Μόνιμα άρθρα στο goTHESS
Πολιτική

Βρίσκουν και δεν κάνουν



Του Πασχάλη Χριστοδούλου*

Περίμενα να το πράξουν άλλοι. Να υπερασπιστούν την αρχή της επικουρικότητας, τη θεμελιώδη αρχή της αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις παίρνονται στο πιο κοντινό επίπεδο για τον πολίτη ώστε οι ανάγκες τους να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες για ανάπτυξη και ποιότητα ζωής. Να μην αφήσουν για όλο το θερινό διάστημα τον τόπο και τους πολίτες έρμαια των κουνουπιών καλυπτόμενοι πίσω από την, χωρίς ιδιαίτερη αντίδραση είναι αλήθεια, υφαρπαγή της αρμοδιότητάς τους από το παραπάνω επίπεδο αυτοδιοίκησης.

Τι κάνουν έστω και τώρα που βλέπουν τη μάστιγα των κουνουπιών να απειλεί τόσο τη δημόσια υγεία όσο τη χειμάζουσα αν όχι ημιθανή οικονομία της περιοχής τους; Αναθεματίζουν απλά αυτούς οι οποίοι με περίσσεια περιφρόνηση δεν τους εμπιστεύθηκαν ούτε καν την καταπολέμηση των κουνουπιών; Αυτούς που επιρρίπτουν τις ευθύνες για τις ανεπάρκειές τους κάθε φορά, χειμώνα καλοκαίρι, στα καιρικά φαινόμενα;

Δεν είναι υπερβολή ούτε προϊόν οργής και αγανάκτησης να πει κανείς ότι η ύπαρξη των κουνουπιών αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, τροχοπέδη για κάθε είδους δραστηριότητα, σε όλο το Νομό Έβρου και καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου. Τόσο στις παρέβριες όσο και στις ημιορεινές περιοχές. Ποια τουριστική ανάπτυξη και ποια προσέλκυση επισκεπτών. Ημεδαπών και αλλοδαπών. Αυτά είναι καλαμπούρια για αφελείς. Ούτε είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για ερασιτεχνισμούς, προχειρότητες και αναποτελεσματικές ενέργειες οι οποίες αν και κοστίζουν ακριβά δεν αποδίδουν τίποτα. ʼλλωστε εκ του αποτελέσματος κρίνονται οι προθέσεις, κυρίως όμως οι ενέργειες.

Για κάθε δύσπιστο, άπιστο, επιφυλακτικό ακόμη και καχύποπτο ως προς τα παραπάνω, συνιστάται μια επίσκεψη στην ενδοχώρα του Νομού κατά το διάστημα που αρχίζει να νυχτώνει. Το αυτό συνιστάται και στους αρμόδιους οι οποίοι αν γλυτώσουν από το άγγιγμα των πολιτών, λόγω της αγανάκτησής τους, δεν θα αποφύγουν την επίθεση και το δάγκωμα των κουνουπιών και τα επακόλουθά τους.

Πρόθεσή μου δεν είναι να συμπεριληφθώ στη χορεία των προσώπων τα οποία αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με κουβέντες καφενείου. Έτσι δυστυχώς χαρακτηρίζονται όσοι τολμούν να εκφράσουν απλά την ανησυχία για την υγεία τους. Ούτε και σ’ αυτούς που δέχονται τα γελοία άλλοθι των πολλών και συνεχών βροχοπτώσεων. Όπως και την ύπαρξη των ορυζώνων στην απέναντι χώρα με ανυπαρξία πόρων για καταπολέμηση των κουνουπιών εκ μέρους της Νομαρχίας Αδριανούπολης. Είναι γνωστό άλλωστε ότι υπάρχει εμπειρία των χώρων εκκόλαψης των κουνουπιών σε κάθε περιοχή από ανθρώπους που επί μακρόν ασχολούνται με την καταπολέμηση όσο επίσης εμπειρία συνολικής καταπολέμησης με βιολογικό τρόπο. Η ΤΕΔΚ Έβρου με την αντίστοιχη των Σερρών είχαν προσκαλέσει από Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ειδικό επιστήμονα, τις προτάσεις του οποίου υλοποίησαν τόσο ο Δήμος Σουφλίου σε συνεργασία με το Δ.Π.Θ και τον κ. Ουζούνη το 1996 όσο και Νομαρχία Σερρών. Όσο για τα αποτελέσματα οι πολίτες γνωρίζουν καλύτερα.

Η αναφορά στις ήπιες εισβολές που αποδιαρθρώνουν κυριολεκτικά την οικονομία και υπονομεύουν κάθε προσπάθεια για ανάπτυξη, είναι βέβαιο ότι δεν βρίσκεται μέσα στο πεδίο ανάλυσης των ιθυνόντων. Η επαναλαμβανόμενη όμως ανά έτος, χειμώνα καλοκαίρι, θεομηνία φαίνεται πως εξελίσσεται σε άλλου είδους θεομηνία. Πρόκειται για την οργή του λαού απέναντι σ’ αυτούς που τον περιφρονούν. Απέναντι σ’ αυτούς που βρίσκουν και κάνουν. Και για να το εκφράσω και πιο σωστά: Βρίσκουν και δεν κάνουν.

* Πρώην Δήμαρχος Σουφλίου και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Έβρου

pashalsf@otenet.gr, Σουφλί, Ιούλιος 2005





© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge