Μόνιμα άρθρα στο goTHESS
Διάστημα
27/6/2012

E-ELT το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο

Θα έχει διάμετρο 39,3 μέτρων και κατασκευάζεται από το ESO



Εγκρίθηκε η κατασκευή του Ευρωπαϊκού Εξαιρετικά Μεγάλου Τηλεσκοπίου E-ELT (European Extremely Large Telescope), η λειτουργία του οποίου θα ξεκινήσει την επόμενη δεκαετία.

Το κύριο θέμα της συνεδρίασης του Συμβουλίου του ESO (European Southern Observatory) που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουνίου στην έδρα του ESO στο Garching της Γερμανίας ήταν η έναρξη του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Εξαιρετικά Μεγάλου Τηλεσκοπίου E-ELT, του “Μεγαλύτερου Ματιού του Κόσμου προς τον Ουρανό”.

Το E-ELT θα έχει διάμετρο 39,3 μέτρων με συνολική επιφάνεια 978 τετραγωνικών μέτρων. Το κάτοπτρο δεν θα είναι ενιαίο αλλά θα αποτελείται από 798 εξαγωνικά τμήματα διαμέτρου 1,45 μέτρων και πάχους 50 χιλιοστών το καθένα μειώνοντας έτσι κατά πολύ το συνολικό βάρος. Θα κατασκευαστεί στο Cerro Armazones της βόρειας Χιλής κοντά στο Αστεροσκοπείο Paranal.

Ήδη όλα τα κράτη μέλη έδειξαν την υποστήριξή τους στο πρόγραμμα του E-ELT, ενώ για να εγκριθεί το πρόγραμμα, χρειάζονται οι θετικές ψήφοι από τα δύο τρίτα των μελών. Στην συνάντηση ψήφισαν θετικά η Αυστρία, η Τσεχία, η Γερμανία, η Ολλανδία, Η Σουηδία και η Ελβετία. Τέσσερις χώρες ψήφισαν ad referendum (σημαίνει ότι η ψήφος πρέπει να επιβεβαιωθεί από τις αρχές του κράτους μέλους) θετικά: Βέλγιο, Φινλανδία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις θα ενταχθούν στο πρόγραμμα στο μέλλον.

Οι κύριες εργασίες, εκτός από την διαμόρφωση του χώρου, θα ξεκινήσουν όταν η χρηματοδότηση από τα κράτη μέλη φτάσει στο 90% του προϋπολογισμού του έργου που ανέρχεται στα 1,083 δισεκατομμύρια ευρώ.

“Πρόκειται για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα και για μια μεγάλη μέρα για το ESO. Μπορούμε τώρα να προχωρήσουμε με το πρόγραμμα αυτού του γιγαντιαίου έργου”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ESO, Tim de Zeeuw.

Ο σχεδιασμός της πρόσβασης στο σημείο ανέγερσης του τηλεσκοπίου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και τα δημόσια έργα αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2012. Σε αυτά περιλαμβάνεται ο δρόμος προς την κορυφή του Cerro Armazones καθώς και η ισοπέδωση της.

“Το E-ELT θα διατηρήσει το ESO σε ηγετική θέση για αρκετές δεκαετίες και θα οδηγήσει σε εξαιρετική συγκομιδή συναρπαστικής επιστήμης”, κατέληξε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Xavier Barcons.

Το 2012 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου. Το ESO, (European Southern Observatory - Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο), αποτελεί τον κορυφαίο διακρατικό ερευνητικό οργανισμό για την αστρονομία στην Ευρώπη, και το πλέον παραγωγικό αστρονομικό παρατηρητήριο στον κόσμο.

Το ESO διαθέτει τις εξελιγμένες ερευνητικές εγκαταστάσεις του στους αστρονόμους. Υποστηρίζεται από 15 χώρες, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Πορτογαλία, τη Σουηδία, τη Τσεχία και τη Φινλανδία.

Το ESO ακολoυθεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα σχεδίασης, κατασκευής και λειτουργίας ισχυρών επίγειων εγκαταστάσεων αστρονομικής παρατήρησης, παρέχοντας στους αστρονόμους τα τεχνικά μέσα για την πραγματοποίηση σημαντικών επιστημονικών ανακαλύψεων.

Το ESO συμβάλλει επίσης στην προώθηση και τον συντονισμό της συνεργασίας στην αστρονομική έρευνα. Το ESO διαθέτει τρεις εγκαταστάσεις παρατηρήσεων, κορυφαίες σε παγκόσμιο επίπεδο, στη Χιλή, στις περιοχές La Silla, Paranal και Chajnantor.

Στο Paranal βρίσκεται το Very Large Telescope, το πλέον προηγμένο παγκοσμίως αστρονομικό παρατηρητήριο στο ορατό τμήμα του φάσματος, και δύο τηλεσκόπια επισκοπήσεων: το VISTA το οποίο παρατηρεί στο υπέρυθρο και αποτελεί το μεγαλύτερο επίγειο τηλεσκόπιο επισκοπήσεων και το τηλεσκόπιο επισκοπήσεων VLT το οποίο είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που έχει σχεδιαστεί για τέτοιες παρατηρήσεις στο οπτικό μέρος του φάσματος.

Το ESO είναι ο Ευρωπαϊκός εταίρος στο επαναστατικό τηλεσκόπιο ALMA, το μεγαλύτερο έργο αστρονομικής παρατήρησης στο κόσμο. Το ESO σχεδιάζει την κατασκευή του διαμέτρου 40 μέτρων European Extremely Large optical/near-infrared Telescope, γνωστού ως E-ELT, το οποίο θα αποτελέσει το “μεγαλύτερο μάτι της ανθρωπότητας προς τον ουρανό”.

ΟΦΑ / ESO
ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
Αλεξανδρείας 113, περιοχή Μαρτίου, τηλ: 2310 423133
www.ofa.gr



The Helix Nebula. Credit: ESO



VST image of the star-forming region Messier 17. Credit:ESO/INAF-VST/OmegaCAM. Acknowledgement: OmegaCen/Astro-WISE/Kapteyn Institute



The Horsehead Nebula. Credit: ESO



Artist’s impression of the E-ELTCredit: ESO/L. Calçada



E-ELT four laser star guide



Assembled E-ELT mirror segments undergoing testing



The E-ELT M4 Mirror Support





© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge