Μόνιμα άρθρα στο goTHESS
Προσωπικότητες
21/5/2015

Semir Zeki

Καθηγητής Νευροβιολόγιας και Νευροαισθητικής, αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ



Ο Σεμίρ Ζέκι είναι διακεκριμένος Βρετανός νευροβιολόγος, που έδρασε κυρίως στο Τμήμα Ανατομικής και Αναπτυξιακής Νευροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (University College London). Αρχικά και για πολλά χρόνια ως Καθηγητής νευροβιολογίας εξειδικεύθηκε στη μελέτη του οπτικού εγκεφάλου και, μάλιστα, του οπτικού εγκεφάλου των πρωτευόντων, ανακαλύπτοντας πολλές οπτικές περιοχές και διερευνώντας τα φαινόμενα της αντίληψης και της συνείδησης.

Ανήσυχο πνεύμα και με βαθιά κλασική και φιλοσοφική παιδεία, τα τελευταία χρόνια ερευνά το νευρωνικό υπόβαθρο συναισθηματικών καταστάσεων, όπως είναι η απόλαυση της ομορφιάς, της επιθυμίας και του έρωτα, και είναι ο χαρισματικός πατέρας του σύγχρονου και αναδυόμενου πεδίου της Νευροαισθητικής, όρο που επινόησε ο ίδιος.

Με απεικονιστικές τεχνικές μελετά τις αισθητικές εμπειρίες της οπτικής, της μουσικής και της μαθηματικής ομορφιάς, αλλά και του έρωτα και της γονικής αγάπης. Από το 2008 είναι Καθηγητής Νευροαισθητικής στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου. Ο Ζέκι έγραψε, επίσης, βιβλία που απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το «A Vision of the Brain» (μεταφράστηκε στα ιαπωνικά και στα ισπανικά), Εσωτερική όραση: Μια εξερεύνηση της τέχνης και του εγκεφάλου και Το μεγαλείο και η δυστυχία του εγκεφάλου. Αγάπη, δημιουργικότητα και αναζήτηση της ανθρώπινης ευτυχίας (τα δύο τελευταία έχουν μεταφραστεί και στην ελληνική γλώσσα). Μαζί με άλλους έγραψε τα: La Quet e de l’essentiel (με τον ζωγράφο Balthus), La bella e la bestia (με τη Ludovica Luner) και το Law and the brain (με τον Goodenough).

Ο Ζέκι έδωσε 45 επώνυμες ομιλίες, είναι Επισκέπτης Καθηγητής στα πανεπιστήμια Duke University, Ludwig Maximillians Universität, Berkely, St Adrew’s University, Erasmus University, Stanford, καθώς και στο Μουσείο Paul Getty, είναι μέλος 12 επιστημονικών εταιρειών, έχει βραβευθεί για το έργο του 13 φορές με σημαντικά βραβεία, είναι μέλος 12 επιστημονικών και άλλων συμβουλίων (μεταξύ των οποίων από το 2012 και του Scientific Governing Council of UNESCO για την Ευρώπη, καθώς και μέλος της συντακτικής επιτροπής πολλών επιστημονικών επιθεωρήσεων.

Στις 25 Μαΐου 2015 αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.



Ο Semir Zeki





© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge