Μόνιμα άρθρα στο goTHESS
Πολιτική
12/7/2019

Οχι σε ένα Κόμμα σε Πολιτικό Κώμα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΞΕΚΑΛΑΚΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Π.Ε. ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ



ΑΘΗΝΑ, Παρασκευή 12/07/2019


Φίλες και φίλοι,

Είχα την τύχη να γεννηθώ στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης και να μεγαλώσω στην Ελλάδα όταν ανέτειλε η ελπίδα και δημιουργήθηκε η μεσαία τάξη.
Να ψηφίσω πρώτη φορά για να δικαιώσω, μαζί με την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, τον ηγέτη της Αλλαγής.
Να ασχοληθώ ενεργά με την πολιτική, μέσα από την ΠΑΣΠ, εισφέροντας στην υλοποίηση του οράματος του εκσυγχρονισμού.
Να παλέψω, μέσα από τον επιστημονικό μου φορέα, για την ανακοπή της καταστροφικής διακυβέρνησης Καραμανλή και για την εμπέδωση μια κοινωνίας των άξιων και των αξιών.

Έχω μάθει να λειτουργώ και να αγωνίζομαι για μια προοδευτική παράταξη πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων, με ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των όρων και των συνθηκών βιώσιμης διαβίωσης και ευοίωνης προοπτικής για κάθε Έλληνα πολίτη.

Η παράταξή μας, παρά τις οβιδιακές μεταβολές στον πολιτικό χάρτη της τελευταίας δεκαετίας και την αναδιάταξη των δυνάμεων στον αριστερό-προοδευτικό πόλο του πολιτικού μας συστήματος, παραμένει ουραγός.

Δύο στοιχεία αρκούν για να αντιληφθούμε ότι, μετεκλογικά, ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΤΕΛΜΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ.

Στοιχείο πρώτο-ποσοτικό:
Το Μάιο του 2012, 1280398 συμπολίτες μας ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ ή Κοινωνική Συμφωνία.
Το Μάιο του 2014, την ΕΛΙΑ, το Ποτάμι και τη ΔΗΜΑΡ επέλεξαν 904806 ψηφοφόροι.
Τον Ιανουάριο του 2015 οι ψηφοφόροι που επέλεξαν να στηρίξουν κάποιο απ’ τα κόμματα της «κεντροαριστεράς» (ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ) ανέρχονταν σε 845770, ενώ αντίστοιχα το Σεπτέμβριο (ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ) σε 564081.
Στις πρόσφατες Ευρωεκλογές ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι και Δημοκρατική Ευθύνη άθροισαν 540867 ψήφους.

Σήμερα, με μόνο εκφραστή της «κεντροαριστεράς» το ΚΙΝΑΛ, ο αριθμός των ψήφων ανέρχεται μόλις στις 457519, όταν, σε σχέση με τις Ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τις δυνάμεις του κατά 437579 ψήφους και η Νέα Δημοκρατία κατά 378274. Ακόμα και το Μέρα25 πήρε 24597 ψήφους παραπάνω απ’ τις Ευρωεκλογές, αλλά δεν πανηγυρίζει…..

Στοιχείο δεύτερο-ποιοτικό:
Σύμφωνα με τη Singular Logic, στις ηλικίες από 17 έως 34, το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται τέταρτο με ποσοστό μόλις 5.7%, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 36.8% και η Νέα Δημοκρατία 30.6%, ενώ η κατάσταση είναι εξίσου τραγική στην ηλικιακή ομάδα των 35-54 ετών με ποσοστό 7.3%, όταν η Νέα Δημοκρατία έχει 40.8% και ο ΣΥΡΙΖΑ 29.5%.

Ως πότε λοιπόν θα ανεχόμαστε να περνάμε μονίμως κάτω από τον εκλογικό πήχη, όσο χαμηλά κι αν τον θέτουμε;
Για πόσα χρόνια ακόμα θα καταδεχόμαστε να κάνουμε τον «τροχονόμο» στη μετάβαση των ψηφοφόρων από το ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ή από την κάλπη στην αποχή;

Η εικόνα αυτή δεν αρμόζει στην ιστορία της παράταξης, δεν καλύπτει τις ανάγκες του λαού, δε χωράει τα όνειρά μας.

Ήρθε η ώρα να πούμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΕΛΟΣ στη ανακύκλωση προσώπων, λειτουργιών, δομών και ιδεών.
Να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο της ιδρυματοποίησης που συνοδεύεται από χαρακτηριστικά νεποτισμού, τυχοδιωκτισμού, διαπλοκής, απολυταρχισμού, για να υφίσταται απλά και μόνο ένα κόμμα «ιδιωτικής χρήσης», προς ικανοποίηση των ματαιοδοξιών μιας πιστής ολιγαρχίας.

Η πολιτική που ασκήθηκε την τελευταία τετραετία στην παράταξή μας, η οποία βασίστηκε:

Στις παρασκηνιακές συναλλαγές και προσωπικές διευθετήσεις.
Στην περιχαράκωση.
Στην αναπαλαίωση.
Στους αποκλεισμούς.
Στην έλλειψη δημοκρατικής, συλλογικής, θεσμικής, αξιοκρατικής, αποκεντρωμένης λειτουργίας.
Στην ανικανότητα σύνθεσης απόψεων και στην «αλλεργία» στη διαφορετικότητα.

Απεδείχθη ότι δεν είναι ικανή να πετύχει το δημόσια εκπεφρασμένο στόχο του διψήφιου ποσοστού, σε συνδυασμό με το εμφατικό «κλείσιμο της ψαλίδας» με το ΣΥΡΙΖΑ και την αποτροπή της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας.

Όσο κι αν κάποιοι, για λόγους ιδιοτέλειας και ελλείψει παραταξιακής συνείδησης και σεβασμού στην ιστορία, προσπαθούν να μας πείσουν, προσβάλοντας τη νοημοσύνη μας, ότι αυτό είναι επιτυχία, τα περήφανα εναπομείναντα μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν ότι στόχος μας πάντα ήταν και είναι το κόμμα να πρωταγωνιστεί.

Αν και μετά τις εκλογές εξακολουθήσει η παραλυτική πεπατημένη των τελευταίων ετών, νομοτελειακά το κόμμα οδηγείται σε πολιτικό «κώμα».

Γι’ αυτό και τώρα απαιτείται ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, για να κάνει η παράταξη ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΡΧΗ!







© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge