Μόνιμα άρθρα στο goTHESS
Θέατρο
7/10/2003

Φεστιβάλ χορευτικών σχημάτων - θεατρικοί Μονόλογοι



ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ 2003
Πέντε μεγάλες κυρίες του Ελληνικού Θεάτρου υπηρετούν τον ελληνικό θεατρικό λόγο.
Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, 14-18 Οκτωβρίου.

Η Βέρα Ζαβιτσιάνου, η Αντιγόνη Βαλάκου, η Νέλλη Αγγελίδου, η Εύα Κοταμανίδου και η Μάγια Λυμπεροπούλου, θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη από τις 14 έως τις 18 Οκτωβρίου, για να ερμηνεύσουν «Μονολόγους».

Πρόκειται για τη συνέχεια της εκδήλωσης της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία μετά την Αθήνα και τον Πειραιά, θα φιλοξενηθεί τώρα και στην πολη μας, για πέντε βραδιές στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» (Μεταμορφώσεως 7-9) και εδώ θα ολοκληρώσει και τον κύκλο της.

Το πρόγραμμα των «Μονολόγων» είχε ξεκινήσει πειραματικά πέρισυ και φέτος επέστρεψε εμπλουτισμένο, με στόχο πάντα την ανάδειξη της λογοτεχνίας. Μονόλογοι από το ελληνικό και το ξένο ρεπερτόριο ‘ζωντανεύουν’ από σημαντικά ονόματα του ελληνικού θεάτρου, τα οποία καθοδηγούν εξίσου σημαντικοί σκηνοθέτες.

Οι πέντε κυρίες του θεάτρου που θα εμφανιστούν στη Θεσσαλονίκη, θα ερμηνεύσουν κείμενα Ελλήνων συγγραφέων, η κάθε μία με τον δικό της μοναδικό τρόπο.

Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης
Η αρχή θα γίνει στις 14 Οκτωβρίου με τη Βέρα Ζαβιτσιάνου, η οποία θα ερμηνεύσει τον μονόλογο «Ο ουρανός κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη. Θα ακολουθήσει στις 15 Οκτωβρίου η Αντιγόνη Βαλάκου με «Το Μυστήριο» της Μαργαρίτας Λυμπεράκη σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, στις 16 Οκτωβρίου η Νέλλη Αγγελίδου θα ερμηνεύσει το έργο του Αντώνη Δωριάδη «Αναχώρηση- Καρκίνος του Λάρυγγος» υπο τη σκηνοθετική ‘μπαγκέτα’ της Μαριάννας Κάλμπαρη, στις 17 Οκτωβρίου η Εύα Κοταμανίδου θα παρουσιάσει την «Μπράχαινα» του Δημήτρη Παπαχρήστου σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη και τέλος στις 18 Οκτωβρίου η Μάγια Λυμπεροπούλου θα ερμηνεύσει το μονόλογο «Η κοκόνα η Μαρώ» του Νάνου Βαλαωρίτη, σκηνοθετώντας παράλληλα τον εαυτό της.

Οι «Μονόλογοι» θα παρουσιάζονται στις 9.30 κάθε βράδυ. Εισιτήρια των 15 ευρώ πωλούνται στο ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Καλαμαριάς.


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ
Αφιέρωμα στον Ντανιέλ Λομμέλ
Βασιλικό Θέατρο, 10-19 Οκτωβρίου.

Έξι ομάδες που αποτελούν την «αφρόκρεμα» της Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστούν στο Βασιλικό Θέατρο από τις 10 έως τις 19 Οκτωβρίου, σε ένα Φεστιβάλ Χορευτικών Σχημάτων, το οποίο είναι αφιερωμένο στον κορυφαίο χορευτή Ντανιέλ Λομμέλ (Daniel Lommel), ιδρυτή του χοροθεάτρου «Αέναον».

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο του προγράμματος «Επικράτεια Πολιτισμού», σε συνεργασία με το υποκατάστημα Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και την ομάδα «ΝέΗΛΥΣ» της Κατερίνας Κερβανίδου.

Η αυλαία της συνάντησης θα ανοίξει με μια βραδιά αφιερωμένη στον Λομμέλ, ενώ οι υπόλοιπες παραστάσεις αποτελούν ανεξάρτητες παραγωγές της κάθε ομάδας.

- Στις 10/10, θα πραγματοποιηθεί μια γιορτή- αφιέρωμα στον Ντανιέλ Λομμέλ με βίντεο από παραστάσεις του «Αέναον», συνεντεύξεις σημαντικών προσωπικοτήτων της πόλης και θα ανάγνωση κειμένων σχετικά με τον χορευτή.

- Στις 11/10 εμφανίζονται οι «Vis Motrix»

- Στις 12/10, οι «Παρουσίες»

- Στις 16/10, η «Δρώσα Μάζα»

- Στις 17/10, η «Εμμέλεια»

- Στις 18/10, η ομάδα «XSOMA»

- Στις 19/10, η ομάδα «ΝέΗΛΥΣ».

Οι παραστάσεις αρχίζουν στις 9 το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη με προσκλήσεις που διατίθενται από το Γραφείο του υποκαταστήματος Θεσσαλονίκης του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (Τσιμισκή 62, 6ος όροφος).

Παράλληλα, καθ’ολη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου, θα εκτίθενται φωτογραφίες του Βασίλη Μποζίκη, από παραστάσεις του χοροθεάτρου «Αέναον».





© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge