Μόνιμα άρθρα στο goTHESS
Ελλάδα

Διακήρυξη Εκτακτης Πανηγυρικής Συνόδου Δημάρχων Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων



Οι Δήμαρχοι των μεγαλύτερων Βαλκανικών Πόλεων, που συναντηθήκαμε εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, διακηρύττουμε την ανάγκη ενίσχυσης της διαβαλκανικής διαδημοτικής συνεργασίας και επαναβεβαιώνουμε τη βούλησή μας να προχωρήσουμε σε κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες με στόχο τη συμμετοχή των μεγάλων Βαλκανικών Πόλεων στην ανάπτυξη, την ανασυγκρότηση και το κυριότερο στην εγκαθίδρυση ειρήνης, φιλίας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Οι νέες προτεραιότητες που θέτουμε αφορούν την εγκαθίδρυση συστηματικής επικοινωνίας με αφετηρία το νέο δικτυακό τόπο του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων, και με επόμενο βήμα την έκδοση ενός ενημερωτικού εντύπου υπό την προϋπόθεση της αποστολής των απαραίτητων στοιχείων από τις πόλεις – μέλη του Δικτύου στην Εκτελεστική Γραμματεία.

Οι υπηρεσίες της Εκτελεστικής Γραμματείας του Δικτύου θα αναλάβουν την ανάπτυξη των διμερών επαφών και τη διοργάνωση πολυμερών συζητήσεων μέσω του διαδικτύου, εγκατεστημένες, μαζί με το Γραφείο των Δημάρχων του Δικτύου μας, στο διατηρητέο κτίριο του Δήμου Θεσσαλονίκης Casa Bianca, που φιλοδοξεί να καταστεί το σύμβολο της διαβαλκανικής διαδημοτικής συνεργασίας.

Οι κοινές δραστηριότητες αφορούν την από κοινού υποβολή προτάσεων και υλοποίηση προγραμμάτων που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την περαιτέρω προσπάθεια για την εξεύρεση πόρων και τη μεταφορά τεχνογνωσίας στις πόλεις μέλη του δικτύου, ώστε να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός τους, οι εκτελεστικές τους δυνατότητες καθώς και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες. Για το σκοπό αυτό απαραίτητη είναι η συνεργασία και η στήριξη των κυβερνήσεων των Βαλκανικών χωρών και ιδιαιτέρως της Ελλάδας, που είναι η χώρα εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήδη αρχίζει να υλοποιεί προγράμματα ανασυγκρότησης και αναπτυξιακής βοήθειας χωρών της περιοχής μας.

Η ευκαιρία που μας έδωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά από 108 χρόνια, είναι σημαντική για να χαράξουμε νέους δρόμους συνεργασίας και να στείλουμε το μήνυμα των τοπικών κοινωνιών των Βαλκανικών Πόλεων σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, στην οποία προσβλέπουμε με αλληλοϋποστήριξη και ελπίδα.

Θεωρούμε επίσης ότι η προσπάθεια της Θεσσαλονίκης να αναλάβει την διοργάνωση της ΕΧΡΟ του 2008, μπορεί να αποτελέσει μείζον αναπτυξιακό όραμα για την ανάπτυξη ολόκληρης της βαλκανικής επ’ ωφελεία των πολιτών μας.

Επόμενο σημαντικό ραντεβού μας είναι η τακτική Σύνοδος των Δημάρχων τον προσεχή Δεκέμβριο.

Οι σημαίες των Βαλκανικών χωρών που κυματίζουν περήφανα και συμβολικά, στη Βίλλα Μπιάνκα, στέλνουν σε όλον τον κόσμο και ιδιαίτερα στις γειτονικές χώρες τα μηνύματα της ειρήνης, της συναδέλφωσης, και της συνεργασίας, τα μηνύματα των τοπικών κοινωνιών των μεγάλων Βαλκανικών Πόλεων που παίρνουν την υπόθεση του κοινού μέλλοντος τους στα χέρια τους.





© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge