Μόνιμα άρθρα στο goTHESS
Μουσική
23/4/2015

Dave Holland, Chris Potter, Lionel Loueke & Eric Harland

JAZZ ON THE HILL - Σάββατο 11 Ιουλίου 2015



Τέσσερις σπουδαίοι άνδρες τζαζίστες ενώνουν τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις σε μια μοναδική μουσική σύμπραξη για την έναρξη του 24ου Jazz on the Hill.

Το all-star κουαρτέτο καθαρόαιμης αμερικανικής τζαζ των Chris Potter, Dave Holland, Lionel Loueke & Eric Harland, με την ιδιαίτερη μεταξύ τους μουσική χημεία, δημιουργεί μια εκρηκτική jazz ατμόσφαιρα που θα συναρπάσει.



Ο master του τόνου και του ρυθμού, μπασίστας και συνθέτης Dave Holland, διανύει πλέον την πέμπτη δεκαετία του ως καλλιτέχνης και η μουσική του έχει να επιδείξει μια πλούσια, καλειδοσκοπική ιστορία. Ξεκίνησε την ανοδική πορεία του συμμετέχοντας στην περίφημη Miles Davis Band, την οποία και εγκατέλειψε για να αφιερωθεί στη δημιουργία της δικής του μουσικής. Ο Jack de Johnette σημειώνει ότι «Είναι ένας από τους λίγους μπασίστες που μπορούν να ξεσηκώσουν ένα ολόκληρο ακροατήριο παίζοντας σόλο. Έμαθε από τον Miles να έχει μια ξεχωριστή άποψη στο παίξιμό του». Στην πορεία σύναψε δυνατές συνεργασίες με θρύλους της τζαζ όπως τον ντράμερ Billy Higgins, τον πιανίστα Hank Jones, την Betty Carter και τον Herbie Hancock, με τον οποίο συνεργάστηκε τελευταία φορά το 2008 στον δίσκο River: The Joni Letters, που βραβεύτηκε με Grammy το 2008 ως το άλμπουμ της Χρονιάς. Ο Dave Holland και ο Chris Potter έχουν συνεργαστεί αρκετές φορές στη μουσική τους πορεία και εισήγαγαν μια ιδιαίτερη προοπτική στη μουσική της γενιάς τους.



Παγκόσμιας κλάσης σολίστ, συνθέτης και επιτυχημένος bandleader, ο σαξοφωνίστας Chris Potter έχει αναδειχθεί ως ένα κορυφαίο φαινόμενο της γενιάς του. Το Downbeat τον αποκάλεσε «Έναν από τους πιο μελετημένους (και αντιγραμμένους) σαξοφωνίστες του πλανήτη», οι Jazz Times τον αναγνώρισαν ως «Μια προσωπικότητα διεθνούς φήμης», ενώ ο σαξοφωνίστας Dave Liebman τον χαρακτήρισε, απλά, ως «Έναν από τους καλύτερους μουσικούς του χώρου». Υπήρξε υποψήφιος για βραβείο Grammy για το σόλο του με τίτλο In Vogue, ενώ έχει ηχογραφήσει δίσκους με πολλούς κορυφαίους μουσικούς της τζαζ σκηνής, που περιλαμβάνουν ονόματα όπως Herbie Hancock, Dave Holland, John Scofield, Mingus Big Band, Paul Motian, Ray Brown, κ.α.



Ο κιθαρίστας και τραγουδιστής Lionel Loueke κατάγεται από το Μπενίν της Δυτικής Αφρικής και είναι ένα από τα διαμάντια της δισκογραφικής εταιρείας Blue Note. Στο μουσικό ιστορικό του έχει να επιδείξει σημαντικές συνεργασίες ως side man με τους Terence Blanchard, Charlie Haden, Cassandra Wilson, Herbie Hancock, Anjelique Kidjo και Carlos Santana.



Ο Αμερικανός ντράμερ Eric Harland, γνώριμος ήδη στο φιλόμουσο κοινό του Sani Festival από τη συμμετοχή του στο πλευρό του Charles Lloyd, το 2006, είναι ένας από τους πιο ενεργούς καλλιτέχνες της σύγχρονης jazz, δίνοντας συχνά συναυλίες με τους Charles Lloyd, Joshua Redman, Stefon Harris, Dave Holland?s Prism και την SF Jazz Collective. Επιπλέον, έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με τους Betty Carter, Ravi Coltrane, Wynton Marsalis, Terence Blanchard, ενώ αριθμεί συμμετοχές σε πάνω από 200 άλμπουμ και αρκετές υποψηφιότητες για βραβείο Grammy.





© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge