Μόνιμα άρθρα στο goTHESS
Μουσική

AL DI MEOLA - 16ο Εθνο – τζαζ Φεστιβάλ



Γεννήθηκε στο Νιου Τζέρσεϋ το 1954. Μεγαλώνοντας, ο νεαρός Al Di Meola περνούσε τον περισσότερο χρόνο του με μαθήματα κιθάρας τριγυρίζοντας έξω από τα τοπικά μουσικά κέντρα που έπαιζαν λάτιν μουσικοί Επηρεασμένος από τον κιθαρίστα της τζαζ Larry Coryell, ο Di Meola γράφτηκε στο κολέγιο μουσικής Berklee στη Βοστόνη, όπου οι μαραθώνιοι περίοδοι πρακτικής εξάσκησης που πραγματοποιούσε, θεωρούνται ακόμα μύθος. Σε ηλικία 19 χρονών πήρε τη θέση του κιθαρίστα Bill Connors στο σχήμα Return To Forever που είχε φτιάξει ο Chic Corea με τον μπασίστα Stanley Clarke.
To γκρουπ αυτό έδωσε μια άλλη διάσταση στην τζαζ-ροκ μουσική και η εμπορική του επιτυχία ήταν τεράστια. Τα άλμπουμ “Where Have I Know Before” 1974- “ No Mystery” 1975 –και το εκπληκτικό “Romantic Warrior” 1976 γνώρισαν παγκόσμια επιτυχία.

Επόμενο ήταν ότι στη σόλο καριέρα του ακολούθησε αυτό το στυλ με άλμπουμ όπως –Land of the Midnight Sun 1976 –Elegant Gypsy 1977 –Casino 1978 – Splendido Hotel 1979- που απαρτίζουν την ηλεκτρική ανθολογία του Al Di Meola . Στη συνέχεια , χωρίς να απαρνηθεί το ηλεκτρικό στοιχείο του , έφτιαξε μαζί με τον John McLaughlin και τον Paco De Lucia το κιθαριστικό τρίο που μας έδωσε το ιστορικό “Friday Night in San Francisco” και καθιέρωσε μια δημοφιλέστερη προσέγγιση στην ακουστική World fusion.

Η ιδιαίτερα πετυχημένη σταδιοδρομία του επεκτείνεται μέσα από μια ευρεία σειρά συναισθημάτων με μοναδικό ύφος, που ενσωματώθηκε από τις επιρροές καλλιτεχνών ανά τον κόσμο.
Έχει συνεργαστεί με τους Luciano Pavarotti, Paul Simon, Phil Collins, Carlos Santana, Larrv Coryell, Steve Winwood, Wayne Shorter, Herbie Hancock, Jaco Pastorius, Les Paul, Frank Zappa, Egberto Gismonti, Jimmy Page, Tony Williams, Stevie Wonder και πολλούς άλλους.

Στους δίσκους «World Sinfonia» και «Heart of the Immigrants» ουσιαστικά φωτογραφίζεται το τανγκο και ο Astor Piazzolla . Τα «Kiss My Axe», «Infinite Desire» και «Orange and Blue» εμφανίζουν ένα ευρύτερο πολιτιστικό και μουσικό φάσμα.
Το δέσιμο μεταξύ του Astor Piazzolla και του Al Di Meola ώθησε σε μεγάλο βαθμό τον κιθαρίστα στην εμβάθυνση των ιδιαίτερων δεσμών του με τη μουσική της Αργεντινής και την κλασική μουσική.
«Ο Piazzolla είχε μια βαθιά επίδραση στην ανάπτυξή μου ως μουσικός και ως άνθρωπος». «Ο Chick Corea είναι επίσης μια άλλη σημαντική επιρροή στη ζωή μου, υπήρξε πάντα ένας θαυμάσιος υποστηρικτής, μια σημαντική πηγή μουσικής έμπνευσης και φίλος. Το ότι έπαιξα με τον Chick ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα στην εξέλιξη μου ως κιθαρίστας».
Ο Al Di Meola κατέχει τα πιο μεγαλοπρεπή βραβεία κιθάρας (σε σχέση με οποιοδήποτε κιθαρίστα στον κόσμο) σύμφωνα με το υψηλότερης κυκλοφορίας περιοδικό κιθάρας παγκοσμίως, το Guitar Player Magazine. Κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πιο προεξέχοντες βιρτουόζους στον χώρο της σύγχρονης τζαζ.
Με αμέτρητα βραβεία, εικοσιένα δίσκους (συμπεριλαμβανομένων τριών χρυσών) στο ενεργητικό του και πωλήσεις έξι εκατομμυρίων δίσκων, ακόμα προκαλεί τον εαυτό του και τη μουσική του.
Στη δεκαετία του 70 θεωρήθηκε ένας από τους ήρωες της τζαζ ροκ μουσικής, στη δεκαετία του 90 και μέχρι της μέρες μας είναι ένας από τους πιο εκλεπτυσμένους κιθαρίστες.
Έχουν περάσει 30 χρόνια από τη στιγμή που έγινε παγκοσμίως γνωστός, ο Meola έχει πίσω του μια πλούσια μουσική ιστορία που θα απολαύσουμε Live στο θέατρο δασούς στην έναρξη του 16ο φεστιβάλ εθνο-τζαζ.

AL DI MEOLA (κιθάρες)
MARIO PARMIZANO (πλήκτρα)
GUMBI ORTIZ (κρουστά)
ERNIE ADAMS (κιθάρα)

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2004
Θέατρο Δάσους
Ώρα έναρξης 21.30





© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge