Μόνιμα άρθρα στο goTHESS
Pets
6/10/2012

Σημαντικές αποφάσεις πριν από την επιλογή ενός σκύλου

Τι πρέπει να γνωρίζετε



Αρσενικό ή θηλυκό, κουτάβι ή ενήλικο
Οι αποφάσεις αυτές είναι καθαρά προσωπικές. Συζητήστε τις επιλογές σας με έμπειρους ιδιοκτήτες σκύλων, με τον μελλοντικό σας κτηνίατρο ή με εκτροφείς. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε οργανώσεις ή καταφύγια σκύλων. Οι άνθρωποι αυτοί θα χαρούν να μοιραστούν μαζί σας τις εμπειρίες και τις απόψεις τους και εσείς θα βοηθηθείτε. Ρωτήστε για τα «προτερήματα» και τα «ελαττώματα» των αρσενικών ή θηλυκών σκύλων, των κουταβιών ή ενήλικων.

Μέγεθος
Η επιλογή του σκύλου σας σε σχέση με το μέγεθος, θα πρέπει να ταιριάζει με τον χώρο που ζείτε (διαμέρισμα, μονοκατοικία με κήπο κλπ), με το αυτοκίνητο σας, με το αν έχετε παιδιά (μικρά ή μεγάλα), αν θα το προσέχουν συγγενείς ή φίλοι κατά την διάρκεια των διακοπών κ.α. Λάβετε υπόψη σας ότι μεγαλόσωμα σκυλιά έχουν γενικά μικρότερο μέσο όρο ζωής και κοστίζουν περισσότερο σε τροφή, ιατρική περίθαλψη κλπ.

Μήκος και είδος τριχώματος
Ανάλογα με το είδος τριχώματος του σκύλου (μακρύτριχο, κοντότριχο, σγουρό ή ίσιο), θα πρέπει να δαπανήσετε χρόνο και χρήμα στην περιποίηση και καθαρισμό του. Για παράδειγμα, αναρωτηθείτε αν είστε διατεθειμένοι να βουρτσίζετε καθημερινά το σκύλο σας; Μπορείτε να το πηγαίνετε συχνά σε κομμωτήριο σκύλων; Επίσης μερικές φυλές σκυλιών έχουν έντονη μυρωδιά. Ελέγξτε αν κάποιος από την οικογένεια ή το κοντινό σας περιβάλλον έχει αλλεργία σε ζώα. Αναρωτηθείτε αν μπορείτε να ζείτε καθημερινά μαζί τους;

Ιδιοσυγκρασία
Ορισμένα σκυλιά εκτρέφονται για την εμφάνιση, άλλα για συντροφιά, άλλα για εργασία, άλλα για να κυνηγούν κοκ. Για το λόγο αυτό οι ράτσες έχουν και διαφορετική ιδιοσυγκρασία. Ποιο σκυλί είναι κατάλληλο για σας; Ζητήστε τη βοήθεια έμπειρων ανθρώπων σχετικά με την ιδιοσυγκρασία κάθε ράτσας που σας ενδιαφέρει. Να είστε πολύ προσεκτικοί από που θα αγοράσετε το κουτάβι σας.

Καθαρόαιμο ή ημίαιμο
Τα καθαρόαιμα προέρχονται από γονείς της ίδιας φυλής και είναι καταχωρημένα σε αναγνωρισμένο Σύλλογο. Φέρουν τα πρότυπα της φυλής τους και είναι κατά κάποιο τρόπο προβλέψιμα ως προς τον χαρακτήρα, το μέγεθος, το βάρος και την υγεία τους (ορισμένες ράτσες έχουν προδιάθεση σε συγκεκριμένες ασθένειες). Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη σας και το κόστος αγοράς ενός καθαρόαιμου σκύλου.

Τα ημίαιμα προέρχονται από διάφορες διασταυρώσεις. Αυτά τα σκυλιά παρουσιάζουν ένα μείγμα των χαρακτηριστικών των προγόνων τους. Καλό θα είναι να μάθετε ό,τι μπορείτε για τους γονείς του σκύλου που θέλετε να πάρετε. Είναι σίγουρα οικονομικότερη επιλογή και το ίδιο επιτυχημένη αν θέλετε ένα ζώο συντροφιάς.

Παίρνοντας δύο σκυλιά, συνήθως δεν είναι καλή ιδέα
Ενδέχεται να είναι αλήθεια ότι θα έχουν παρέα, αλλά ίσως να είναι εις βάρος της σχέσης σας μαζί τους. Θα έχουν την τάση για δυνατότερο δεσμό μεταξύ τους και ίσως όχι με εσάς και την οικογένειά σας. Δύο σκυλιά σημαίνει διπλή δουλειά, διπλά έξοδα, διπλός χώρος, διπλή άσκηση κλπ. Δεν συνιστάται για πολυάσχολους ανθρώπους.

Δεύτερος σκύλος
Αν ήδη έχετε ένα σκύλο και θέλετε να αποκτήσετε και δεύτερο για να έχουν παρέα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι :

· Δεν θέλουν να μοιράζονται τον χώρο τους

· Τα σκυλιά προτιμούν να είναι τα μοναδικά στην οικογένεια

· Δεν θέλουν να μοιράζονται την προσοχή σας, το φαγητό τους ή τα παιγνίδια τους

Αν θέλετε να πάρετε και δεύτερο σκύλο και δεν είστε σίγουροι για το πώς το σκυλί σας θα αισθάνεται γι 'αυτό, «φιλοξενείστε» το σκύλο ενός φίλου σας για μερικές μέρες. Έτσι θα έχετε μια γενική ιδέα.




Μαρία Στογιάννη
Θετική εκπαίδευση σκύλων
2310 320 907
http://www.4dogs.gr/
http://www.facebook.com/pages/4dogsgr/347265305303523




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge