Μόνιμα άρθρα στο goTHESS
Τεχνολογία
7/7/2012

Κρατήστε τον καθαρό για να δουλεύει!

Απλές συμβουλές για ουσιαστικό καθάρισμα του PC



Ασφαλώς η καλή λειτουργία του υπολογιστή μας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες οι οποίοι όλοι έχουν την βαρύτητά τους . Ξεκινώντας από τα πιο απλά πρώτα απ' όλα είναι η καθαριότητα. Ο υπολογιστής μας για να δουλεύει σωστά και για πολλά χρόνια πρέπει να διατηρείται καθαρός. Η σκόνη είναι από τους χειρότερους εχθρούς κάθε ηλεκτρικής συσκευής αλλά ακόμη περισσότερο του υπολογιστή καθώς αυτός περιλαμβάνει μηχανικά μέρη ιδιαίτερα λεπτής κατασκευής αλλά και ηλεκτρονικά μέρη όπου η σκόνη μπορεί κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να δημιουργήσει προβλήματα.



Η σκόνη μπορεί να καταστρέψει τον υπολογιστή μας ή και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή! Η σκόνη έχει την "ιδιότητα" να φρακάρει τους αεραγωγούς, δηλαδή τις διόδους του αέρα. Ο αέρας είναι αυτός που επιτελεί την λειτουργία της ψύξης μέσα στο κουτί του υπολογιστή μας και εάν ο αέρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει ελεύθερα, τότε η θερμοκρασία αυξάνει όπως και οι κίνδυνοι να κάψουμε κάποιο κύκλωμα!



Ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσουμε τη σκόνη από τον υπολογιστή μας είναι να προμηθευτούμε μια συσκευή που εκτοξεύει συμπιεσμένο αέρα. Υπάρχουν τέτοιου είδους συσκευές και στοιχίζουν λίγο ακριβά - μπορείτε να βρείτε από 30 έως 60 ευρώ σε καταστήματα σιδηρικών και ηλεκτρικών εργαλείων - αλλά θα κρατήσουν για πολλά χρόνια και θα κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους. Επίσης υπάρχουν στο εμπόριο σπρέι πεπιεσμένου αέρα αλλά έχουν μικρή διάρκεια και μπορεί να χρειαστείτε πάνω από 2 μπουκαλάκια για ένα καλό καθαρισμό του υπολογιστή σας.



Μία τρίτη αλλά λιγότερο αποτελεσματική λύση για καθαρισμό είναι το πινέλο. Μπορείτε να προμηθευτείτε ένα πινέλο για βάψιμο, ένα μεσαίο νούμερο δηλαδή ούτε πολύ χοντρό ούτε πολύ λεπτό με απαλή τρίχα και να βουρτσίσετε με απαλές κινήσεις τα μέρη του υπολογιστή που έχουν σκόνη.



Τα σημεία που πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας κατά την διαδικασία καθαρισμού είναι το τροφοδοτικό, το ανεμιστηράκι της CPU , το Floppy Drive και εάν υπάρχει δεύτερο ανεμιστηράκι μέσα στο μεταλλικό κουτί του υπολογιστή σας. Επίσης, καλό είναι να ξεσκονίσετε όλες τις πλακέτες που υπάρχουν στο εσωτερικό της κεντρικής μονάδας γιατί με τον καιρό η σκόνη μπορεί να βραχυκυκλώσει τους αγωγούς της πλακέτας , ιδίως εάν στον χώρο υπάρχει αρκετή υγρασία. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν καθαρίζετε με πεπιεσμένο αέρα τα ανεμιστηράκια. Θα πρέπει πριν ακόμη κλείσετε τον υπολογιστή σας για να τον καθαρίσετε , να παρατηρήσετε την φορά περιστροφής των πτερυγίων κάθε ανεμιστήρα ώστε κατά την εκτόξευση πεπιεσμένου αέρα να γυρίζουν κατά την ίδια φορά.



Το πληκτρολόγιο θα το καθαρίσετε αφού πρώτα το αναποδογυρίσετε και το τινάξετε ελαφρά ώστε να απομακρυνθούν τα μεγάλα ξένα σώματα. Κατόπιν, με ένα πανάκι ελαφρά υγρό θα σκουπίσετε όλα τα πλήκτρα ένα - ένα. Για καλύτερο αποτέλεσμα, μπορείτε κατόπιν να επαναλάβετε την διαδικασία με κάποιο ειδικό για καθαρισμό πλαστικών υγρό.



Οσον αφορά το monitor θα αρκεστείτε στο εξωτερικό καθάρισμα του πλαστικού και του γυαλιού του. Τα πλαστικά μέρη καθαρίζουν με ειδικό υγρό κατάλληλο για πλαστικές επιφάνειες και ποτέ με οινόπνευμα ή άλλο καυστικό υγρό. Τα ειδικά για πλαστικά σπρέι παράγουν έναν παχύρρευστο αφρό τον οποίο αφήνουμε για 2-3 λεπτά πάνω στο πλαστικό και κατόπιν σκουπίζουμε με στεγνό μαλακό πανί. Επίσης , για το γυαλί θα χρησιμοποιήσετε ένα απαλό πανί ελαφρά βρεγμένο ή κάποιο ειδικό για αυτή την δουλειά υγρό από το εμπόριο.





© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge