Μόνιμα άρθρα στο goTHESS
Θέατρο

Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ



Tο πιο δημοφιλές έργο του Αριστοφάνη, τους «Ορνιθες», διασκευασμένο από το Γιάννη Καλατζόπουλο ειδικά για παιδιά παρουσιάζει για τη φετινή περίοδο το Εθνικό Θέατρο στην Παιδική Σκηνή του. Η παράσταση φέρει τον τίτλο «Η Χώρα των Πουλιών» και, με τη συμμετοχή 29 ηθοποιών, φιλοδοξεί να εξοικειώσει τους μικρούς θεατρόφιλους με την αρχαία κωμωδία. Μετά από περίπου 7 μήνες παραστάσεων και αφού επισκέφθηκε για δύο βραδιές το Ηρώδειο (19 και 20 Μαΐου), το Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου επαναλαμβάνει τις παραστάσεις, αυτή τη φορά σε μία πανελλαδική περιοδεία.

Ο Γιάννης Καλαντζόπουλος, ηθοποιός και σκηνοθέτης με πολυτετή πείρα στο παιδικό θέατρο, επέλεξε να διασκευάσει το πιο ποιητικό έργο του Αριστοφάνη. Οι «Ορνιθες» διαφέρουν σε σχέση με τα υπόλοιπα έργα του κωμικού ποιητή. Η φαντασμαγορία τους και οι διασκεδαστικοί διάλογοι ήταν το καλύτερο μοτίβο για ένα παιδικό έργο.

Δύο Αθηναίοι, ο Ευελπίδης και ο Πεισθέταιρος, απογοητευμένοι από τη μοχθηρότητα, τους καβγάδες και τις συκοφαντίες των συμπολιτών τους, αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τη γενέτειρά τους. Εχοντας ακούσει για τον Εποπα, το Βασιλιά των Πουλιών, σπεύδουν προς αναζήτηση της μυθικής χώρας, μιας χώρας χωρίς έννοιες και αλληλοσπαραγμούς. Φτάνοντας στο παλάτη του Εποπα, που τώρα είναι μεταμορφωμένος σε τσαλαπετεινό, κι αφού πρώτα ακούν το μακρύ του λόγο για τα θέλγητρα της ζωής εκεί, προτείνουν ένα σχέδιο για να βελτιώσουν τη ζωή εκεί και να αποκτήσουν εξουσία πάνω στους θεούς του Ολύμπου. Στη γενική συνέλευση που συγκαλείται, οι δύο Αθηναίοι παρουσιάζουν το σχέδιό τους: να χτιστεί μια πόλη ανάμεσα στη γη και τον ουρανό, η «Νεφελοκοκκυγίαν» ή «Ουράνια πόλη των Πουλιών», που θα εμποδίζει την επικοινωνία ανάμεσα στους θεούς και τους ανθρώπους. Οταν ξεκινά η κατασκευή της πόλης, διάφοροι τσαρλατάνοι φτάνουν από τη γη για να κατοικήσουν εκεί αλλά πάντα διώχνονται. Οι θεοί, βρισκόμενοι πια σε δυσχερή θέση, στέλνουν μια αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχουν ο Ηρακλής κι ο Ποσειδώνας. Μετά από μια διαμάχη τελικά όλα βαίνουν καλώς: τα αιτήματα των πουλιών ικανοποιούνται και το έργο τελειώνει με το γάμο του Πεισθέταιρου και της Βασιλείας, της θεραπαίνιδας του Δία.

Η ταυτότητα της παράστασης

Διασκευή-σκηνοθεσία: Γιάννης Καλατζόπουλος
Σκηνικά-κοστούμια: Αννα Μαχαιριανάκη
Μουσική: Δημήτρης Λέκκας
Χορογραφία: Ντανιέλ Λομέλ
Φωτισμοί: Νίκος Καβουκίδης
Μουσική διδασκαλία: Ολυμπία Κυριακάκη

Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Δημητράτος, Σωτήρης Τζεβελέκος, Κώστας Δαρλάσης, Μάγια Πολιτάκη, Γιάννης Καλατζόπουλος, Μαρία Πάτσου, Ελένη Τσαγκαράκη, Ιωάννα Μπηλίρη, Στέλλα Δρογγίτη, Ηλεάνα Μπάλλα, Στέργιος Ιωάννου, Μανώλης Χουρδάκης, Βάσια Λακουμέντα, Μαρία Κατριβέ, Κλεονίκη Καραχάλιου, Πολύδωρος Βογιατζής, Σπύρος Φασιανός, Βαγγέλης Ρωμνιός, Ζωή Αβραμίδου, Εύα Δημητρίου, Μαρία Φουράκη, Τατιάνα Πίττα, Ελένα Αρβανίτη, Λίλα Μουτσοπούλου, Κυριακή Ρωμανού, Σπύρος Κωτσόπουλος, Δημήτρης Χαβρές, Ανδρέας Βαρούχας.

ΠΗΓΗ : cultureguide.gr





© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge