Μόνιμα άρθρα στο goTHESS
Pets
19/9/2012

Υιοθέτηση Σκύλου από Καταφύγιο

Τι πρέπει να γνωρίζετε



Η επίσκεψη σε καταφύγιο ζώων μπορεί να είναι μία πραγματικά άσχημη εμπειρία. Ωστόσο, για να «σώσετε» τον αυριανό καλύτερο σας φίλο αξίζει τον κόπο και την ταλαιπωρία. Οι παρακάτω ερωτήσεις και πληροφορίες μπορούν να σας βοηθήσουν στην έρευνα σας για το «τέλειο» σκυλί για σας από καταφύγιο.

Πολλά από τα σκυλιά ενός καταφύγιου βρίσκονται εκεί λόγω απρόβλεπτων προβλημάτων μέσα στην οικογένεια. Για παράδειγμα, ένα παιδί που είναι αλλεργικό στα κατοικίδια μπορεί να αναγκάσει τους γονείς να βρουν νέο σπίτι για το ζωάκι. ʼλλες φορές, μπορεί ο μοναδικός ιδιοκτήτης να πεθάνει, αφήνοντας το ζώο σε κληρονόμους που δεν το θέλουν ή ακόμη εξαιτίας της γέννησης ενός παιδιού να πρέπει το κατοικίδιο να απομακρυνθεί.

Η θεωρία ότι όλα τα σκυλιά που βρίσκονται σε καταφύγιο είναι προβληματικά, είναι συχνά λανθασμένη. Ενώ υπάρχουν σοβαροί λόγοι ώστε οι ιδιοκτήτες να αφήσουν το ζώο τους σε καταφύγιο, συνήθως δεν αποτελεί δικαιολογία για την απόφαση τους. Για παράδειγμα, αφήνουν έναν σκύλο Αγ. Βερνάρδου επειδή είναι πολύ μεγάλος ή ένα Κόλλευ γιατί δεν μπορούν να το βουρτσίζουν ή ακόμη γιατί το κουτάβι – σε ηλικία 5 μηνών - δεν έμαθε να κάνει πιπί εκτός σπιτιού

Τα σκυλιά αυτά είναι συνήθως θύματα της άγνοιας και ανευθυνότητας των ιδιοκτητών ή των «παράλογων» απαιτήσεων τους.

Από πού προέρχονται τα ζώα των καταφυγίων ?

Στα καταφύγια καταφθάνουν συνήθως ζώα από την τοπική Κοινότητα, το Δήμο ή ευαισθητοποιημένους πολίτες. Μπορεί να προέρχονται από τυχαία αναπαραγωγή, από Φάρμες ζώων (Puppy Mills) ή από καθαρόαιμους σκύλους.

Υπάρχουν δύο τύποι σκύλων που βρίσκονται στα καταφύγια.

α) Το σκυλί που δίνεται οικειοθελώς από τον ιδιοκτήτη του και
β) Ο αδέσποτος σκύλος

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο καθαρόαιμα κουτάβια που αγοράστηκαν ακριβά τις γιορτές των Χριστουγέννων ή του Αγ. Βαλεντίνου ως δώρα, σε πέντε ή έξι μήνες να βρίσκονται στα «αζήτητα». Έτσι τα σκυλιά των καταφύγιων δεν είναι καλύτερα ή χειρότερα από την πλειοψηφία των σκύλων που διατίθενται προς πώληση. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρείτε σε αυτά μία κοινή καθαρόαιμη φυλή (γερμανικό ποιμενικό, κανίς κλπ).

Ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στους εργαζόμενους του καταφύγιου

1. Είναι αδέσποτος σκύλος ή ήταν δεσποζόμενος;
Ίσως ποτέ δεν θα μάθετε όλη την ιστορία του σκύλου που σας ενδιαφέρει, κάνοντας όμως μερικές ερωτήσεις μπορεί να έχετε μια καλύτερη ιδέα για την προσέλευση του εκεί. Ρωτήστε τα άτομα που έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο σκυλί. Ενδέχεται να μάθετε πληροφορίες για το αν το ζώο έχει προβλήματα υγείας, προβλήματα συμπεριφοράς, κάποιο επίπεδο εκπαίδευσης ή ακόμη, συγκεκριμένη ανάγκη διατροφής.

2. Πόσο καιρό είναι το σκυλί στο καταφύγιο?
Όσο λιγότερο χρόνο έχει περάσει ο σκύλος στο καταφύγιο, τόσο ευκολότερη θα είναι η προσαρμογή του στο σπίτι σας. Τα γεμάτα θόρυβο καταφύγια είναι αγχωτικά για τα σκυλιά, έτσι αν ένας σκύλος βρίσκεται κλεισμένος σε ένα κλουβί π.χ. για 6 μήνες πιθανότατα να είναι εξαντλημένος ψυχικά ή να του λείπει η πνευματική διέγερση.

3. Από ποια/ες ράτσα/ες προέρχεται το σκυλί ?
Ρωτήστε τη γνώμη των υπεύθυνων του καταφύγιου να σας πουν από ποιες πιθανές ράτσες να προέρχεται το σκυλί που θέλετε.

4. Πως είναι η υγεία του ?
Σχεδόν όλα τα ζώα των καταφύγιων έχουν εκτεθεί σε ασθένειες είτε πριν είτε μετά την άφιξή τους εκεί. Θα πρέπει το ζώο να εξεταστεί από κτηνίατρο ώστε να γνωρίζετε τη σοβαρότητα της ασθένειας και αν πρόκειται για μεταδοτική ή όχι.

5. Παίρνει κάποια φαρμακευτική αγωγή ο σκύλος ?
Ρωτήστε τους υπευθύνους αν έχουν γίνει εμβόλια στο ζώο και ποια, καθώς επίσης και αν του έχει γίνει αποπαρασίτωση. Προσπαθήστε να μάθετε αν το ζώο έχει κάποιο ιστορικό με προβλήματα υγείας και αν έχει γίνει η σχετική θεραπεία.

6. Έχει κακοποιηθεί ? Φοβάται ? Είναι επιθετικό ?
Η εξέταση της συμπεριφοράς του ζώου θα πρέπει να γίνει σε χώρο ήσυχο και χαλαρό, διαφορετικό του καταφύγιου. Πολλές φορές η πρώτη εικόνα δεν είναι η σωστή. Μερικά ζώα που βρίσκονται εκεί μπορεί να μην έχουν κοινωνικοποιηθεί σωστά, πχ. να γνωρίζουν μόνο την επαφή με τον άνθρωπο και όχι με άλλα ζώα, οπότε να είναι τρομοκρατημένα. Υπάρχει πιθανότητα απομακρύνοντας τα από τον χώρο που τα αγχώνει, να παρουσιάσουν εντελώς φυσιολογική συμπεριφορά.

7. Ποια είναι η σχέση του με άλλα ζώα ? (σκυλιά, γάτες κλπ)
Αν στο σπίτι υπάρχει και άλλο κατοικίδιο είναι σημαντικό να ξέρετε πως τα πάει ο συγκεκριμένος σκύλος με άλλα ζώα. Συζητήστε με τους υπεύθυνους αν υπάρχει η δυνατότητα να φέρετε τα δύο ζώα σε επαφή πριν την άφιξη του νέου στο σπίτι σας.

8. Περιγράψτε μας την ιδιοσυγκρασία και τον χαρακτήρα του σκύλου. Ταιριάζει στην οικογένεια μας ή στον τρόπο ζωής μας ?
Θα πρέπει να είστε απόλυτα ειλικρινής όταν δίνετε τα στοιχεία της οικογένειας και του τρόπου ζωής σας στους υπεύθυνους του καταφύγιου. Έτσι θα αποφύγετε ένα αποτυχημένο «ταίριασμα». Αν για παράδειγμα επιλέξετε ένα πολύ ενεργητικό σκυλί, αλλά δεν έχετε καθόλου χρόνο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το επιστρέψετε. Κατόπιν καθοδήγησης των υπευθύνων, αν υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια, πάρτε τα μαζί σας στο καταφύγιο και φέρτε τα σε επαφή με τον συγκεκριμένο σκύλο για να ελέγξετε τις αντιδράσεις και των δύο.

9. Τι ηλικίες υπάρχουν διαθέσιμες ?
Στα καταφύγια συνήθως υπάρχουν ζώα όλων των ηλικιών. Αν θα επιλέξετε κουτάβι ή μεγαλύτερο σκύλο είναι τελείως προσωπικό θέμα. Πολλά ενήλικα ζώα προσαρμόζονται εύκολα στη νέα τους κατοικία.

Αν επιλέξετε ένα κουτάβι, προσέξτε να είναι τουλάχιστον 6 με 7 εβδομάδων. Η μέση διάρκεια ζωής ενός σκύλου είναι περίπου 10 χρόνια. Αν διαλέξετε ένα σκύλο π.χ. πέντε ετών, ο χρόνος σας μαζί του θα είναι πιο περιορισμένος. Πολλά ενήλικα σκυλιά εγκαταλείπονται σε καταφύγια λόγω προβλημάτων συμπεριφοράς (από απλές ζημιές στο σπίτι έως επιθετικότητα). Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα «απλά» προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν αν είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε χρόνο, προσπάθεια και ίσως χρήματα για την επίλυση τους.

10. Ποια είναι η διαδικασία υιοθεσίας ?
Τα περισσότερα καταφύγια ακολουθούν διαφορετική διαδικασία υιοθεσίας. Συνήθως ζητούν να συμπληρώσετε μία κάρτα υιοθεσίας. Ρωτήστε από πριν τι πρέπει να κάνετε και βεβαιωθείτε ότι έχουν απαντηθεί όλες οι ερωτήσεις σας σχετικά με το σκύλο που επιλέξατε να γίνει ο αγαπημένος, μόνιμος φίλος σας.



Είναι συνηθισμένο φαινόμενο καθαρόαιμα κουτάβια που αγοράστηκαν ακριβά τις γιορτές των Χριστουγέννων ή του Αγ. Βαλεντίνου ως δώρα, σε πέντε ή έξι μήνες να βρίσκονται στα «αζήτητα».



Στα καταφύγια συνήθως υπάρχουν ζώα όλων των ηλικιών. Αν θα επιλέξετε κουτάβι ή μεγαλύτερο σκύλο είναι τελείως προσωπικό θέμα.


Μαρία Στογιάννη
Θετική εκπαίδευση σκύλων
2310 320 907
http://www.4dogs.gr/
http://www.facebook.com/pages/4dogsgr/347265305303523




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge