Μόνιμα άρθρα στο goTHESS
Κόσμος

Οι «νυχτερινοί ταξιδιώτες» της Ουγκάντα



Τα αποκαλούν «νυχτερινούς ταξιδιώτες», ένας ευφημισμός που κρύβει μια άσχημη, σκληρή πραγματικότητα. Υπολογίζεται ότι, σε ολόκληρη τη βόρεια Ουγκάντα, 50.000 παιδιά συμμετέχουν σε αυτήν την έξοδο κάθε νύχτα, αναζητώντας καταφύγιο στα κέντρα των πόλεων εξαιτίας του φόβου τους ότι θα δεχθούν επίθεση ή θα απαχθούν από στρατιώτες του Αντιστασιακού Στρατού του Κυρίου (ΑΣΚ).

Κάθε νύχτα, τα παιδιά φτάνουν στο Γκούλου σε ομάδες. Έως και 12.000 παιδιά, κυρίως 10χρονα, αλλά και μερικά ηλικίας μόλις δύο ετών, περπατούν αρκετά χιλιόμετρα από χωριά και καταυλισμούς εκτοπισμένων, που περιβάλλουν αυτήν την πόλη της βόρειας Ουγκάντα, ελπίζοντας να βρουν καταφύγιο για τη νύχτα. Το επόμενο πρωί, παίρνουν πάλι το δρόμο, μαζικά, για να πάνε στα σχολεία που είναι κοντά στα σπίτια τους, μόνο και μόνο για να επιστρέψουν ξανά τη νύχτα.

«Είναι συγκλονιστικό να βλέπει κανείς αυτή τη μαζική ροή μικρών παιδιών που κουβαλούν κουβέρτες, υπνόσακους, ακόμη και στρώματα», διηγείται ο Μπαστιάν Βινιό, υποδιευθυντής αποστολών των ΓΧΣ στην Ελβετία, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για τα προγράμματα της οργάνωσης στο Γκούλου. «Είναι δραματικό με όρους ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Τα παιδιά αυτά αποκαλούνται «νυχτερινοί ταξιδιώτες», ένας ευφημισμός που κρύβει μια άσχημη, σκληρή πραγματικότητα. Υπολογίζεται ότι, σε ολόκληρη τη βόρεια Ουγκάντα, 50.000 παιδιά συμμετέχουν σε αυτήν την έξοδο κάθε νύχτα, αναζητώντας καταφύγιο στα κέντρα των πόλεων εξαιτίας του φόβου τους ότι θα δεχθούν επίθεση ή θα απαχθούν από στρατιώτες του Αντιστασιακού Στρατού του Κυρίου (ΑΣΚ). Ο φόβος αυτός συχνά αποδεικνύεται δικαιολογημένος, ιδιαίτερα αφότου η 18χρονη σύγκρουση στο βορρά της Ουγκάντα κλιμακώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια.

Στο Γκούλου ζουν 30.000 άνθρωποι. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι πλούσιες αγορές σφύζουν από οικονομική δραστηριότητα. Η πόλη διαθέτει τρία νοσοκομεία και μια ιδιωτική κλινική που προσελκύει ανθρώπους από την Καμπάλα για επεμβάσεις όπως... λιποαναρρόφηση και τεχνητή γονιμοποίηση. Υπάρχουν ελάχιστα σημάδια της ύπαρξης αυτών των παιδιών. Καθώς, όμως, πέφτει η νύχτα, τα παιδιά επιστρέφουν και μέχρι τις 10 το βράδυ, που αρχίζει να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, οι δρόμοι έχουν ερημώσει. Σποραδικά πυρά πυροβολικού θυμίζουν στους ανθρώπους ότι στην ύπαιθρο ο πόλεμος συνεχίζεται.

Οι πύλες του νοσοκομείου Λακόρ, στις βορειοδυτικές παρυφές της πόλης, κλείνουν στις 9 το βράδυ πίσω από μια «θάλασσα» σχεδόν 5.000 παιδιών που καταφεύγουν στην κεντρική πλατεία του νοσοκομείου. Υπάρχει ελάχιστη επίβλεψη και, όταν βρέχει, τα πιο δυνατά παιδιά συνωστίζονται για μια θέση κάτω από τη σκεπή της βεράντας που μπορεί να καλύψει ίσως χίλια από αυτά.

Ο ύπνος στην ύπαιθρο συνιστά κίνδυνο για την υγεία. Κάθε νύχτα μια ομάδα των ΓΧΣ περιθάλπει έως και 600 παιδιά που πάσχουν από ψώρα, μια σοβαρή δερματική ανωμαλία που προκαλείται από ακάρεα που εισέρχονται στο δέρμα, και επιτείνεται από τις συνθήκες συνωστισμού. Μια έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) το Δεκέμβριο του 2003 διαπίστωσε ότι το 35% των παιδιών έχει πέσει θύμα παρενοχλήσεων, ενώ πολλά αισθάνονται ότι απειλούνται σεξουαλικά. Τα μισά από τα παιδιά τρώνε μόνο ένα γεύμα την ημέρα. «Μπορείς να δεις την απελπισία στα μάτια των παιδιών», λέει ο Βινιό. «Είναι πραγματικά κουρασμένα, αλλά δεν μπορούν να κοιμηθούν».

Καθώς η περίοδος των βροχών πρόκειται να αρχίσει σε μερικές εβδομάδες, αυτή η κατάσταση αναμένεται να ενταθεί.

ΠΗΓΗ: Γιατροί Χωρίς Σύνορα, 24/3/2004





© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge