Μόνιμα άρθρα στο goTHESS
Φεστιβάλ

ΓΙΟΡΤΕΣ της ΓΗΣ



ένα ethnic φεστιβάλ στη ΒΛΑΣΤΗ Κοζάνης
11-20 IOYΛIOY 2003


Μια πρόταση εναλλακτικών διακοπών για το φετεινό καλοκαίρι αποτελούν οι Γιορτές της Γης που διοργανώνονται για τρίτη συνεχή χρονιά, από τις 11 έως τις 20 Ιουλίου 2003, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την πολύτιμη συμπαράσταση της Κοινότητας Βλάστης και την τεχνική υποστήριξη της Εθελοντικής Εργασίας Θεσσαλονίκης. Σε υψόμετρο 1.240 μέτρων, στο πανέμορφο χωριό της Βλάστης, σημαντικοί Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες θα δώσουν το «παρών» σε μια μοναδική γιορτή της οικολογίας, ένα δεκαήμερο πλούσιο σε πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες.

Kεντρικό θέμα Γιορτών είναι η Καθημερινή Οικολογία. Με την διοργάνωση μιας έκθεσης καθώς και με συζητήσεις και άλλες δράσεις στη διάρκεια των Γιορτών, θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε την ατομική ευθύνη του καθενός μας και να διαμορφώσουμε πολίτες ενημερωμένους, υπεύθυνους και ενεργούς που θα υιοθετήσουν μία φιλοπεριβαλλοντική συμπεριφορά, αλλάζοντας τις συνήθειες μας σε όλο το φάσμα των καθημερινών μας δραστηριοτήτων: στο σπίτι, στη μετακίνηση, στην εργασία και στον ελεύθερο χρόνο.

Το συναυλιακό πρόγραμμα του φεστιβάλ, που ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες καλοκαιρινές διοργανώσεις, έχει ως εξής:

· Παρασκευή 11 Ιουλίου
Ένα ελληνόφωνο συγκρότημα από την Κάτω Ιταλία, την χερσόνησο του Σαλέντο, ανοίγει τις φετεινές Γιορτές της Γης. Είναι οι ΑVLEDDHA, που συνδυάζοντας χαρακτηριστικούς ήχους της παραδοσιακής μουσικής με λαϊκά στοιχεία δημιουργούν ένα σύγχρονο ηχητικό τοπίο και ανανεώνουν με ευρηματικότητα την μουσική κληρονομιά της Grecia Salentina. Ακολουθεί μια 14μελής μπάντα κρουστών από τη Γαλλία, οι Compagnie Cameleon, ένα εκρηκτικό μουσικό κοκταίηλ σάμπας, τζαζ, ραπ και αφροβραζιλιάνικου στυλ. Δυναμικοί ρυθμοί, εκρηκτικά χρώματα και παιχνιδιάρικες χορογραφίες μαγνητίζουν τους θεατές και τους παρασέρνουν σ' ένα ξέφρενο χορό.

· Σάββατο 12 Ιουλίου
Στους κεντρικούς δρόμους και την πλατεία της Βλάστης οι Compagnie Chameleon ανοίγουν την γιορτή. Ένας νέος τραγουδοποιός, ο Στέλιος Μποτωνάκης, παρουσιάζει την πρώτη του συλλογή "Έξω απ' το χρόνο", που μόλις κυκλοφόρησε. Δύσκολα κατατάξιμος σε συγκεκριμένη μουσική κατηγορία, έχει χαρακτηριστεί ως "πολύ ροκ για έντεχνος, πολύ έντεχνος για ροκ". Με παθιασμένη ερμηνεία που καθηλώνει και μουσική πολυρυθμία που δεν συναντιέται στο ελληνικό μουσικό στερέωμα θα κατακτήσει σίγουρα το κοινό του.
Το κορυφαίο γεγονός της βραδυάς, όμως, είναι η συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου, του ακριβοθώρητου τραγουδοποιού από τη Λάρισα, με το απόλυτα προσωπικό του στίγμα, που οι δύο τελευταίοι του δίσκοι "Βραχνός Προφήτης" και "Αγρύπνια" κατατάσσονται από κοινό και κριτικούς στους καλύτερους της δεκαετίας. Με την συνοδεία επτά κορυφαίων μουσικών συνδέει το ροκ με την παράδοση, τους free jazz αυτοσχεδιασμούς με την λαϊκή μπαλάντα, την Δύση με την Ανατολή.

· Κυριακή 13 Ιουλίου
Ένας από τους σημαντικότερους ευρωπαίους δημιουργούς και αυτοσχεδιαστές της σύγχρονης τζαζ, που ασχολείται από το 1989 με τη σχέση βωβού κινηματογράφου και μουσικής επί σκηνής, ο Σάκης Παπαδημητρίου στο πιάνο, με την Γεωργία Συλλαίου (φωνή) και τον Γιώργο Μπαντούκ Αποστολάκη (μπάσο) συνοδεύουν μουσικά την προβολή της βωβής ταινίας Metropolis του Fritz Lang. Μια ταινία του 1926 που με την προφητική της δύναμη «αιχμαλώτισε» στις εικόνες της το ιστορικό μέλλον.
Στη συνέχεια οι Captain Sung & his electric tangerine, μία performance με παράλληλη δράση χορού, λόγου και θεάτρου, ένα live πάρτυ που μας μεταφέρει στη Νέα Ορλεάνη, την εποχή του μεσοπολέμου.

· Δευτέρα 14 Ιουλίου
Η βραδιά αρχίζει με ρυθμούς τζαζ, μέσα από τις ηχητικές περιπλανήσεις του Τρίο Βαλκάνο. Συνδυάζοντας τις τεχνοτροπίες της jazz μ' ένα ιδιαίτερα ευρύ εκφραστικό πεδίο, που απλώνεται στο σύνολο της ελληνικής βαλκανικής παράδοσης, δημιουργούν μια σύγχρονη μουσική ταυτότητα.
Ακολουθούν οι Traband, ένα από τα δημοφιλέστερα ροκ σκα συγκροτήματα της, ιδιαίτερα σημαντικής, τσέχικης μουσικής σκηνής. Κλαρίνο, τρομπέτα, τούμπα, ακορντεόν, μπάσο και ντραμς κάνουν πάρτυ με μπαλάντες ναυτικών, εβραϊκά γαμήλια τραγούδια και τραγούδια των pub της Πράγας, με έντονες επιρροές από την βαλκανική και την τσιγγάνικη λαϊκή μουσική.

. Τρίτη 15 Ιουλίου
Ξεκίνημα με τους Έκλειψις, με δικές τους συνθέσεις που περιέχουν στοιχεία από μινιμαλισμό και κέλτικη μουσική, που ξεκινούν ως ενορχηστρωμένες μελωδίες και δίνουν σιγά σιγά τη θέση τους σε αυτοσχεδιαστικά ξεσπάσματα. Η μουσική εναλλάσσεται και οι Tara Fuki, από την Τσεχία, που ακολουθούν είναι …απλά υπέροχες. Δυο γυναίκες, δυο αισθαντικές φωνές, δυο βιολοντσέλα συνθέτουν ένα πρωτότυπο μουσικό στυλ που ξεφεύγει από κάθε πιθανή ταξινόμηση αλλά σίγουρα μαγεύει αυτούς που είναι ανοιχτοί σε πειραματισμούς και δεν φοβούνται να ονειρευτούν.

. Τετάρτη 16 Ιουλίου
Ένα παραδοσιακό γλέντι στήνεται το βράδυ της Τετάρτης στην κεντρική πλατεία της Βλάστης. Με αγαπημένα λαϊκά τραγούδια, ρεμπέτικα αλλά και μπάντα χάλκινων πνευστών, το κέφι αναμένεται να κρατήσει μέχρι τις "μικρές" ώρες.

. Πέμπτη 17 Ιουλίου
Ένας γνώριμος κι αγαπημένος τραγουδιστής ανεβαίνει στο πάλκο. ʼλλωστε τα μισά από τα καλύτερα τραγούδια που αγαπήσαμε τα τελευταία είκοσι χρόνια ήταν δικά του. Ο Νίκος Παπάζογλου, ο «ινδιάνος» της ελληνικής μουσικής με την εξαιρετική βαθιά φωνή, γνώριμη για το λυγμό της, χαρακτηριστική για το χρώμα της, που καταφέρνει να ξεσηκώνει τον κόσμο με ένα του μόνο χτύπημα στο ντέφι. Όπως πάντα μαζί του η Λοξή Φάλαγγα υπόσχονται μια ακόμη μαγική βραδιά.

. Παρασκευή 18 Ιουλίου
Η καρδιά της προτελευταίας συναυλιακής νύχτας των «Γιορτών της Γης» χτυπά σε απόλυτα έθνικ ρυθμούς. Αρχίζει με μουσικό χάπενινγκ και ξυλοπόδαρους στους δρόμους της Βλάστης από το ιταλικό θέατρο δρόμου Fabbrica delle Bucce και συνεχίζεται με μία διαφορετική παράσταση Καραγκιόζη, από το Θέατρο Σκιών Στανίση. Η ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας ζωντανεύει στο πανί, με πρωταγωνιστή τον …Καραγκιόζη, ενώ λύρα, λαούτο, κανονάκι, σαντούρι και βιολοντσέλο συνοδεύουν ζωντανά, αναβιώνοντας τις αυθεντικές εποχές του Θεάτρου Σκιών. Και μετά αρχίζουν οι χοροί… Ένας από τους σημαντικότερους τούρκους δημιουργούς και μελετητές της βαλκανικής μουσικής παράδοσης, ο Μουαμμέρ Κετέντζογλου με την μπάντα του "Tαξίδι στα Βαλκάνια" ερμηνεύει παραδοσιακά τραγούδια των χωρών της Βαλκανικής και πυροδοτεί το κέφι των θεατών.
Το γλέντι συνεχίζεται με τους Τamama, ένα συγκρότημα που αναζητά τις ρίζες της μουσικής του στο παγκόσμιο μουσικό χωριό. Συνθέσεις δικές τους, διασκευές κομματιών από τις παραδόσεις τόπων όπως η Περσία, η Καππαδοκία, η Μαύρη Θάλασσα, παιγμένα και με δικά τους αυτοσχέδια όργανα, αλλά και διασκευές τραγουδιών της σύγχρονης μουσικής σκηνής, δίνουν ένα ιδιαίτερα προσωπικό και πρωτότυπο τόνο στο ρεπερτόριο τους.

. Σάββατο 19 Ιουλίου
Η ιταλική θεατρική ομάδα Fabbrica delle Bucce παρουσιάζει τις "Απροσδόκητες Συναντήσεις" μια παράσταση για την ιστορία των συναντήσεων με το "διαφορετικό", των συγκρούσεων ταυτοτήτων, της καταστροφής των παραδείσων. Οι βραδυνές συναυλίες αρχίζουν με τους Giu il Cappello. Έθνικ ροκ με επιρροές από την παραδοσιακή ιταλική μουσική από ένα συγκρότημα που έχει το χάρισμα να μεταδίδει την ενέργεια και την ευθυμία του στο κοινό τους. Η Σαββίνα Γιαννάτου με τους Primavera en Salonico συνεχίζουν με ένα γοητευτικό ταξίδι στη Μεσόγειο, με τραγούδια από την Ελλάδα, Κύπρο, Αρμενία, Λίβανο, Ιταλία, Κάτω Ιταλία (ελληνόφωνοι και αρβανίτες), Κορσική, Σαρδηνία, Ισπανία και Αφρική. Μαζί τους η τυνήσια τραγουδίστρια Lamia Bedioui σε παραδοσιακές αραβικές μελωδίες Και αργά το βράδυ οι Αέρα Πατέρα. Ένα ιστορικό συγκρότημα που δημιουργεί μία διαφορετική αίσθηση σε κάθε του εμφάνιση αφού σε κανένα τους live δεν συμμετέχουν τα ίδια μέλη.

. Κυριακή 20 Ιουλίου
Ανήμερα του ΑηΛιά, στον ομώνυμο λόφο, όπου βρίσκεται και το κάμπινγκ των Γιορτών, θα αναβιώσει το παραδοσιακό τοπικό πανηγύρι με μπάντα χάλκινων πλευστών.

Το πρόγραμμα όμως του φεστιβάλ δεν εξαντλείται στην διοργάνωση των συναυλιών καθώς εμείς ως φεστιβάλ θεωρούμε ένα σύνολο πολιτιστικών και άλλων γεγονότων που θα καλύπτει τον χρόνο, τα ενδιαφέροντα και τις απαιτήσεις των συμμετεχόντων και επιπλέον θα αποτελεί μία πρόταση εναλλακτικών διακοπών, μία πρόταση πολιτιστική, μία πρόταση διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου, ακόμα και μία πρόταση εναλλακτικής διατροφής.

Έτσι στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης: κινηματογραφικές προβολές (με την συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου ECOCINEMA θα προβάλλονται καθημερινά οι βραβευμένες ταινίες της προηγούμενης διοργάνωσής του), θεατρικές παραστάσεις, συζητήσεις για οικολογικά θέματα, ένα σεμινάριο για την "πράσινη κοινωνική οικονομία" (που θα διοργανωθεί με την φροντίδα της Εταιρείας Πολιτικού Προβληματισμού "Νίκος Πουλαντζάς"), εικαστικές εκθέσεις, εκθέσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, παζάρι αλλά και εστιατόριο βιολογικών προϊόντων, εκδρομές στις σημαντικές για τη φύση περιοχές της Δυτ. Μακεδονίας, ορεινή πεζοπορία και άλλες αθλητικές δραστηριότητες, καθώς και οργανωμένος παιδότοπος (όπου εκπαιδευτικοί και ειδικευμένοι εμψυχωτές θα συνοδεύσουν τα παιδιά σε εικαστικές περιπλανήσεις, δημιουργικές κατασκευές, θεατρικά παιχνίδια και ανακαλύψεις της φύσης γεμάτες περιπέτεια).

Τέλος πολλές ακόμη δραστηριότητες συμπληρώνουν το πρόγραμμα, δραστηριότητες που θα απασχολήσουν δημιουργικά τους συμμετέχοντες και θα τους εξασφαλίσουν ευχάριστες και αξέχαστες εναλλακτικές διακοπές. Όσο για την διαμονή τους, αυτή είναι δωρεάν στο κάμπινγκ που θα λειτουργήσει στο λόφο του Προφήτη Ηλία, δίπλα στο χωριό, σε ένα φυσικό πλάτωμα κατάφυτο από οξυές και βελανιδιές.

ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ





© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge