Μόνιμα άρθρα στο goTHESS
Ελλάδα

Ταμείο Εγγυοδοσίας μικρών-πολύ μικρών Επιχειρήσεων



Λύση στα προβλήματα ρευστότητας 50.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας επιδιώκει να δώσει το νεοϊδρυθέν Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, το οποίο από τις 2 Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμο να απαντήσει -εντός 20 ημερών- στις αιτήσεις δανειοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Με "προίκα" 100 εκ ευρώ, το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων θα αποτελέσει την πλατφόρμα διευκόλυνσης της πρόσβασης των επιχειρηματιών στο τραπεζικό σύστημα, καθώς θα εγγυάται για το 40%-70% του ποσού του δανείου που θα συνάπτουν οι μικρομεσαίοι. Το ελάχιστο δάνειο που μπορεί να εγγυηθεί το ΤΕΜΠΜΕ είναι τα 10.000 ευρώ, ενώ για την παροχή της εγγύησης και την κατανομή του κινδύνου το Ταμείο εισπράττει προμήθεια 1,5% επί του εγγυοδοτούμενου ποσού.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλέξανδρος Καλαφάτης μέχρι σήμερα το Ταμείο έχει υπογράψει συμβάσεις με αρκετά τραπεζικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων η Εθνική Τράπεζα, η Εμπορική, η Eurobank, η Ωμέγα Bank, η Ελληνική Τράπεζα κ.α., ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να υπογράψει με το σύνολο των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Ωστόσο θα πρέπει τα τραπεζικά ιδρύματα να αναπτύξουν την κατάλληλη υποδομή (εσωτερικές εγκυκλίους, ενημέρωση υποκαταστημάτων κλπ.) για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των μικρομεσαίων που θα απευθύνονται σε αυτές για δάνειο.

Εν τω μεταξύ είναι ήδη έτοιμα τα 5 πρώτα Προγράμματα που θα "βγουν στον αέρα" για τους μικρομεσαίους και για τα οποία θα εγγυηθεί το ΤΕΜΠΜΕ σε ποσοστό που κυμαίνεται από 45%-60%.. Τα προγράμματα αυτά αφορούν τις εξής περιπτώσεις:

-Δάνεια για ίδρυση νέων επιχειρήσεων αλλά και για ανάπτυξη υφιστάμενων, που λειτουργούν την τελευταία τριετία (παρεχόμενη εγγύηση 50%-55%)

-Δάνεια σε επιχειρήσεις που λειτουργούν άνω των 3 ετών και απασχολούν έως 10 εργαζόμενους (παρεχόμενη εγγύηση 45%-50%)

-Δάνεια σε επιχειρήσεις που λειτουργούν άνω των 3 ετών και απασχολούν από 11 έως 30 εργαζόμενους (παρεχόμενη εγγύηση 40%-45%)

-Μικροδάνεια διευκολύνσεων (κεφάλαιο κίνησης) της τάξης των 10.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ, σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (παρεχόμενη εγγύηση 55%-60%)

-Εγγυήσεις σε επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των 15 εργαζομένων προκειμένου να προβούν σε εξαγορά, συγχώνευση ή ενοποίηση με άλλη επιχείρηση (παρεχόμενη εγγύηση 45%-50%).





© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge