Μόνιμα άρθρα στο goTHESS
Ελλάδα

Νέα Εποχή για την ΔΕΘ



Την έναρξη μιας νέας εποχής, τόσο για το θεσμό, όσο και για την αναπτυξιακή πορεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, σηματοδοτεί η 69η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει η HELEXPO, από τις 11 έως τις 19 Σεπτεμβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Την 69η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, ο κ. Κώστας Καραμανλής. Η [τελετή των εγκαινίων] έχει προγραμματισθεί για την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00 στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης». Αμέσως μετά, στις 21:30 δίδεται δεξίωση στους Κήπους του Γ’ Σώματος Στρατού. Το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:30 ο Πρωθυπουργός και Υπουργικό Κλιμάκιο θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ. Την ίδια ημέρα, και ώρα 20:30, παρατίθεται επίσημο δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού από τις διοικήσεις της HELEXPO και της ΔΕΘ.

Την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, στη 1 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός, θα δώσει την καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στο Συνεδριακό Κέντρο “Ι. Βελλίδης”.

Την 69η Δ.Ε.Θ. θα επισκεφθούν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, ενώ, στο πλαίσιο της διοργάνωσης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα παραθέσει το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:30, στο Συνεδριακό Κέντρο “Ι. Βελλίδης”, επίσημο δείπνο προς τις παραγωγικές τάξεις, με ομιλητή τον πρόεδρό του κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Τα μεγέθη, τα χαρακτηριστικά, τις καινοτομίες και το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης παρουσίασαν ο πρόεδρος της HELEXPO κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΕΘ Α.Ε. κ. Δημήτριος Μπακατσέλος και ο διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO κ. Θέμης Καρτσιώτης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε σήμερα το μεσημέρι, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός».

Ο πρόεδρος της HELEXPO, αναφερόμενος στα στοιχεία της 69ης Δ.Ε.Θ., της οποίας μέγας χορηγός είναι ο Ο.Π.Α.Π., επισήμανε ότι η φετινή διοργάνωση αποκτά νέο προσανατολισμό και φυσιογνωμία. Επιδίωξη της νέας διοίκησης της HELEXPO, τόνισε, είναι να προσδώσει νέα ταυτότητα στο μεγαλύτερο οικονομικό και πολιτικό γεγονός της χρονιάς, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά, και για την ευρύτερη περιοχή, μετατρέποντάς το σε μια στοχευμένη διεθνή έκθεση, εμπορικών κατευθύνσεων, αναδεικνύοντας, ως λόγο επίσκεψης, τα ίδια τα εκθέματα και, βέβαια, τις εκδηλώσεις που παράλληλα, διοργανώνονται. Στόχος της νέας διοίκησης είναι ο σχεδιασμός της 70ης ΔΕΘ, που θα πραγματοποιηθεί το 2005, καθώς είναι γνωστό ότι το περιεχόμενο και η θεματολογία των εκθέσεων σχεδιάζονται και οριστικοποιούνται αρκετούς μήνες νωρίτερα. Ωστόσο, στοιχεία και σκέψεις από τον σχεδιασμό της νέας διοίκησης για την έκθεση του 2005 περιλαμβάνει η 69η ΔΕΘ.

«Με σήμα την πολύχρωμη σβούρα και με κεντρικό σύνθημα ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ – «η γη γυρίζει… στη Δ.Ε.Θ.!», στη φετινή διοργάνωση», επισήμανε ο πρόεδρος της HELEXPO, «αξιοποιούμε τη δυναμική και την παράδοση της Γενικής ΄Εκθεσης με σκοπό να λειτουργήσει ως θερμοκοιτίδα για την ανάπτυξη νέων κλαδικών εκθέσεων, και καινοτομούμε με εκθεσιακά αφιερώματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις».

Αναφερόμενος στα μεγέθη της Έκθεσης, ο κ. Θωμόπουλος, είπε, ότι σύμφωνα με την έως τώρα καταμέτρηση, [στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης συμμετέχουν περισσότεροι από 1.067 εκθέτες] – άμεσοι και έμμεσοι – από την Ελλάδα και 20 ακόμη χώρες. Οι διεθνείς συμμετοχές της 69ης Δ.Ε.Θ. ανέρχονται σε δεκαεπτά. Αναλυτικά συμμετέχουν οι εξής χώρες: Αίγυπτος, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ινδία, Ιταλία, Κίνα, Κύπρος, Λίβανος, Νότιος Αφρική, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρωσία, Συρία, Ταϊβάν και Τουρκία. Ο συνολικός εκθετήριος χώρος, όπου φιλοξενούνται οι εκθέτες, ανέρχεται σε 43.400 τ.μ.

Ο πρόεδρος της Δ.ΕΘ. Α.Ε. κ. Μπακατσέλος, η οποία είναι και υπεύθυνη για το πολιτικό και πολιτιστικό σκέλος της Γενικής Έκθεσης, τόνισε ότι η φιλοξενία του κ. Πρωθυπουργού και του Κυβερνητικού Κλιμακίου προσδίδει ένα ξεχωριστό χαρακτήρα στη διοργάνωση, καθώς η Γενική Έκθεση γίνεται πεδίο ανταλλαγής απόψεων, στόχων και προοπτικών της χώρας για την επόμενη χρονιά. Παράλληλα, είπε, δίνεται η δυνατότητα στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και στα υπόλοιπα κόμματα του Εθνικού Κοινοβουλίου να παρουσιάσουν τις δικές τους θέσεις και απόψεις.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της Έκθεσης, η Δ.Ε.Θ. διοργανώνει ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. Πρόκειται για την [έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με έργα τριών κορυφαίων καλλιτεχνών] με διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές. Πρόκειται για έργα του γλύπτη Κώστα Ανδρέου από την Ελλάδα, του ζωγράφου Jordi Teixidor από την Ισπανία και της γλύπτριας Maric Hizal από την Τουρκία. Την έκθεση, η οποία θα λειτουργεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα έως τις 31 Οκτωβρίου, θα εγκαινιάσει ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, στις 10.30 το πρωί.

Οι δύο πρόεδροι αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στην [υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για την EXPO 2008]. Ο πρόεδρος της ΔΕΘ Α.Ε. κ. Μπακατσέλος, μίλησε για τον αγώνα που δίνει αυτήν την περίοδο η πόλη, ενώ χαρακτήρισε τη Γενική Έκθεση, πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη στήριξη και την προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας, ενώ, ο πρόεδρος της HELEXPO κ. Θωμόπουλος, υπογράμμισε ότι το στοίχημα της EXPO χαρακτηρίζει τη χρονιά που διανύουμε, χρονιά μεγάλων προσδοκιών για τη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται, ότι ειδική θέση στην 69η Δ.Ε.Θ. κατέχει το περίπτερο – αφιέρωμα στην ελληνική διεκδίκηση της EXPO 2008 για τη Θεσσαλονίκη. Στο σπίτι της EXPO, στο EXPO HOUSE (αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης), οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σημασία και την ανταποδοτικότητα της EXPO για τη Θεσσαλονίκη, καθώς και για την πορεία διεκδίκησης. Ταυτόχρονα διοργανώνεται μια διαδραστική διαδικασία επικοινωνίας η EXPOGNOSIS, εμπλουτισμένη, φέτος, με υλικό από την πορεία διεκδίκησης. Το σπίτι της EXPO θα λειτουργήσει έως το τέλος του χρόνου, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να το επισκεφθούν κυρίως οι μαθητές των σχολείων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO κ. Θέμης Καρτσιώτης, δίνοντας το εμπορικό στίγμα των παράλληλων εκδηλώσεων της διοργάνωσης αναφέρθηκε στα [τέσσερα αφιερώματα], που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Έκθεσης και συγκεκριμένα: [στο αυτοκίνητο - AUTO LAND], με αιχμή την πετρελαιοκίνηση στα επιβατικά, τα αγωνιστικά και τα κλασικά αυτοκίνητα και τα νέα βενζινοκίνητα μοντέλα, στη [διακόσμηση - DECO LAND] – που περιλαμβάνει την έκθεση Δωρορροές, που θα είναι ανοικτή για το κοινό το διήμερο 15 και 16 Σεπτεμβρίου και την ART DECO - έκθεση του Ε. Βαρλάμη με πίνακες μοντέρνας τέχνης, εμπνευσμένους από την EXPO, στη [μόδα - FASHION Forward], με αιχμή την υψηλή ραπτική, σε ένα περιβάλλον πολυμέσων και στο [παιχνίδι - GAME Festival], με αιχμή τη διοργάνωση πρωταθλήματος ηλεκτρονικών παιχνιδιών, PLAYLAND με επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής και φαντασίας και FUN PARK με παιχνίδια και δράσεις για παιδιά.

Μιλώντας για το πολιτιστικό πρόγραμμα της 69ης ΔΕΘ, ο κ. Καρτσιώτης, αναφέρθηκε στις πέντε [συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών], οι οποίες πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της Sony Music και του Ράδιο Πανόραμα 9,84, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου με την Ειρήνη Μερκούρη και τον Μιχαήλ Σαρμπέλ, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου με την Καίτη Γαρμπή και το συγκρότημα «Φίλοι και πάντα», την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου με την Έλενα Παπαρίζου, το συγκρότημα «C: REAL» και την παρουσίαση του album του Γιώργου Λεμπέση, την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου με τον Μανώλη Λιδάκη και το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου με τη Νατάσσα Θεοδωρίδου.

Ακόμη, αναφέρθηκε στις παραστάσεις παιδικού θεάτρου από το θίασo της Κάρμεν Ρουγγέρη, με χορηγό την INTRACOM, και πολλές ακόμη δραστηριότητες, ενώ, χαρακτήρισε ιδιαίτερης σημασίας το forum με θέμα τη Μεταολυμπιακή Εποχή και θεματολογία, που περιλαμβάνει, από τη μία, την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και των υποδομών, και από την άλλη, την ανάπτυξη του αθλητισμού, του τουρισμού και του πολιτισμού, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η φετινή διοργάνωση, τόνισε ο κ. Καρτσιώτης, επιχειρεί να αποκαταστήσει τη σχέση Δ.Ε.Θ. – κόσμου. Έτσι, η Θεσσαλονίκη γιορτάζει, και σε συνεργασία της HELEXPO με το Δήμο Θεσσαλονίκης, «ντύνεται» στα χρώματα της Έκθεσης και «φιλοξενεί», στην κεντρική της πλατεία, την πλατεία Αριστοτέλους, καθώς και στην πλατεία ΧΑΝΘ, το σύμβολο της φετινής διοργάνωσης, μια πολύχρωμη σβούρα, ενώ μικρές σβούρες θα μοιράζονται σε όλους τους επισκέπτες της Έκθεσης.

Επίσης, επιχειρεί να αποκαταστήσει τη σχέση ΔΕΘ με τη νεολαία, με μόνιμες δράσεις στο πλαίσιο της Game Festival, με κονδυλιές – ζωγραφιές, με παιδική πολιτεία και παραδοσιακά παιχνίδια, με λαϊκό λούνα παρκ, με λειτουργία δύο πιστών αναρρίχησης, με κυνήγι θησαυρού, με μύθους και παραμύθια, με διαγωνισμό σβούρας, με παιχνίδια αισθήσεων, με τους λαούς της γης, με παιχνίδια για την ιστορία της πόλης, με δύο πάρτυ των χρωμάτων με διαγωνισμούς χορού, παιχνίδια, ξυλοπόδαρους κ.α.

Επίσης, η 69η Δ.Ε.Θ. [κληρώνει για τους επισκέπτες της ένα σπορ cabrio αυτοκίνητο]. Συγκεκριμένα, κάθε επισκέπτης της Έκθεσης, επιδεικνύοντας το εισιτήριο εισόδου θα μπορεί να καταθέτει, σε ειδικά σταντ, στο χώρο της διοργάνωσης, τη συμμετοχή του στην κλήρωση. Σημειώνεται ότι το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει όλες τις εκδηλώσεις δωρεάν, επιδεικνύοντας μόνο το εισιτήριο εισόδου στην Έκθεση.

Εκ μέρους του ΟΠΑΠ, ως μέγα χορηγό της 69ης ΔΕΘ, το μέλος του δ.σ. του Οργανισμού κ. Ιωάννης Ανύσιος, τόνισε ότι εκτός από παιχνίδια υπάρχουν και κέρδη. Όπως τόνισε, ΟΠΑΠ σημαίνει και καινοτομίες και κοινωνικός ρόλος, τον οποίο θα επιδείξει μέσα από την 69η ΔΕΘ.

Στη συνέντευξη παρέστησαν επίσης, ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΔΕΘ Α.Ε. κ. Νικόλαος Κασιμάτης, ο αντιπρόεδρος της HELEXPO κ, Κώστας Μπελιμπασάκης, η αντιπρόεδρος της ΔΕΘ Α.Ε. κυρία Αθηνά Αηδονά και μέλη των διοικητικών συμβουλίων των δύο εταιριών.





© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge