίου, γνωστοί καλλιτέχνες, πολιτικοί και δημοσιογράφοι θα προσπαθήσουν να «διαλευκάνουν το μυστήριο» των επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης στη μουσική, τη γλώσσα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι οικολογικές οργανώσεις Greenpeace, WWF και Αρκτούρος, καθώς επίσης οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Διεθνής Αμνηστία θα διαθέτουν τους δικούς τους χώρους στο Φεστιβάλ σε μία κοινή προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν το κοινό απέναντι στον άνθρωπο, την ελευθερία και το περιβάλλον. Πρόκειται για μία ευκαιρία να προβληθεί το έργο των οργανώσεων αυτών και να δεχτούν τα συγχαρητήριά και τις ευχαριστίες μας από κοντά.


«ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ» ΣΤΟ COSMOPOLIS
Τρεις πανελλαδικές πρεμιέρες συγκροτημάτων που τα ονόματά τους εμφανίζονται κάθε χρόνο στα προγράμματα των μεγαλύτερων έθνικ φεστιβάλ της Ευρώπης συμμετέχουν στο 2ο Cosmopolis.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα καταθέσουν τους ήχους τους οι:

SANDY LOPICIC ORKESTAR (Τετάρτη 21/8/2002)
GEVORG DABAGHYAN (Σάββατο 24/8/2002)
SPACCANAPOLI (Κυριακή 25/8/2002)
Επίσης, θα συμμετέχουν οι «IASIS» μαζί με το σύνολο κρουστών «Κρόταλα» (Παρασκευή 23/8)


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ

SANDY LOPICIC ORKESTAR
Η Sandy Lopicic Orkestar αποτελείται από 14 μουσικούς που κατάγονται από χώρες της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης. Δημιουργήθηκε με αφορμή μια μουσικοθεατρική παράσταση - “The Black Rider - The Casting of the Magic Bullets”- που περιείχε σαφείς θεαματικές αναφορές στον πόλεμο της Βοσνίας. Μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων, οι μουσικοί αποφάσισαν να συνεχίσουν να δουλεύουν μαζί.
Αυτό που ενώνει τα μέλη της ορχήστρας είναι η αγάπη για τη μουσική των Βαλκανίων και βασικό μέλημά τους είναι να δείξουν στον κόσμο πόσο πλούσια είναι η πολιτιστική κληρονομιά αυτής της περιοχής.
Η ορχήστρα παίζει κομμάτια από την παράδοση των τσιγγάνων καθώς επίσης από τη Βουλγαρία, τα Σκόπια, τη Σερβία, τη Βοσνία και την Αλβανία.
Το 2001 κυκλοφόρησε η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Border Confusion» που απέσπασε πολύ θερμές κριτικές. Μια ιδιαίτερα αξιόλογη έκδοση, στην οποία τον πρώτο λόγο έχει η φαντασία και οι ήχοι των Βαλκανίων, που διεκδικούν τη θέση που τους αξίζει στο σύγχρονο μουσικό γίγνεσθαι.

SPACCANAPOLI
Από τους δρόμους της Νάπολης, ιστορικό σταυροδρόμι για τον πολιτισμό ολόκληρης της περιοχής της Μεσογείου, οι Spaccanapoli είναι οι κληρονόμοι μιας παράδοσης αιώνων. Μοντέρνοι ήχοι με ρίζες στην αρχαία μουσική παράδοση, εμπλουτίζονται με εκρηκτική ενέργεια, παθιασμένα φωνητικά και ξέφρενους ρυθμούς.
Για τους Spaccanapoli, η πολιτική είναι ένα καρναβάλι και η σκληρή πραγματικότητα της καθημερινής μας ζωής εμποτίζεται με χρώματα, χιούμορ και απολαύσεις.
Η μουσική έχει τις ρίζες της στις παραδόσεις, που φτάνου πιο μακριά και πιο βαθιά από τις καθολικές ιεροτελεστίες μέχρι τα τελετουργικά του Διονύσου.
Ο έντονος ρυθμός, τα παθιασμένα φωνητικά και οι ξέφρενοι χοροί Tarantella και Tammurriata αντικατοπτρίζουν τη ζωή των ανθρώπων της Νάπολης που «γιορτάζουν» τη ζωή στη σκιά του Βεζούβιου που ακόμα σιγοκαίει.
Οι Spaccanapoli πήραν το όνομά τους από ένα παλιό δρόμο της ελληνικής παροικίας στο κέντρο της Νάπολης, ο οποίος εξακολουθεί μέχρι σήμερα να το επίκεντρο της αυθεντικής φολκλορικής έκφρασης.
Τον Αύγουστο του 2000 κυκλοφόρησε η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Aneme perze». Μια εξαιρετική δουλειά που άνοιξε της πόρτες για τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ Womad της Σικελίας (2001).
Το φετινό καλοκαίρι θα περιοδεύσουν σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ. Μοναδικός σταθμός στη χώρα μας η Καβάλα και το φεστιβάλ “Cosmopolis”.

GEVORG DABAGHYAN
Ο Γκεβόργκ Νταμπαγκιάν από την Αρμενία είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους σύγχρονους δεξιοτέχνες της ντουντούκας στον κόσμο.
Γεννήθηκε στο Yerevan το 1965 και σε ηλικία 19 ετών αποφοίτησε από το μουσικό κολέγιο της πόλης, όπου μαθήτευσε στην τάξη του φημισμένου Xachik Xachatryan.
Το 1989 αποφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο, ενώ το 1992 απέκτησε τον τίτλο του Master.
Δάσκαλοί του μεγάλοι δεξιοτέχνες της χώρας του, οι οποίοι άφησαν την προσωπική τους σφραγίδα στην ιστορία της παραδοσιακής μουσικής της Αρμενίας.
Η αρμονία της μουσικής του σε συνδυασμό με την ιστορία της χώρας του, δημιουργούν τη μοναδικότητα στην τέχνη του. Η πρωτοποριακές και καινοτόμες ερμηνείες παραδοσιακών κομματιών σε συνάρτηση με την άριστη μουσική του κατάρτιση, ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς ακροατές.
Έχει την ικανότητα να ταιριάζει τη ντουντούκα με διάφορα άλλα – φαινομενικά αταίριαστα με αυτή - μουσικά όργανα, όπως το βιολί, το τσέλο, το τρομπόνι, το φαγκότο, κ.ά.
Το 2001 ο Νταμπαγιάν συμμετείχε στη διεθνή μουσική συνάντηση "The World's Multi-Voice" που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα με σκοπό να ανοίξει νέους δρόμους για τη συνεργασία μεταξύ των δεξιοτεχνών παραδοσιακών οργάνων από διαφορετικές χώρες. Στο τέλος αυτής της συνάντησης, ο Γκεβόργκ Νταμπαγκιάν έπαιξε μαζί με τον καταξιωμένο δεξιοτέχνη του βιολιού Gedion Kremer.
Επίσης, έχει συνεργαστεί με τον Yo – Yo Ma (τον παγκοσμίου φήμης τσελίστα που μέχρι σήμερα έχει αποσπάσει δέκα βραβεία Grammy και συμμετείχε στη μουσική της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας «Ο Τίγρης και ο Δράκος»), καθώς και με τον πολύ αγαπητό στη χώρα μας σαξοφωνίστα Jan Garbarek.

IASIS
Ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα της Ελληνικής μουσικής σκηνής. Με χαρακτηριστικά “ethnic”, η μουσική των «Iasis» κινείται μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου, με χαρακτηριστική άνεση και ευχέρεια, διατηρώντας ταυτόχρονα μια ταυτότητα τζαζ αλλά και παραδοσιακή. Στο βιογραφικό τους περιλαμβάνονται συνεργασίες με ξένους καλλιτέχνες όπως ο Omar Faruk Tekbilec, η Nina Bojanova Koteterova και πολλούς άλλους.


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η Καβάλα απέχει 670 km από την Αθήνα και 165 km από τη Θεσσαλονίκη. Όσοι βρίσκονται στην Αθήνα μπορούν να φτάσουν στην Καβάλα είτε αεροπορικώς, είτε με ΚΤΕΛ, είτε βέβαια με Ι.Χ.
Τηλέφωνο Ολυμπιακής Αεροπορίας: 0510 223622
Τηλέφωνο Aegean Airlines – Cronus: 0510 229000
Τηλέφωνο ΚΤΕΛ Αθήνας & Θεσσαλονίκης: 0510 222294

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού & Ανάπτυξης Καβάλας στα τηλέφωνα 0510 831388 και 0510 831858 ή στείλτε e-mail στη διεύθυνση detakav@otenet.gr

Eπίσης μπορείτε να επισκεφθείτε το site πολιτισμικού τουρισμού methexis.gr





© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge