Μόνιμα άρθρα στο goTHESS
Ελλάδα

Κείμενο για την εκκλησιαστική κρίση και μια πρόταση

Του Παναγιώτη Ανανιάδη



Θρησκευτικοί ηγέτες, εκπρόσωποι της Εκκλησίας του Χριστού, πολλά έχω να πω για σας. Θέλω να επανέλθετε στην αποστολή σας γι’ αυτό κάμνω κριτική του έργου σας. Πιστεύω, έχετε συνείδηση της σημερινής καταστάσεως σας και θέλετε να βγείτε από το τέλμα στο οποίο πνίγεστε. Θέλω να σας βοηθήσω να προλάβετε την καταδίκη σας. Αν συνεχίσετε όπως σήμερα, βαδίζετε κατ' ευθείαν στο βάραθρο. Έχετε καιρό. Μετανοήσετε. Αύριο θα είναι αργά...

Η Εκκλησία, δούλα του Καίσαρα!

Όπως για τους λαϊκούς έτσι και για τους κληρικούς ή αφετηρία της παρακμής είναι ή μετατροπή της αποστολής σε επάγγελμα. Από τότε που oι άγιοι τυπώθηκαν στα νομίσματα και τα κανόνια, ο σταυρός έγινε κόσμημα με πολύτιμες πέτρες κι' oι κληρικοί επαγγελματίες, ή Εκκλησία έχασε την πνευματικότητά της, το θεϊκό της στοιχείο και κατάντησε παρακλάδι της κοσμικής εξουσίας. Ή βαθμιαία υποταγή της Εκκλησίας στο κράτος, δεν οφείλεται στη δύναμη τον κράτους, αλλά στο ότι ή 'Εκκλησία δεν θέλησε να χρησιμοποίηση τη δική της δύναμη. Κι’ αυτό πάλι είναι συνέπεια του ότι ο κλήρος εγκατέλειψε την αποστολή του κι’ έγινε εξάρτημα της κρατικής μηχανής, μια ιδιαίτερη κοινωνική τάξη, που είχε βιοποριστικό επάγγελμα την ιεροσύνη. Ό Χριστός είπε: «ει τις θέλει οπίσω μου ελθείν... αράτω τον σταυρόν αυτού». Ποιος κληρικός σήμερα σηκώνει πραγματικά τον σταυρό του ; Σε μια εποχή οδύνης, απιστίας και δυστυχίας, ποιος είναι ο αγώνας των κληρικών; Τι κάνουν για ν' αντιπροσωπεύσουν το Χριστό μεταξύ των ανθρώπων ; Μεταξύ των φτωχών, των φυλακισμένων, των δυστυχούντων, των παραπλανημένων; Ποια είναι η θυσία στην οποίο υποβάλλονται ; Ποια είναι η παρηγοριά και η ελπίδα πού σκορπούν ; "Αλλοίμονο ! Οι αντιπρόσωποι του Χριστού μεριμνούν και τυρβάζουν περί πολλά.

Αξιοθρήνητοι επαγγελματίες, χωρίς αισιοδοξία οι ίδιοι, χλιαρότατοι στην πίστη, περιορίσθηκαν στα καθαρώς λειτουργικά τους καθήκοντα, τα οποία και μετέτρεψαν σε μέσα πλουτισμού. Δεν γίνονται πια ιερείς oι εκλεκτοί και οι φωτισμένοι, αλλά οι αποτυχημένοι. Γίνονται ιερείς εκείνοι πού κτύπησαν άλλες πόρτες και τις βρήκαν κλειστές. Λίγο καιρό μετά τη χειροτονία τους έχουν προσαρμοσθεί στο καινούργιο κλίμα. Έχουν μάθει απ' έξω το τροπάριο. Έχουν γίνει ξεφτέρια στο επάγγελμα. Γλαφυρά κηρύγματα χωρίς πίστη. Τυπικότατη εκτέλεση των μυστηρίων χωρίς το Θεό. Ζήλος πρωτοφανής για τον ναό, τελεία αδιαφορία για το ποίμνιο. Μνημόσυνα, αγιασμοί, διαβάθμιση σε κατηγορίες των μυστηρίων, μεταβάλλονται σε μέσα πλουτισμού των εκπροσώπων του Ναζωραίου!!!! Έτσι οι πρώην αδύνατοι και κακοντυμένοι, τώρα έχουν παχύνει σαν θρεφτάρια και η περιουσία τους μετριέται σε λίρες! Ό Χριστός αντικατεστάθη με τον Μαμμωνά, η αποστολή έγινε επάγγελμα !

Αφού ο κλήρος έκαμε την αποστολή του επάγγελμα έγινε από πνευματικός, κοσμικός. Ο κοσμικός κλήρος παρέχοντας τις υπηρεσίες του στο κράτος μετεβλήθη σε μισθοφορικό πνευματικό στρατό, πλάι στον πολιτικό στρατό και την αστυνομία. Ό στρατός κάμνει μεγαλοπρεπείς παρελάσεις, ο κλήρος μεγαλοπρεπείς τελετές. Οργανώθηκαν ακολουθίες, μπήκε σ’ εφαρμογή τα τυπικό, ντύθηκαν με πολυτελείς ενδυμασίες, ακριβώς όπως κάμνουν oι κοσμικοί άρχοντες. Έτσι έγινε η θεαματικοποίηση κι' ή τυποποίηση του Χριστιανισμού. Την ουσία διεδέχθη ο τύπος και το θέαμα: Ιδού ο σημερινός χριστιανισμός. Χριστιανισμός ακίνδυνος για τους αφεντάδες, εντυπωσιακός για τις μάζες, κακοχώνευτος για την εκμαυλισμένη πνευματική ηγεσία !

«Ακούσατε λόγον Κυρίου»

"Ακούσατε τη φωνή μου, λέγει ο Αναστάς Σωτήρ του κόσμου: Που είσθε εκπρόσωποι της Εκκλησίας μου; Γιατί ο οίκος μου έμεινε έρημος; Γιατί ο λαός μου είναι ορφανός; Ο λαός μου θλίβεται και στενάζει κάτω από τα ερείπια πού δημιούργησε η αδικία κι' η αμαρτία. Οι λύκοι της κεφαλαιοκρατίας, του κομμουνισμού και της αρνήσεως, κατασπαράζουν τα παιδιά μου και δεν υπάρχουν ζωντανοί για να κερδίσουν την κληρονομιά μου. Γεμίσατε τον κόσμο ναούς, αφιερωμένους στο όνομά μου, ενώ σεις κι' ο λαός είσθε αφιερωμένοι αλλού. Ανάβετε θυμιάματα για να κρύβετε στους καπνούς των τη Βασιλεία μου και πάψατε να με λατρεύετε «εν πνεύματι και αληθεία». Μεταβάλατε τη διδασκαλία μου σε γρίφο και κρύψατε το Νόμο μου μέσα στα χρυσόδετα Ευαγγέλια. Με φανατισμό ακολουθείτε το τυπικό και για την ουσία είσθε αδιάφοροι. Πονηροί και συμφεροντολόγοι, μου προσφέρετε ό,τι σας στοιχίζει λιγότερο: τελετές, δεήσεις, γονυκλισίες και κηρύγματα. Μου χτίζετε καλλιμάρμαρους ναούς, για τους οποίους ενδιαφέρεσθε πολύ και κινείτε τα πάντα για να συγκεντρώσετε τα απαιτούμενα χρήματα. Μάθετε ότι πλανάστε: Δεν μου προσφέρετε τίποτα. Χτίζετε ναούς όχι για μένα αλλά για τον εαυτό σας. Χτίζετε ναούς-μαγαζιά προορισμένα να εξυπηρετήσουν το Μαμμωνά και την πλεονεξία σας. Μαζεύετε το λαό, τον θαμπώνετε με την πολυτέλεια, τις ακατάληπτες προσευχές και την θεαματικότητα της θρησκευτικής οπερέτας πού παίζετε. Κι' όλα αυτά όχι για να αναγεννήσετε ψυχές, αλλά για να γεμίσετε το βαλάντιο σας. Κάματε τα ναό μου «οίκον εμπορίου» κι' εκρύψατε τη ζωή μου κάτω από τη μάσκα της υποκρισίας σας. Την πνευματικότητα διεδέχθη η επίδειξη, την ασκητικότητα το κοσμικό πνεύμα. Η καρδιά σας κρύβει πονηρούς διαλογισμούς και το σώμα σας είναι παραδομένο στα πάθη σας! Γίνατε σκάνδαλο μπροστά στο λαό μου πού ζητά στήριγμα και δεν βρίσκει. Συκοφαντείτε αλλήλους, αγαπάτε τις πρωτοκαθεδρίες κι' αγωνίζεσθε για τα ανώτερα αξιώματα, πρόθυμοι να προσκυνήσετε τους πολιτικούς, ακόμα και το διάβολο, για να κερδίσετε την εύνοια τους!

Όταν βρεθείτε σε φτωχή επαρχία ή ενορία, παραπονείστε διαρκώς και δεν εντρέπεστε να λέτε πώς εισπράττετε λίγα, και ζητάτε να μετατεθείτε αλλού. Ώστε τα φτωχά παιδιά μου δεν έχουν αξία;

Φορέσατε το ράσο για να υπηρετήσετε το Μαμμωνά κι’ όχι εμένα! Με ποιο δικαίωμα διατιμήσατε τα μυστήρια της 'Εκκλησίας μου και είπατε 1ης, 2αs και 3ης κατηγορίας και σκανδαλίζετε το λαό μου πού ξέρει πως η χάρη κι’ η ευλογία μου δίδονται δωρεάν και χωρίς προσωποληψία; Δεν έχετε πραότητα, ούτε καλοσύνη. Δεν μελετάτε το λόγο μου και αντί να δίδετε σεις προσωπικά τη μάχη εναντίον των εχθρών της αληθείας μου, παραχωρείτε τη θέση σας στον εισαγγελέα και το χωροφύλακα και το κακό γίνεται χειρότερο.

Kαι σαν να μην αρκούσαν όλα αυτά, υποταχθήκατε θεληματικά στο Κράτος. Σεις οι αντιπρόσωποί μου προσκυνάτε τις κοσμικές και εθνικές εξουσίες, ενώ ξέρετε πώς βρίσκονται ακόμα στην υπηρεσία του Σατανά. Έτσι υποτάξατε την Εκκλησία - το σώμα Μου - στο Κράτος και δι’ αυτού στο Διάβολο και χάσατε τη νίκη του πειρασμού μου στην έρημο. Υποταχθήκατε στο αστικό κράτος και συμμορφώνεστε χωρίς διαμαρτυρία στις αποφάσεις του, χωρίς να εξετάζετε αν συμφωνούν ή όχι, με την αποστολή σας. Έτσι δημιουργήσατε εθνικές 'Εκκλησίες πού εξυπηρετούν κρατικά συμφέροντα κι’ όχι το παγκόσμιο σχέδιο Μου. Σεις οι αντιπρόσωποι της Βασιλείας μου καταντήσατε ευτελή όργανα των ανθρωποκτόνων σχεδίων του διαβόλου κι’ φθάσατε στο αξιοθρήνητο σημείο ν' ανέχεστε και να ευλογείτε τους πολέμους, τις σφαγές, τις ανθρωποκτονίες, την καταπίεση του λαού, την εκμετάλλευση των εργαζομένων από την ΟΙκονομική 'Ολιγαρχία.

Νοθεύσατε τη διδασκαλία Μου, την κάματε ναρκωτικό για το λαό και κρατάτε την αγιαστούρα σας κι’ αγιάζετε το καθεστώς της κοινωνικής αδικίας. Τι να σας κάμω ; Περάσατε σε φιλοχρηματία και τους κοινούς έμπορους. Αποθνήσκετε κι’ αφήνετε τεράστιες περιουσίες στους κληρονόμους σας, οι οποίοι και πενθούν για το θάνατο σας ενώ το ποίμνιο σας μένει αδιάφορο. Περιουσίες σχηματισμένες από την εμπορία του Οίκου Μου. Δημιουργείτε πανηγύρεις, δήθεν προς δόξα μου, στην πραγματικότητα όμως προς δόξα της ειδωλολατρίας. Γιατί η φωνή του λόγου Μου πνίγεται μέσα στο σάλο της συνάξεως των εμπόρων και των αγυρτών, που ένα μέτρο από το θυσιαστήριο Μου, χλευάζουν με τα έργα τους τη θυσία που μου προσφέρετε, και σεις καμαρώνετε - στροβιλιζόμενοι θεατρίνοι στην πίστα της απιστίας σας - τρίβοντας τα χέρια σας για τις πραγματοποιούμενες εισπράξεις του ναού...!

Δεν επισκέπτεστε τα σπίτια των φτωχών, των ορφανών, των εγκαταλελειμμένων, των άσημων. Πηγαίνετε στα σπίτια των πλουσίων και των πολιτικών και ξελιγώνεστε σε γλυκόλογα, ευχές και ευλογίες, ενώ το κατώφλι του φτωχού δεν σας γνωρίζει, ούτε υπάρχει στο στόμα σας παρηγοριά γι’ αυτόν. Πηγαίνετε στα σπίτια των ισχυρών και κάμνετε αγιασμούς για να παίρνετε μεγάλη αμοιβή και στην καλύβα πού είναι δίπλα στο μέγαρο δεν μπαίνετε, γιατί δεν έχει να σας πληρώσει.
Χωρίσατε το λαό μου σε εκλεκτούς και αποδιοπομπαίους και θεωρήσατε εχθρούς σας τους αντιπάλους των ισχυρών και των πλουσίων, τους οποίους κλωτσήσατε κι’ αφορίσατε. Γιατί δεν βοηθάτε τους πτωχούς και τους αδικούμενους να βρουν το δίκιο τους; Πρώτοι πρέπει να είσθε στους κοινωνικούς αγώνες του λαού. Δική Μου είναι η γη και τ’ αγαθά της τα έχω προορίσει για όλα Μου τα παιδιά. Γιατί αφήνετε μερικούς πλεονέκτες να κλέβουν το ψωμί των άλλων και να σπρώχνουν το λαό Μου στην απόγνωση;

Συνέλθετε! Ταχθείτε με το μέρος του λαού μου και βοηθήστε τον να κατακτήσει την καινούργια ζωή. Διαχωρίστε τις ευθύνες σας από το καθεστώς της αδικίας και της αρνήσεως και ξαναφέρτε την Εκκλησία Μου στο δρόμο Μου .. . «Ει δε μη, έρχομαί σοι. ταχύ και κινήσω την λυχνίαν σου εκ του τόπου αυτής» (ʼποκ. β' 5) ...

Η Νέα Γενιά ομιλεί:

Ας μην αυταπατώμεθα κλείνοντες τα μάτια μας στη σκληρή πραγματικότητα. Όσο κι' αν είναι μεγαλοπρεπείς οι θρησκευτικές μας τελετές όσο κι’ αν χτίζομε καλλιμάρμαρους ναούς, σε τίποτα δεν ωφελούμε. Αποκτήσαμε Παναγιότατους, Μακαριώτατους, Πανιερώτατους κι’ έναν απλό άγιο πού μας χρειάζεται δεν έχομε. Που βαδίζουμε; Ό κλήρος είναι μπλεγμένος σ’ ένα δίχτυ κοινωνικών και νομικών συνθηκών απ’ όπου δεν ημπορεί να ξεφύγει. Το λόχο έχει ο χριστιανικός λαός. Όπως τον καιρό των διωγμών ο λαός με το αίμα του και την ψυχή του κράτησε το μέτωπο του χριστιανικού αγώνα, έτσι και σήμερα θα ξαναπάρει στον ώμο του το σταυρό του καινούργιου αγώνα και θα νικήσει.

Ευτυχώς μέσα στην Εκκλησία υπάρχουν τα στελέχη εκείνα των οποίων τις καρδιές κατακαίει ο πόθος για τη δημιουργία μιας «ελεύθερης και ζωντανής» Εκκλησίας. Υπάρχουν και νέοι και ασπρομάλληδες κληρικοί που κρατούν με συνέπεια το σταυρό τους. Όσο κι’ αν είναι λίγοι ας μη απογοητεύονται: οι εκλεκτοί είναι πάντοτε λίγοι και το μικρό ποίμνιο με συμπαραστάτη τον Κύριο μπορεί να κάμη θαύματα.

Ή Εκκλησία του Χριστού πρέπει να ξαναγίνει Χριστιανική. Γιατί σήμερα δεν είναι. Μετεβλήθη σε μια φρικτή ειδωλολατρία, έχασε τον παλμό της πίστεως και κατάντησε εξάρτημα της κοσμικής εξουσίας, Δεν είναι δυνατό ο Χριστός κι’ oι μάρτυρες να θυσιάστηκαν για να μας παραδώσουν έναν Χριστιανισμό σαν το σημερινό. Χριστιανισμό χωρίς πνεύμα, αγάπη κι ελπίδα. Χριστιανισμό, στήριγμα των εμπόρων, των εκμεταλλευτών και των τυράννων. Ό Χριστός ήλθε για μια Καινούργια Ζωή κι' ένα καινούργιο άνθρωπο. Εκπρόσωποι του Χριστού, που είναι η καινούργια ζωή κι’ ο καινούργιος άνθρωπος; Ιδού το Έργο σας: Λαός δυστυχής και παράνομος, ʼρχοντες ʼπιστοι και ληστές, νεολαία εγκαταλελειμμένη και ανερμάτιστη. Που είναι η Πνευματική σας αποστολή; Που είναι η χριστιανική αναγέννηση;

Κι’ ενώ οι εκπρόσωποι των διαφόρων αιρέσεων διασχίζουν βουνά και λαγκάδια για να κάμουν ένα προσήλυτο, σεις, καλοθρεμμένοι και πολυτάλαντοι, αναπαύεστε στους θρόνους σοκ και όταν σας καταλάβει η ανία πηγαίνετε στα πανηγύρια, ντυμένοι σαν αυτοκράτορες για να κάνετε εντύπωση ! ! Ι
Ζωντανοί κληρικοί, από το Διάκο ως τον Επίσκοπο, σεις που δεν έχετε κλίνει γόνυ στον Βάαλ, σεις πού δεν έχετε λατρεύσει το Μαμμωνά, σεις πού φορέσατε τα ράσο για θυσία και όχι για κοσμική δόξα, άραγε συναισθάνεστε την ευθύνη σας για το έργο πού σας αναμένει;

Εμείς oι νέοι 'Έλληνες πού πήραμε την απόφαση ν’ αποτινάξομε από την πλάτη του έθνους την χρεοκοπία, τα γηρατειά, την αδικία, δεν θα αφήσομε την Εκκλησία του Χριστού στα νύχια του Κράτους και της Οικονομικής Ολιγαρχίας. Η σημερινή Εκκλησία είναι περισσότερο θύμα παρά δράστης. Δράστης είναι το Κράτος και η Πλουτοκρατία. Το Κράτος έχει υποτάξει την Εκκλησία, όπως ή Πλουτοκρατία έχει αλυσοδέσει το λαό. Γι’ αυτό θεωρούμε απαραίτητο τα χωρισμό της Εκκλησίας από το σημερινό Κράτος και την κατάργηση όλων των νόμων πού υποβάλλουν τη δραστηριότητα της υπό την έγκριση της Πολιτείας. Η Εκκλησία πρέπει να γίνει ανεξάρτητη από το σημερινό Κράτος και τις αμαρτίες του για να μπορέσει να βαδίσει απρόσκοπτα στη χριστιανική της αποστολή. Ανεξάρτητη όμως Εκκλησία σημαίνει, ζ ώ σ α Εκκλησία. Νέο πνεύμα, νέα τακτική, νέα στελέχη. Η σημερινή Εκκλησία μαθημένη στην προστασία της λόγχης και την κηδεμονία του κράτους αν μείνει ελεύθερη αλλοίμονο! Οι εχθροί της είναι περισσότερο οργανωμένοι απ’ αυτήν. Γι' αυτό είναι ανάγκη μέσα στην Εκκλησία ν' αρχίσει από τώρα η προετοιμασία για την ημέρα της χειραφετήσεως. Η Αποστολική Διακονία είναι μια προσπάθεια. Λείπουν όμως ακόμα πολλά. Τα νέα στελέχη, οι αυριανοί στύλοι, πρέπει να προετοιμάζουν τον εαυτό τους με προσευχή, νηστεία και μελέτη. Μελέτη όχι μόνο της θεολογίας αλλά και κοινωνιολογικών και οικονομικών επιστημών. Το Χριστιανικό Λαϊκό Κίνημα χρειάζεται κληρικούς κατατοπισμένους στο κοινωνικά πρόβλημα, στα ζητήματα του λαού, στην εκμετάλλευση των πολλών από τους ολίγους.

Δεν ωφελούν πια τα φαρισαϊκά κηρύγματα, τα κενά ρητορικά σχήματα. Χρειάζονται λόγια άπλα και τίμια, πού να σημαδεύουν κατ' ευθείαν στον πόνο του λαού, στην αδικία που δημιουργεί την πτώση και τη διαφθορά της κοινωνίας. Ασκητικοί, αφιλοχρήματοι, εγκρατείς, πνευματικοί, μελετηροί, ταπεινοί, οι νέοι κληρικοί, θα γίνουν οικοδομήσιμο υλικό για την αυριανή Εκκλησία. Εμείς οι νέοι λαϊκοί χριστιανοί, αγωνιζόμεθα για τη δημιουργία ολοκληρωτικά Χριστιανικής Πολιτείας. Αγωνισθείτε και σεις, νέοι κληρικοί, για την δημιουργία ολοκληρωτικά Χριστιανικής Εκκλησίας. Ο αγώνας είναι κοινός. Ενωμένοι κάτω από την σκιά του σταυρού μας, με την βοήθεια του Κυρίου και Αρχηγού μας Ίησού Χριστού θα νικήσομε.

Το Κατηγορητήριο:

Και τώρα ηγεσία της παρακμής για να ξεκαθαρίσομε μια για πάντα τους λογαριασμούς μας σου απευθύνομε το κατηγορητήριο τούτο:
Σε κατηγορούμε λαϊκή και θρησκευτική ηγεσία, γιατί πρόδωσες το Θεό και το Πνεύμα και προσχώρησες στην άρνηση, τον «κόσμο» και τον πλούτο.
Σε κατηγορούμε γιατί έκαμες το Χριστιανισμό, αντίδικο των μορφωμένων, τρόμο των αμαθών, προστάτη των τυράννων, χωροφύλακα των πλουσίων, εχθρό της νεολαίας.
Σε κατηγορούμε, λαϊκή πνευματική ηγεσία, γιατί εγκατέλειψες το Χριστό καΐ την Ελλάδα, την πνευματική κληρονομιά της ανθρωπότητας, έβαλες το εμπόριο στην πνευματική αποστολή κι' έγινες βιομηχανία παραγωγής δούλων.
Σε κατηγορούμε, θρησκευτική ηγεσία, γιατί έκρυψες τη χριστιανική διδασκαλία στα χρυσόδετα Ευαγγέλια και στο λαό που διψά, προσφέρεις ανύδρους τύπους και στείρο θέαμα και κλείνεις τη Βασιλεία του Θεού μπροστά στους ανθρώπους.
Σε κατηγορούμε, γιατί υπέταξες την Εκκλησία του Χριστού στο Κράτος κι' ευλογείς ή ανέχεσαι, τους πολέμους, τις ανθρωποκτονίες και την εκμετάλλευση του λαού από τους πολιτικούς και τους πλουσίους.
Σας κατηγορούμε, λαϊκοί και θρησκευτικοί ηγέτες, γιατί προδώσατε το άτομο και δεν το κάματε άνθρωπο, και το λαό και τον κάματε αγέλη.
Αυτά είχαμε να σας πούμε πνευματικοί ηγέτες. Αυτά μας υπαγόρευσε η αγάπη προς το σωτήριο έργο της Αγίας Τριάδος, πού τόσο κακοποιείται στα χέρια σας. Η αγάπη προς τον ορφανεμένο λαό, τον οποίο στραγγαλίζει η διπλωματία των πολιτικών κι’ η πλεονεξία των πλουσίων. Η αγάπη ακόμα προς εσάς, πού η ευθύνη σας είναι ανάλογη με την υψηλή σας αποστολή.
Είναι τίμια και ειλικρινής η φωνή μας. Είναι φωνή καθαρά χριστιανική. Ακουστέ μας. Είναι περισσότερο αργά παρά όσο νομίζετε. Μη σκεφτείτε πονηρά για τον αγώνα μας. Ελάτε συμπαραστάτες, να δημιουργήσομε την καινούργια ζωή πού δεν μπορεί νάναι, ούτε κομμουνιστική, ούτε κεφαλαιοκρατική, αλλά χριστιανική. Ενωμένοι, Λαός και Ποιμένες, θα βαδίσομε νικηφόρα το δρόμο του ατομικού και κοινωνικού λυτρωμού.

Ας αναλογισθούμε λίγο τις συνθήκες που εγράφησαν οι παραπάνω γραμμές από τον ιδρυτή της Χριστιανικής Δημοκρατίας και της εφημερίδας «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ»….Μετά τον εμφύλιο πόλεμο, με την οργάνωση ΖΩΗ να κυριαρχεί στο χώρο της Εκκλησίας και της πολιτικής, με τους έλληνες χωρισμένους σε δεξιούς και αριστερούς, σε πατριώτες-εθνικόφρονες και προδότες, και με μια Διοικούσα Εκκλησία ταυτισμένη με την κυβέρνηση, τη δεξιά και τη συντήρηση….Μήπως εκείνα τα λόγια του Νίκου Ψαρουδάκη ήταν προφητικά; «Αν συνεχίσετε όπως σήμερα, βαδίζετε κατευθείαν στο βάραθρο»…Τελικά συνέχισαν την ίδια πορεία και οδηγούνται σήμερα, 50 χρόνια μετά, στο βάραθρο….


2005 - ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΗ ΟΛΩΝ ΜΕ ΝΕΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Αν οι ιεράρχες τη δεκαετία του 50 άκουγαν τις παραπάνω εκκλήσεις του απλού και αγνού χριστιανού αγωνιστή της Δημοκρατίας και της Ορθοδοξίας Νίκου Ψαρουδάκη, δεν θα φθάναμε στη σημερινή απαράδεκτη και άθλια κατάσταση στελεχών της Εκκλησίας μας, που δεν έχει καμιά σχέση με το επαναστατικό, κοινωνικό, κοινοτικό μήνυμα του Ευαγγελίου και των Πατέρων της Εκκλησίας.

Οι καιροί ου μενετοί… Όλοι οι ιεράρχες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. ʼμεση έγκριση εσωτερικού κανονισμού της Εκκλησίας με ενεργή συμμετοχή του λαού του Θεού στην εκλογή των επιτρόπων, στην κλήρωση των ιερέων –εφημερίων (κληρικών), στην εκλογή των επισκόπων, καθιέρωση της κλήρωσης σε όλα τα επίπεδα της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, δημοκρατικές αλλαγές στην εκκλησιαστική δικαιοσύνη, κατάργηση του τίτλου του αρχιμανδρίτη εκτός των ιερών μονών, δυνατότητα εκλογής και έγγαμων επισκόπων, κριτήριο για την θέση του επισκόπου όχι το πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ αλλά η προσφορά στην Εκκλησία και το Λαό. Μετά την έγκριση του εσωτερικού κανονισμού, παραίτηση όλων των ιεραρχών και εκλογή όλων με τα νέα κριτήρια, όπου θα συμμετέχουν και ο απλός παπάς και ο λαός του Θεού.

Και να μείνουν οι μητροπόλεις χωρίς δεσπότη για 1 ή 2 χρόνια, δεν έχει καμιά επίπτωση στη ζωή των πιστών….Ήδη όλοι το βιώσαμε πρόσφατα στη Θεσ/νίκη, που πορευθήκαμε, χωρίς κανένα πρόβλημα, 2 σχεδόν χρόνια, χωρίς δεσπότη….Αυτό που έχει ανάγκη σήμερα ο Λαός του Θεού είναι να αποκτήσει ιεράρχες – επισκόπους, και όχι δεσποτάδες, απλούς αγωνιστές, που θα τιμούν το ράσο και την ιεροσύνη, και θα κάνουν πράξη όσα υποσχέθηκαν, όταν έγιναν μοναχοί, δηλ. : υπακοή, παρθενία και ακτημοσύνη.....

Αυτό θέλει και απαιτεί ο Λαός του Θεού…Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν οι εκκλησιαστικοί ηγέτες μας, τόσο το καλύτερο και για τους ίδιους και για την Εκκλησία του Χριστού. Ελπίζουμε η φετινή Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών για την Εκκλησία μας, που ξεκίνησε εδώ και 2 μήνες, να φέρει την Ανάσταση και την Επ-Ανάσταση, που θα φέρει την απλότητα των επισκόπων, που θυσιάζονται για το λαό και πεθαίνουν φτωχοί και εξόριστοι από την πολιτική εξουσία, το λαό να συμμετέχει ενεργά στη ζωή της Εκκλησίας, τον παπά να έχει φωνή και λόγο, την ισότητα, την κοινοκτημοσύνη και την αμοιβή ανάλογα με τις ανάγκες στο χώρο των μητροπόλεων – επισκοπών, την ζωντανή ενορία, και τον σταδιακό χωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος, αφού η πολιτεία και η κυβέρνηση δεν είναι χριστιανική, και χρησιμοποιεί την Εκκλησία για ψηφοθηρικούς - πελατειακούς λόγους.

Θεσσαλονίκη 25-3-2005

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

email: pananiad@sch.gr , URL: www.xristianiki.gr





© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge