Μόνιμα άρθρα στο goTHESS
Φύση
6/7/2002

Διακοπές με ιστιοφόρο σκάφος

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και όλοι έχουμε προγραμματίσει να περάσουμε κάπου τις διακοπές μας. Τι θα λέγατε για έναν διαφορετικό τρόπο διακοπών που θα σας φέρει πιο κοντά με το υγρό στοιχείο;



Σε αντίθεση με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, η ιστιοπλοία ανοιχτής θάλασσας είναι σήμερα προσιτή σε όλους. Ο συγκεκριμένος τρόπος διακοπών άρχισε να διαδίδεται στη χώρα μας από τους ξένους τουρίστες, οι οποίοι αντί να νοικιάζουν κάποιο δωμάτιο σε ξενοδοχείο, προτιμούν να ναυλώνουν ένα ιστιοφόρο σκάφος και να χαίρονται έτσι τις υπέροχές θάλασσές μας και τα νησιά μας. Είναι γνωστή σε όλους η εικόνα των αναρίθμητων ιστιοφόρων που αρμενίζουν, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, στα ελληνικά πελάγη, ενώ όλοι οι «κοινοί θνητοί» κάνουν βόλτα στα λιμάνια των νησιών μας, χαζεύοντας αυτούς τους «τυχερούς» που απολαμβάνουν το φεγγάρι και τον έναστρο ουρανό μέσα στο σκάφος τους.

Αν λοιπόν έχετε και εσείς ζηλέψει αυτούς τους «τυχερούς», είναι καιρός να μάθετε πώς μπορείτε και εσείς να απολαύσετε με τον ίδιο τρόπο τις διακοπές σας.

ΔΙΑΚΟΠΕΣ BAREBOAT Η ΜΕ SKIPPER;

Όλα ξεκινούν από την ενοικίαση του σκάφους. Συνήθως οι ενοικιάσεις διαρκούν 1 ή 2 εβδομάδες, με αναχώρηση από το λιμάνι το Σάββατο το πρωί και επιστροφή την επόμενη ή την μεθεπόμενη Παρασκευή το απόγευμα. Το σκάφος σας παραδίδεται γεμάτο με νερό και καύσιμα, οπότε έτσι πρέπει να το παραδώσετε και εσείς.

Για τις διάφορες μικροζημίες που μπορεί να προκληθούν κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας, έιστε υποχρεωμένοι να καταβάλλετε μια χρηματική εγγύηση, η οποία εξαρτάται από την αξία του σκάφους που θα ναυλώσετε. Εάν επιστρέψετε το σκάφος χωρίς ζημιές, σας επιστρέφεται ολόκληρο το ποσό της εγγύησης, αλλιώς η εταιρία έχει δικαιώμα να κρατήσει το ποσό που αναλογεί στην ζημιά που προκλήθηκε.

Για να ναυλώσετε κάποιο σκάφος bareboat (χωρίς καπετάνιο) είναι απαραίτητο τουλάχιστον 2 άτομα να έχουν κάποιο αναγνωρισμένο από τις λιμενικές αρχές δίπλωμα ιστιοπλόου ανοιχτής θάλασσας. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται να καταβάλλετε την χρηματική εγγύηση που αναφέραμε. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος των διακοπών είναι περίπου 50 ευρώ την ημέρα κατά άτομο.

Εάν όμως δεν έχετε δίπλωμα, ή δεν θέλετε να έχετε εσείς την ευθύνη του σκάφους, μπορείτε να ναυλώσετε το σκάφος με κάποιον skipper (καπετάνιο) της εταιρίας. Σε αυτή την περίπτωση δεν απαιτείται χρηματική εγγύηση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ο καπετάνος εκτελεί και χρέη ξεναγού στα μέρη που θα επισκεφθείτε. Ο skipper πληρώνεται επιπλέον για κάθε μέρα με περίπου 70-75 ευρώ.

Η τρίτη λύση είναι να παρακολουθήσετε κάποιο ταχύρυθμο τμήμα εκμάθησης ιστιοπλοίας ανοιχτής θάλασσας, κάνοντας ταυτόχρονα και τις διακοπές σας. Τα ταχύρυθμα τμήματα διαρκούν 1 εβδομάδα, ενώ στο τέλος της εκπαίδευσης μπορείτε να δώσετε εξετάσεις και να αποκτήσετε το δίπλωμα ιστιοπλόυ ανοιχτής θάλασσας.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Βαλκανικής Ναυτιλιακής ΑΕ, εταιρίας που δραστηριοποιείται στον χώρο του yachting στην πόλη μας. http://www.sail.gr

Με ιστιοπλοικούς χαιρετισμούς,

Χρήστος Σπανουγάκης
Εκπαιδευτής Ιστιοπλοίας Ανοιχτής Θάλασσας
chris@infolab.gr











© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge