Μόνιμα άρθρα στο goTHESS
Ελλάδα

Τσάφ Τσούφ, το τρενάκι στην παραλία της Θεσσαλονίκης



Βόλτα με το τραινάκι στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Ένα τραινάκι ξεχωριστό , ζεστό, χαρούμενο που θα σας κάνει να χαμογελάσετε, να χτυπήσετε παλαμάκια, να τραγουδήσετε, να δείτε την πόλη και τους ανθρώπους της όταν αυτοί χαίρονται , όταν θέλουν να σου πούν "καλημέρα, υπέροχα είναι σήμερα" . Ο μηχανοδηγός και το επιτελείο του θα σας χαρίσουν το κέφι τους, τα τραγουδάκια τους , τα αστεία τους και πολλά πολλά μπαλόνια!

Η ώρα είναι περίπου δύο και μισή το μεσημέρι. Ημέρα Σάββατο κι εγώ βρίσκομαι στην παραλία της Θεσσαλονίκης δίπλα στον Λευκό Πύργο. Ο ήλιος λάμπει και ζεσταίνει την πόλη περισσότερο από κάθε άλλη χειμωνιάτικη μέρα μέσα στον Φεβρουάριο που διανύουμε. Οι άνθρωποι γύρω μου φαίνονται χαρούμενοι και ξέγνοιαστοι ,μπορείς να το δεις στα πρόσωπά τους που χαμογελούν- σχεδόν σαν να σου λένε "καλημέρα, υπέροχα είναι σήμερα". Και ξαφνικά βλέπω μπροστά μου ... έναν σταθμάρχη! Δεν μπορεί -σκέφτομαι- αν δεν είναι κάποια αντανάκλαση σίγουρα θα με έχει χτυπήσει ο ήλιος κατακούτελα και έχω παραισθήσεις. Τόσα χρόνια που ταξιδεύω με το τραίνο ξέρω πως ο σταθμός βρίσκεται στην Μοναστηρίου. Τι δουλειά έχει ένας σταθμάρχης στην παραλία;;; Σαν να μην έφτανε ο σταθμάρχης που βρέθηκε μπροστά μου νάσου και ένα τραίνο! Χάζεψα, σκέφτηκα, αν δεν ήτανε τόσο βρώμικος ο Θερμαϊκός θα βουτούσα ευθείς αμέσως μπας και συνέλθω. Μα, για στάσου, αυτό το τραίνο διαφέρει από τα συνηθισμένα. Είναι κάτασπρο ,τριγύρω του υπάρχουν πολύχρωμα μπαλόνια και όλοι οι επιβάτες του χαμογελούν και δείχνουν χαρούμενοι! Νομίζω μάλιστα πως είναι και ανυπόμονοι να ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Βλέπω και μια επιγραφή: "για παιδάκια μέχρι εκατό χρονών" Μα τι είναι τούτο; Τι συμβαίνει εδώ ;

H περιέργεια είναι κακό πράγμα, καλύτερα να φεύγω σκέφτομαι και πηδάω μέσα σε ένα βαγόνι (!) Δίπλα μου χαμογελαστές φατσούλες με κοιτάζουν με νόημα σαν να καταλαβαίνουν ότι τα 'χω χαμένα . Το τραίνο σφυρίζει και οι φατσούλες αρχίζουν να τραγουδούν. Ξεκινήσαμε! Στο μυαλό μου τώρα εξετάζω το ενδεχόμενο της ατάκτου φυγής. Δεν έκανα καθόλου καλά που ανέβηκα εδώ. Οδηγέ! Σταμάτα, το μετάνιωσα!

"Κυρίες και κύριοι καλώς ήρθατε στο τραινάκι μας. Ξεκινήσαμε και προορισμός μας είναι τα Φάρσαλα.." Φάρσαλα ? Τι Φάρσαλα, έχω ραντεβού στις τρεις στην Θεσσαλονίκη... οδηγέεεε...

"Δεν επιτρέπεται παιδάκια να βγάζουμε τα χέρια έξω από το τραινάκι ή να ανοίγουμε τις πόρτες και να ρίχνουμε σφαλιάρες στους περαστικούς... και όλοι χαρούμενοι να χαμογελάμε με όλα τα δοντάκια κι αν λείπει κανένα δοντάκι δεν πειράζει..."

Κοιτάζω τις φατσούλες γύρω μου, να να ,αυτή η φατσούλα , λείπει ένα δοντάκι, οδηγέεεε....

"Να υπενθυμίσουμε για όσους καπνίζουν ότι τα σταχτοδοχεία μας βρίσκονται δεξιά και αριστερά έξω από το τραίνο"
Ουφ, ας κάνω ένα τσιγάρο να ηρεμήσω.. που είπε βρίσκονται τα σταχτοδοχεία?

"Και όσοι είναι χαρούμενοι και χτυπάνε παλαμάκια κερδίζουν μπαλόνι"

Σίγουρα δεν θα μου δώσουν εμένα... μα τι λεω , οδηγέεεε....

Ladies and Gentlemen this is FARSALA without HALVAS..

Φάρσαλα? Τι Φάρσαλα, εδώ βλέπω παραλία και μάλιστα αυτή της Θεσσαλονίκης. Χμμ.. Μα ναι! Πως δεν το κατάλαβα! Βρίσκομαι πάνω στο τραινάκι της παραλίας! Και τό 'λεγα εγώ, κάτι δεν ταιριάζει...!



Συνέντευξη με τον μηχανοδηγό

- Από πότε λειτουργεί το τραινάκι;
Από τον Σεπτέμβρη του 1992. Τότε ξεκινήσαμε μέσα στην 'Εκθεση. Μέχρι τον Μάη του 1995 είμασταν εδώ αλλά μας σταμάτησε η τροχαία διότι δεν είχαμε πινακίδες κυκλοφορίας. Τελικά οι πινακίδες έκαναν ενάμιση χρόνο να βγούν από το υπουργείο κι αυτό γιατί το τραινάκι είναι ένα ειδικό όχημα το οποίο δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Από το καλοκαίρι του '96 το τραινάκι λειτουργεί ανελλιπώς έως σήμερα στον χώρο της παραλίας.

- Πού κατασκευάστηκε το τραινάκι ;
Στην Ιταλία. Κάποια μέρη του είναι από Fiat κάποια από Wolks Wagen.

-Κάτι παράξενο που σας συνέβη όλα αυτά τα χρόνια που κάνετε την διαδρομή με το τραινάκι ; Κάποτε ήρθε ένα παιδάκι να πάρει μπαλόνι και μπήκε μπροστά του ένα άλλο παιδάκι το οποίο συνοδεύονταν από τον παππού του. Εκεί άρχισε μια λογομαχία μεταξύ των συνοδών των παιδιών που κατέληξε σε... αγώνα μποξ ενώ τα παιδάκια τους απορημένα και φοβισμένα προσπαθούσαν να καταλάβουν τι συμβαίνει...

-Ποια είναι η διάθεση των επιβατών που ανεβαίνουν στο τραινάκι ;
Η διάθεση των επιβατών είναι πολύ καλή . Ο κόσμος έρχεται εδώ για να χαρεί και να διασκεδάσει την διαδρομή με το τραινάκι άρα έχει και καλή διάθεση.

- Ποιές μέρες και ώρες λειτουργεί ;
Κάθε μέρα από τις 11.00 το πρωί έως το ηλιοβασίλεμα.

-Πόσο στοιχίζει η διαδρομή ;
2 Ευρώ για τα παιδιά και 3 Ευρώ για τα μεγάλα παιδιά.

Βόλτα με το τραινάκι λοιπόν στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Ένα τραινάκι ξεχωριστό , ζεστό, χαρούμενο που θα σας κάνει να χαμογελάσετε, να χτυπήσετε παλαμάκια, να τραγουδήσετε, να δείτε την πόλη και τους ανθρώπους της όταν αυτοί χαίρονται , όταν θέλουν να σου πούν "καλημέρα, υπέροχα είναι σήμερα" .

Ο μηχανοδηγός και το επιτελείο του θα σας χαρίσουν το κέφι τους, τα τραγουδάκια τους , τα αστεία τους και πολλά πολλά μπαλόνια! Όμως προσοχή !!

Μόνο για παιδάκια μέχρι 100 χρονών!





© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge