Μόνιμα άρθρα στο goTHESS
Ελλάδα
11/8/2019

Ηλεκτρικά πατίνια: Από πότε έχουν δικαίωμα δωρεάν στάθμευσης;

Του Μανόλη Λαμτζίδη



Αιφνιδιαστικά, και χωρίς κανόνες μία νέα μορφή επιχειρηματικότητας «εισχώρησε» στην ελληνική κοινωνία, η κερδοσκοπική εκμετάλλευση της χρήσης των ηλεκτρικών πατινιών.

Ας προσπεράσουμε τα ζητήματα που αφορούν στη θέσπιση κανόνων ασφαλούς κυκλοφορίας –ακόμα εκκρεμεί-, στην ασφάλισή τους έναντι πρόκλησης υλικών ζημιών σε τρίτους ή σε άλλα οχήματα και σωματικών βλαβών- ούτε καν έχει συζητηθεί- και στους κινδύνους που εγκυμονεί η ανεξέλεγκτη χρήση τους από ανήλικους ή άπειρους χρήστες και ας επικεντρωθούμε σε ένα σημείο, που αφορά όλους τους πολίτες και την τοπική αυτοδιοίκηση.Στη στάθμευση αυτών των οχημάτων σε κάθε σημείο δημόσιων κοινόχρηστων χώρων των Δήμων.

Είναι διαπιστωμένο από εμπειρικές παρατηρήσεις ότι οι χρήστες τους μετά την χρήση τους τα εγκαταλείπουν οπουδήποτε, κατά κανόνα στα πεζοδρόμια, σε πλατείες ή σε πεζόδρομους καταλαμβάνοντας αυθαίρετα και για αόριστο χρονικό διάστημα τμήματα των δημόσιων κοινόχρηστων χώρων.

Οι πράξεις αυτές, στις οποίες συνυπεύθυνες – μάλλον αποκλειστικά υπεύθυνες - είναι και οι ιδιοκτήτριες εταιρείες αφενός προσβάλλουν την προσωπικότητα όλων των πολιτών, αφού στοιχείο της προσωπικότητάς μας είναι και η ανεμπόδιστη χρήση όλων των κοινόχρηστων χώρων – ακόμα και του τελευταίου τετραγωνικού εκατοστού- αφετέρου στερούν έσοδα από τους Δήμους, αφού οι τελευταίοι με ορισμένες προϋποθέσεις και κανόνες επιτρέπουν έναντι ανταλλάγματος τη χρήση κοινόχρηστων χώρων πχ σε επιχειρήσεις εκμετάλλευσης καταστημάτων εστίασης κλπ. («καφετέριες» κλπ.)

Συνιστά άδικη μεταχείριση ο μεν απλός πολίτης ή ο ιδιοκτήτης μιας «καφετέριας» να πληρώνει στον οικείο Δήμο πρόστιμο για αυθαίρετη κατάληψη κοινοχρήστου χώρου ή ένα ειδικό τέλος, ενώ οι ιδιοκτήτριες εταιρείες των «ηλεκτρικών πατινιών» να αποκομίζουν οφέλη από την εμπορική εκμετάλλευση των «πατινιών» χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ στους Δήμους, ή χωρίς να υφίστανται κυρώσεις.

Γι΄αυτό παράλληλα με την άμεση προώθηση – για να μην θρηνήσουμε θύματα- ρυθμίσεων που αφορούν στην κυκλοφορία των «ηλεκτρικών πατινιών», οι Δήμοι επιβάλλεται να καλέσουν τις ιδιοκτήτριες εταιρείες να επιλέξουν διακριτούς χώρους στάθμευσης των οχημάτων αυτών, να αρχίσουν να καταβάλουν ένα ειδικό τέλος για την χρήση αυτών των κοινόχρηστων χώρων και να φροντίσουν στο μεταβατικό διάστημα αφενός να απομακρύνουν τα οχήματα από τα σημεία αυτά, αφετέρου να ειδοποιούν τους χρήστες ότι δεν έχουν δικαίωμα να τα εγκαταλείπουν σε οποιοδήποτε σημείο, αλλά μόνο στους ειδικά χωροθετημένους χώρους στάθμευσης.

Καλούνται οι νέες δημοτικές αρχές καθώς και η ΠΕΔ και η ΚΕΔΕ να προβληματιστούν σχετικά και να προωθήσουν τέτοιες ρυθμίσεις, ώστε να θέσουν ένα τέρμα στην «ασυδοσία» αυτή.

Είναι αυτονόητο ότι μέχρι τότε, κάθε πολίτης ή συλλογικότητα έχει δικαίωμα με κάθε νόμιμο μέσο να απευθύνεται στις αρμόδιες δικαστικές ή εισαγγελικές αρχές για την προστασία του δικαιώματός του να χρησιμοποιεί ανεμπόδιστα κάθε τετραγωνικό εκατοστό των δημόσιων κοινόχρηστων χώρων , στους οποίους εγκαταλείπονται – όχι λίγες φορές σχηματίζουν επιτηδευμένα «συστάδες»- χωρίς κανόνες, όρους και όρια τα «ηλεκτρικά πατίνια».

Μανόλης Λαμτζίδης, πρ. Πρόεδρος ΔΣΘ, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς







© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge