Μόνιμα άρθρα στο goTHESS
Φεστιβάλ

«ΙΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ» - οι τελετουργίες του κόσμου



Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Μια από τις σημαντικότερες παραγωγές της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας είναι οι «Ιερές Μουσικές» που θα παρουσιαστούν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Καλαμάτα και 30 ιερούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, από τις 4 – 13 Ιουλίου. Ένα κύκλος εκδηλώσεων που έχει σαν κύριο σκοπό να αναδείξει τη σύγκλιση και αλληλεπίδραση των πολιτισμών, πέρα από εθνικές και θρησκευτικές διαφορές Αφετηρία αποτελεί το τελετουργικό στοιχείο, πρωταρχικό σημείο αναφοράς και ταυτότητας για κάθε πολιτισμό. Οι θρησκευτικές τελετουργίες και τα λαϊκά δρώμενα εκφράζουν τη βαθύτερη ανάγκη του ανθρώπου να επικαλεστεί το καλό, να απωθήσει το κακό, να επικοινωνήσει με το θείο, να συνδεθεί με τη βαθύτερη ουσία της φύσης και το μυστήριο της ζωής.

Το στοιχείο που διαφοροποιεί το πρόγραμμα αυτό από άλλα γνωστά φεστιβάλ με θρησκευτική μουσική είναι ότι, εκτός από το μέρος που αναφέρεται στις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες, παρουσιάζονται πολλές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τελετουργίες ιθαγενών από την Ινδία, το Μπαλί, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Χαβάη, τη Βραζιλία, την Κούβα, τους Ινδιάνους της Βόρειας Αμερικής και των ʼνδεων, την Αφρική κ.α. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του προγράμματος είχε σαν αφετηρία ένα συμβολικό ερώτημα: «Πώς λέγεται το Κύριε Ελέησον σε όλο τον κόσμο;».

Η όλη παρουσίαση έχει ως στόχο να αναδείξει τις σχέσεις και τα δίκτυα πολιτισμικής επικοινωνίας ανάμεσα στους λαούς, να συγκρίνει θρησκευτικές τελετουργίες απ΄ όλο τον κόσμο, υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα, κοινά, πανανθρώπινα χαρακτηριστικά: Το ρόλο της φωτιάς, του νερού, του δένδρου της ζωής, των συμβόλων της γονιμότητας, του ρυθμού και της κυκλικής κίνησης, των ιερών χρωμάτων, της σχέσης με τους προγόνους... Με κορύφωση τη βιωματική ένωση με το Θείο μέσα από άμεση, όχι μόνο πνευματική, αλλά και σωματική εμπειρία.

Πρόκειται για ένα μαραθώνιο συναυλιών και τελετουργιών που ξεκινά από 40 επιλεγμένους χώρους σε όλη την Ελλάδα (4 – 7 Ιουλίου) και συνεχίζει στην Καλαμάτα («Ιεροί Χοροί» 6 – 9 Ιουλίου), τη Θεσσαλονίκη («Ιερές Φωνές» 6 – 9 Ιουλίου) και το Ηρώδειο («Ιερές Μουσικές» 8 – 11 Ιουλίου). Ο κύκλος των εκδηλώσεων κορυφώνεται στην κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας, με τη μεγαλοπρεπή εκδήλωση «Τελετουργίες του κόσμου», όπου συμμετέχουν όλα τα συγκροτήματα για να εκπέμψουν σε ολόκληρο τον κόσμο το μήνυμα της σύγκλισης και της συναδέλφωσης ανάμεσα σε πολιτισμούς, λαούς και θρησκείες, μήνυμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

Ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο της διοργάνωσης είναι ότι καταβλήθηκε προσπάθεια η επιλογή των ιερών χώρων να έχει σχέση με το ύφος και τις ιδιαιτερότητες της καθεμιάς από αυτές τις τελετουργίες.

Στις «Ιερές Μουσικές» συμμετέχουν, συνολικά, 40 συγκροτήματα (χορωδίες, μουσικές και χορευτικές ομάδες – περισσότερα από 800 άτομα), εκπροσωπώντας τους κυριότερους πολιτισμούς και τις θρησκείες του πλανήτη. Από αυτά, τα 30 είναι διεθνή και τα 10 προέρχονται από την Ελλάδα. Ιδιαίτερο καλλιτεχνικό γεγονός αποτελούν οι μετακλήσεις της σοπράνο Μπάρμπαρα Χέντριξ (με τις μοναδικές ερμηνείες της στα αφροαμερικάνικα γκόσπελς και σπιρίτσουαλς), του Ισπανού κιθαρίστα Πάκο Πένια (με την περίφημη λειτουργία «Μίσα Φλαμένκα»), των βουδιστών μοναχών από την Κίνα (Σαολίν) και από το Θιβέτ, των συγκροτημάτων «Γκότθικ Βόισες» και «Χίλιαρντ Ανσάμπλ» (με τις εξαιρετικές ερμηνείες τους στη μεσαιωνική και αναγεννησιακή θρησκευτική μουσική). Επίσης συμμετέχουν οι διάσημες χορωδίες «Τα μυστήρια των βουλγάρικων φωνών», «Μπλάγκοβεστ» από τη Ρωσία και «Ρουστάβι» από τη Γεωργία, ο διάσημος ψάλτης - τραγουδιστής Εμίλ Ζριχάν από το Ισραήλ, οι περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες από τη Δαμασκό, Σούφι από το Μαρόκο και το Πακιστάν και πολλοί ακόμη.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ελληνική παρουσία με τέσσερις από τις σπουδαιότερες βυζαντινές χορωδίες: Μαϊστορες της Ψαλτικής Τέχνης (καθ. Γρηγόριος Στάθης), Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία (Λυκούργος Αγγελόπουλος), Πανεπιστημιακή Βυζαντινή Χορωδία (καθ. Αντώνης Αλυγιζάκης) και Βυζαντινή Χορωδία «Μακεδονία» (Χαρίλαος Ταλιαδώρος). Επίσης συμμετέχουν η Σαβίνα Γιαννάτου με τις «Παναγίες του κόσμου» , οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος , οι Αργοναύτες – Κομνηνοί και οι χορευτές του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών. Ξεχωριστή, τέλος, είναι η παρουσία της ομάδας «Χορικά» της Ζουζούς Νικολούδη με δύο «τελετουργικές» χορογραφίες της από τις «Βάκχες» και τους «Όρνιθες».

Την επιστημονική έρευνα και την καλλιτεχνική επιμέλεια του κύκλου έχει ο εθνομουσικολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λάμπρος Λιάβας, σε συνεργασία με το World Music Institute της Νέας Υόρκης.

ΙΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ: 4- 7 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/7

· ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ- ΚΑΣΤΡΟ
‘Ωρα: 21:00
RUSTAVI CHOIR (ΓΕΩΡΓΙΑ)
Πολυφωνικοί θρησκευτικοί ύμνοι και τελετουργικά λαϊκά τραγούδια από τη Γεωργία.

ΣΑΒΒΑΤΟ 5/7

· ΜΕΤΕΩΡΑ- ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Ώρα: 19:00
BLAGOVEST CHOIR (ΡΩΣΙΑ)
Παραδοσιακή και έντεχνη θρησκευτική μουσική με τη γυναικεία χορωδία Blagovest

· ΛΙΤΟΧΩΡΟ- ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΝ
Ώρα: 21:00
FAREED AYAZ QAWWAL & BROTHERS (ΠΑΚΙΣΤΑΝ)
Μουσικές της έκστασης με τους Δερβίσηδες της Αδελφότητας Qawwal.

· ΒΕΡΟΙΑ- ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΩΝ
Ώρα: 20:30
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΗΝΗ (ΕΛΛΑΔΑ)
Ύμνοι από τη βυζαντινή Θεία Λειτουργία Ιωάννου του Χρισοστόμου- Ήχος πλάγιος δ’, σε δίχορη αντιφωνική εκτέλεση.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ, χοράρχης: καθ. Αντώνης Αλυγιζάκης.
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», χοράρχης: Χαρίλαος Ταλιαδώρος.

· ΚΕΡΚΥΡΑ- ΠΑΛΑΙΟ ΚΑΣΤΡΟ
Ώρα: 19:00
ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΓΙΑΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ (ΣΕΡΒΙΑ), ΧΟΡΩΔΙΑ ΡΟΥΣΤΑΒΙ (ΓΕΩΡΓΙΑ), ENSEMBLE ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ (ΛΙΒΑΝΟΣ).
Ύμνοι από τη Βυζαντινή- Σλαβική μουσική παράδοση της εκκλησίας της Σερβίας, Πολυφωνικοί θρησκευτικοί ύμνοι και τελετουργικά τραγούδια από τη Γεωργία, Θρησκευτική μουσική από τη Μεσοποταμία.

· ΚΑΒΑΛΑ- ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
Ώρα:19:00
LE MYSTERE DES VOIX BULGARES (ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ)
Γυναικεία χορωδία της Εθνικής Βουλγάρικης Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.
Λαϊκά λατρευτικά τραγούδια και θρησκευτικοί ύμνοι από την Εκκλησία της Βουλγαρίας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 6/7

· ΑΡΤΑ- ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΙΣΣΑΣ
Ώρα: 19:00
ΜΑΪΣΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΨΑΛΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (ΕΛΛΑΔΑ)
«Χαίρετε λαοί…»: Ψαλμοί και τροπάρια βυζαντινής και μεταβυζαντινής μελοποιΐας, χοράρχης: καθ. Γρηγόριος Στάθης.

· ΙΩΑΝΝΙΝΑ- ΘΕΑΤΡΟ ΕΗΜ
Ώρα: 21:00
ΟΜΑΔΑ «ΧΟΡΙΚΑ» ΖΟΥΖΟΥΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗ (ΕΛΛΑΔΑ)
«Χορικά»: χορογραφίες από το αρχαίο δράμα.

· ΒΕΡΟΙΑ- ΕΒΡΑΪΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ
Ώρα: 21:00
EMIL ZRIHAN (ΙΣΡΑΗΛ)
Θρησκευτικοί ύμνοι των Εβραίων της Μεσογείου, με το συγκρότημα του Emil Zrihan.

· ΒΟΛΟΣ- ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Ώρα: 21:00
LAKOTA SIOUX (ΙΝΔΙΑΝΟΙ Β. ΑΜΕΡΙΚΗΣ)
Τελετουργικοί χοροί με ομάδα Ινδιάνων Lakota Sioux.

Ώρα: 21:30
NUNUKUL YUGGERA (ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ)
Τελετουργικοί χοροί με Αυτόχθονες Woomera Aboriginal- Nunukul Yuggera.





© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge