Μόνιμα άρθρα στο goTHESS
Διάστημα

Μars Express: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την εξερεύνηση του 'Αρη



Στο δρόμο για την εξερεύνηση του πλανήτη 'Αρη μπαίνει και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Διαστήματος. Επτά αποστολές προς τον κόκκινο πλανήτη από διάφορες χώρες ,θα ξεκινήσουν το 2003 αφού η θέση του πλανήτη ως προς την Γη ευνοεί τέτοιες
αποστολές τόσο για εξοικονόμηση καυσίμων όσο και στους χρόνους ταξιδιού.

Το Ευρωπαϊκό διαστημόπλοιο ονομάζεται Mars Express και η εκτόξευσή του θα γίνει από Ρωσικό έδαφος. Την προώθηση του θα αναλάβει ένας πύραυλος Soyuz-Fregat και θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στις 1 και 13 Ιουνίου του 2003.

Το σκάφος θα φτάσει στον 'Αρη τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Πρωταρχικός σκοπός της αποστολή είναι η εξερεύνηση για ύπαρξη νερού στο υπέδαφος του πλανήτη και θα πραγματοποιηθεί όσο το διαστημόπλοιο θα βρίσκεται σε τροχιά με εξελιγμένα συστήματα Radar. To Mars Express θα εκτελεί μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Αρη κάθε 6.7 ώρες και θα πλησιάσει τον πλανήτη σε απόσταση 250 χιλιομέτρων από την επιφάνειά του. Εξαιτίας της περιστροφής γύρω από τον κόκκινο πλανήτη, η επικοινωνία με την Γη δεν θα είναι συνεχής όπως επίσης και ο απ' ευθείας χειρισμός του αφού θα υπάρχει μια καθυστέρηση περίπου 8 λεπτών στις επικοινωνίες με το σύστημα ελέγχου του σκάφους (8 λεπτά περίπου χρειάζεται ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα για να διανύσει την απόσταση Γης - 'Αρη).

Ο έλεγχος από την Γη θα γίνεται με εντολές που θα στέλνονται και θα αποθηκεύονται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του σκάφους περιμένοντας την κατάλληλη χρονική στιγμή για να ενεργοποιηθούν.

Το Mars Express θα μεταφέρει μαζί του και το Beagle 2 , ένα ειδικό όχημα εδάφους που θα συλλέξει πετρώματα από την επιφάνεια του 'Αρη. Το Beagle 2 θα ζυγίζει περίπου 30 κιλά και περιλαμβάνει μια πλήρη σειρά επιστημονικών οργάνων προκειμένου να αναλύει τα δείγματα που λαμβάνει. Σκοπός του Beagle 2 θα είναι η ανίχνευση ζωής πάνω στον πλανήτη. Σύμφωνα με τους 'Αγγλους κατασκευαστές του Beagle 2 , είναι το πιο ελαφρύ αλλά και ανθεκτικό όχημα που κατασκευάστηκε ποτέ για τέτοιου είδους αποστολές.

Στο πρόγραμμα Mars Express συμμετέχουν πολλές Ευρωπαϊκές χώρες (εκτός της Ελλάδας) οι οποίες κατασκευάζουν και τα επιμέρους τμήματα του διαστημοπλοίου.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Mars Express : http://sci.esa.int


Πληροφορίες για το όχημα Beagle 2: http://www.beagle2.com/







Το Beagle2 μοιάζει σαν καπάκι από κατσαρόλα που ξετυλίγεται και από μέσα βγαίνουν ηλιακοί συλλέκτες και ένας ρομποτικός βραχίονας





© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge