Μόνιμα άρθρα στο goTHESS
Ελλάδα

Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης



Το 1430 η Θεσσαλονίκη καταλήφθηκε από τους Τούρκους. Η κατάληψη της πόλης συνοδεύθηκε από τρομερές σφαγές των κατοίκων της και λεηλασίες , που είχαν ως αποτέλεσμα την πλήρη ερήμωσή της. Ο σουλτάνος Μουράτ, μετά την κατάληψη της πόλης, φρόντισε να κατοικηθεί και πάλι , να εγκατασταθούν οι Έλληνες στα σπίτια τους ώστε να ξαναβρεί η πόλη τους ρυθμούς της. Αργότερα έφτασαν και εγκαταστάθηκαν στην Θεσσαλονίκη πολλοί Τούρκοι από άλλες πόλεις της Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Μικράς Ασίας.

Κατά τα τέλη του 15ου αιώνα εγκαταστάθηκαν επίσης στην Θεσσαλονίκη κατά μάζες Ισπανοεβραίοι που είχαν διωχθεί από την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται και έγινε σημαντικό εμπορικό λιμάνι ενώ ανέπτυξε ιδιαίτερες εμπορικές σχέσεις με την Βενετία. Στις παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης η Θεσσαλονίκη ήταν σημαντικό οικονομικό και πνευματικό κέντρο με ακτινοβολία σε όλο τον ελληνικό χώρο.

Κατά την διάρκεια της Επανάστασης το ελληνικό στοιχείο της πόλης δεινοπάθησε, ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες της Επανάστασης.

Στις 26 Οκτωβρίου του 1912 η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε. Το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης στους 'Ελληνες υπογράφηκε στις εντακάμιση τη νύχτα 26 προς 27 Οκτωβρίου και την ίδια νύχτα τμήμα του ελληνικού στρατού στάθμευσε στην πόλη.

.Σύντομο χρονικό
Ο Ελληνικός στρατός μετά την νίκη του στο Σαραντάπορο είχε αναπτυχθεί στο υψίπεδο της Κοζάνης (13 Οκτωβρίου 1912).

Μετά από εντολή της Κυβέρνησης η 1η, 2η, 3η, 4η και 6η μεραρχίες κινήθηκαν προς την Βέροια. Στις 19 Οκτωβρίου ακολούθησε διήμερη μάχη με τον τουρκικό στρατό στα Γιαννιτσά την οποία κέρδισαν οι Ελληνικές δυνάμεις.

Παράλληλα, στην Θεσσαλονίκη είχαν αρχίσει συνεννοήσεις με τις Μεγάλες Δυνάμεις για την παράδοση της πόλης. Την 26η Οκτωβρίου η ελληνική στρατιά προήλασε και συνάντησε τις τουρκικές δυνάμεις στον ποταμό Γαλλικό ,αλλά προτού επιτεθεί εναντίον τους ο Χασάν Ταξίν πασάς υπόγραψε στην Θεσσαλονίκη το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης στον ελληνικό στρατό.

Την 27η Οκτωβρίου οι ελληνικές δυνάμεις μπήκαν στην Θεσσαλονίκη. Την επομένη , 28 Οκτωβρίου 1912 ,ο Διάδοχος Κωνσταντίνος μπήκε επίσημα στην πόλη.





© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge