Μόνιμα άρθρα στο goTHESS
Ελλάδα
28/6/2019

Οι 5+1 πυλώνες για μια Αυτοδύναμη Θεσσαλονίκη

Πως θα βρει η Θεσσαλονίκη την αναπτυξιακή της ταυτότητα



Την πρόταση του για την αναπτυξιακή προοπτική της Θεσσαλονίκης καταθέτει δημόσια ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Γαλαμάτης, οριοθετώντας 5+1 πυλώνες για τη νέα πορεία της, για μια Αυτοδύναμη Θεσσαλονίκη.

Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει νέο υπόδειγμα αυτοδύναμης ανάπτυξης, αξιοποιώντας τα γεωπολιτικά, συγκριτικά και ιστορικά πλεονεκτήματα της, μέσα από συγκεκριμένους αναπτυξιακούς πυλώνες:

Λιμάνι: Προμετωπίδα ανάπτυξης όχι μόνο για την πόλη, αλλά για τη βόρεια Ελλάδα και τη βαλκανική ενδοχώρα, το λιμάνι πρέπει σταδιακά να εξελιχθεί σε διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο και σε μεγάλο κέντρο υποδοχής τουριστών κρουαζιέρας. Σε συνδυασμό με τη δημιουργία μαρίνας στο παραλιακό μέτωπο θα δημιουργήσει τεράστια δυναμική.

Πανεπιστήμια: Τρία πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, με αξιόλογο επιστημονικό και νεανικό δυναμικό, πλήρες φάσμα ειδικοτήτων και ερευνητική πρωτοπορία. Τεράστια δεξαμενή, που μπορεί να δημιουργήσει αλυσιδωτή αντίδραση ανάπτυξης ειδικά στην ψηφιακή οικονομία, αλλά και να καταστεί διεθνές κέντρο εκπαίδευσης αλλοδαπών φοιτητών.

ΔΕΘ: Με την κατάλληλη αναβάθμιση και αξιοποίηση της, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, αποτελεί ουσιαστική παρακαταθήκη στο αναπτυξιακό μέλλον της πόλης και της χώρας.

Καινοτομία: Οι θεσμοθετημένοι φορείς που ήδη λειτουργούν ή υπολειτουργούν με αντικείμενο την καινοτομία (Ζώνη Καινοτομίας, Τεχνολογικό Πάρκο, ΕΚΕΤΑΣ κλπ), μαζί με άλλους νέους θεσμούς, μπορούν να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλής απόδοσης, αν ενεργοποιηθούν με συγκροτημένη κατεύθυνση και αναπτυξιακή προοπτική.

Πολιτισμός: Το μοναδικό παγκοσμίως πολιτιστικό υπόβαθρο (αρχαιολογικοί χώροι εντός πόλης, μνημεία ΟΥΝΕΣΚΟ, μουσεία) μαζί με τη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή υφιστάμενων οργανισμών (ΚΘΒΕ, ΚΟΘ), ή νέων σχημάτων και μουσείων Τέχνης, με τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό πόλο προσέλκυσης επισκεπτών, οι οποίοι με βάση τη Θεσσαλονίκη θα διαχέονται και στα γειτονικά σημαντικά μνημεία και φυσικά αξιοθέατα (Βεργίνα, Λόφος Καστά, Φίλιπποι, Χαλκιδική, Όλυμπος, λίμνη Βόλβη).

Το νέο αυτό μοντέλο μπορεί να στηριχθεί από έναν έκτο πυλώνα, το μέσο προβολής όλης αυτής της νέας αναπτυξιακής προσπάθειας, που με τη Θεσσαλονίκη ως ατμομηχανή θα σπρώξει μπροστά όλη τη βόρεια Ελλάδα. Τον ρόλο αυτό μπορεί να διαδραματίσει η ΕΡΤ3, όχι όμως ως ένα ανταποκριτικό γραφείο όπως αντιμετωπίζεται από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά ως ένας διοικητικά αυτοδύναμος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός. Η διεθνής πρακτική επιβάλει την δημιουργία ενός δεύτερου ανεξάρτητου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού μέσου, που θα προβάλει ευρύτερα και την ελληνική περιφέρεια και την Διασπορά.

Η Νέα Δημοκρατία, μπορεί να εγγυηθεί αυτή την αναπτυξιακή προοπτική χαράσσοντας πολιτικές και νομοθετώντας, όμως για μια ουσιαστικά Αυτοδύναμη Θεσσαλονίκη, θα απαιτηθεί επιπλέον συστράτευση σε αυτή την κοινή προσπάθεια. Όπως τόνισε ο Δημήτρης Γαλαμάτης και στη συνέντευξη που έδωσε στον REAL FM 107.1 και στον Λάζαρο Θεοδωρακίδη, η Θεσσαλονίκη πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της σε κοινούς στόχους. «Προσωπική μου αποστολή ως βουλευτής», είπε, «θα είναι να βοηθήσω στην ένωση των δημιουργικών δυνάμεων της Θεσσαλονίκης, που σήμερα λειτουργούν μεμονωμένα και αποσπασματικά».







© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge