Μόνιμα άρθρα στο goTHESS
Προσωπικότητες

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης



Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης υπήρξε από τις φωτεινότερες μορφές του Αγώνα.

· Η ζωή του
Γεννήθηκε το 1770 στο Ραμοβούνι της Μεσσηνίας. Η οικογένειά του καταγόταν από την Αλωνίσταινα, βρέθηκε όμως κατατρεγμένη από τους Τούρκους στη γενέτειρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, το Ραμοβούνι. Ο ίδιος σε ηλικία 17 χρονών έγινε οπλαρχηγός. Από τότε και μέχρι το 1821 πολέμησε πολλές φορές με τους Τούρκους, άλλοτε ως κλέφτης και άλλοτε ως αρματολός. Τις πρώτες του μάχες εναντίον των Τούρκων, οι οποίες τον ανέδειξαν σε πολεμικό ηγέτη, τις έδωσε προκειμένου να βοηθήσει τον πατέρα του Οδυσσέα Ανδρούτσου, όταν ο γενναίος εκείνος επαναστάτης εγκαταλείφτηκε από την τσάρινα Αικατερίνη ΄Β και προσπαθούσε με τους 400 άνδρες του να περάσει από την Πελοπόννησο στην Στερεά..το 1805 κατέφυγε στη Ζάκυνθο με σκοπό να αποφύγει τη σύλληψη από τους Τούρκους , ενώ το 1807 ήλθε σε συνεννοήσεις με το Γάλλο στρατηγό και διοικητή της Κέρκυρας Ντονζελότ, που κύριο θέμα είχαν τη δυνατότητα εξέγερσης της Πελοποννήσου και της ίδρυσης χριστιανικοοθωμανικής δημοκρατίας. Ύστερα από λίγο όμως τα Επτάνησα έγιναν αγγλικά και ο Κολοκοτρώνης αναγκάστηκε να καταταχθεί στον στρατό που συγκρότησαν οι ʼγγλοι, στον οποίο υπηρέτησε από το 1810 ως το 1816. το 1816 αποτάχθηκε από τον αγγλικό στρατό και προκειμένου να ζήσει την οικογένειά του έγινα ζωέμπορος.

· Η προσφορά του στην Επανάσταση
Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία και το 1821 με το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης πήγε στη Μάνη και γεμάτος γόητρο και αποφασιστικότητα κατέλαβε την Καλαμάτα και κατόπιν διάφορες άλλες πολεμικές θέσεις γύρω από την Τρίπολη, αφού πρώτα κατάρτισε πολεμικό σώμα από συγγενείς του κυρίως. Αφού νίκησε στο Βαλτέτσι τους Τούρκους ύστερα από σκληρή μάχη, πολιόρκησε στενά την Τρίπολη, την οποία τελικά κατέλαβε το Σεπτέμβριο του 1821. Ύστερα από τις επιτυχίες του αυτές η πρώτη ελληνική κυβέρνηση δικαίως τον διόρισε στρατηγό. Τον επόμενο χρόνο στις 25-27 Ιουλίου κατόρθωσε να διασώσει την ελληνική επανάσταση συντρίβοντας την μεγάλη στρατιά του Δράμαλη στα Δερβενάκια. Για το λαμπρό αυτό κατόρθωμά του εκλέχτηκε αρχιστράτηγος. Ύστερα από λίγο, στις 30 Νοεμβρίου 1822 κατέλαβε το Ναύπλιο ενισχύοντας τους πολιορκητές του.
Στο μεταξύ, κατά τα έτη 1823- 1825, ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος στον οποίο έχασε το γιο του Πάνο, ενώ ο ίδιος φυλακίστηκε στην Ύδρα. Οι αντίπαλοι του μάλιστα ήταν έτοιμοι να τον εξοντώσουν, ύστερα όμως από την εμφάνιση του Ιμπραήμ και της στρατιάς του, αφού αντιλήφθηκαν τον θανάσιμο κίνδυνο που απειλούσε την επανάσταση, αναγκάστηκαν να τον απελευθερώσουν για να τον αντιμετωπίσει. Αμέσως μετά την απελευθέρωσή του ο Κολοκοτρώνης κήρυξε γενική επιστράτευση και κατάφερε να ανακόψει την πορεία του Ιμπραήμ, παρενοχλώντας συνέχεια τον στρατό του. Από τότε και μέχρι την απελευθέρωση δεν έπαψε να πολεμά αδιάκοπα σε διάφορα σημεία της επαναστατημένης Ελλάδας. Η συμβολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη υπήρξε αναμφίβολα από τις πιο αποφασιστικές για την έκβαση του αγώνα.

· Μετά τον Αγώνα
Μετά την εκλογή του Καποδίστρια ως του πρώτου κυβερνήτη του ελεύθερου ελληνικού κράτους, ο Κολοκοτρώνης έγινε από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του. Ένιωσε τρομερή αγανάκτηση για την αισχρή δολοφονία του , καθώς και για τις μηχανορραφίες των Μεγάλων Δυνάμεων. Μετά την εκλογή του βασιλιά Όθωνα, ήλθε σε σύγκρουση με την αντιβασιλεία, η οποία απέκλεισε από τον στρατό που συγκρότησε τον ίδιο καθώς και τους περισσότερους από τους οπλαρχηγούς του ΄21, τους οποίους καταδίκασε με αυτόν τον τρόπο στην ανεργία και την φτώχεια. Οι Βαυαροί δεν άργησαν να συλλάβουν όλους τους μεγάλους αρχηγούς της κλεφτουριάς. Στις 7 Σεπτεμβρίου 1833 ο Κολοκοτρώνης, μαζί με τους Πλαπούτα , Κριεζώτη και Καρατάσου πιάστηκαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή με την κατηγορία της ανατρεπτικής δράσης. Ακολούθησε δραματική δίκη στο Ναύπλιο και ο Κολοκοτρώνης, καθώς επίσης και ο Πλαπούτας, καταδικάστηκαν σε θάνατο για εσχάτη προδοσία. Τότε όμως επήλθε η κορύφωση της λαϊκής αγανάκτησης και η αντιβασιλεία δεν τόλμησε να εκτελέσει την ποινή. Ύστερα από την ενηλικίωσή του, ο Όθωνας έδωσε χάρη στον Κολοκοτρώνη και τον διόρισε στρατηγό και μέλος του συμβουλίου της επικρατείας. Γεμάτος τιμές και αξιώματα ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης εγκαταστάθηκε στην Αθήνα από το 1834, όπου και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του, σαν σύμβολο του Αγώνα, σαν την προσωποποίηση της τόλμης, της γενναιότητας, της ευφυϊας, της θυμοσοφίας και της μεγαλοπρέπειας.

· Ο θάνατός του
Ο Κολοκοτρώνης πέθανε και θάφτηκε στην Αθήνα στις 3 Φεβρουαρίου 1843. τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Τρίπολη κατά τα εκατόχρονα του Αγώνα. Η πατρίδα, θέλοντας να τιμήσει το μεγάλο αυτόν εθνικό ήρωα, του έστησε στο Ναύπλιο χάλκινο ανδριάντα, έργο του Σώχου, που τον παριστάνει έφιππο, καθώς και έναν όμοιό του στην Αθήνα, μπροστά στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής. Τη γεμάτη περιπέτειες και ηρωισμούς ζωή του, ο Κολοκοτρώνης την εξιστόρησε στα περίφημα "Απομνημονεύματά" του, που τα υπαγόρευσε στο λόγιο Τερτσέτη. Το κείμενο αυτό αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αφηγήματα του ΄21 καθώς επίσης και ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της νεοελληνικής μας γραμματείας.

Λουκία Ταχτσίδου







© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge