Μόνιμα άρθρα στο goTHESS
Συγγραφείς
19/6/2012

Κώστας Γ. Χορομίδης

«Μέρες δύσκολες και καλές. Αναμνήσεις, σκέψεις και αναστοχασμοί για θέματα ανοιχτά»



Ο Κώστας Χορομίδης βίωσε περισσότερες από τρεις γενεές, εποχές με ενδιαφέροντα γεγονότα (προπολεμική, Εθνική Αντίσταση, εμφύλιος, «πέτρινα χρόνια», Μεταπολίτευση), και ζει σήμερα την παγκόσμια και εθνική οικονομική κρίση, μαζί με την ηθική απαξίωση του όλου πολιτικού μας συστήματος, που με φανατισμό επιμένει στα ίδια, προκαλώντας την οργή του λαού.

Δεν είμαστε και εμείς άμοιροι των ευθυνών μας. Από νέος μετείχε στα δρώμενα της εποχής του, ακόμη περισσότερο ως γνωστός δικηγόρος της Θεσσαλονίκης, ασκώντας τη δικηγορία για πενήντα έξι χρόνια.

Καταγράφοντας τη ζωή του, σχολιάζει και τη συμμετοχή του στα δημόσια πράγματα, αναστοχαζόμενος τις τοποθετήσεις του και τα λάθη του. Αναφέρεται, με καθαρές θέσεις, χωρίς όμως να δογματίζει, στα μεγάλα ανοιχτά θέματα (ιδεολογικά, κοινωνικά, πολιτικά), που καταβασανίζουν τον «ντουνιά».

Σεβόμενος τις απόψεις του αναγνώστη και επισημαίνοντας τις εξελίξεις, αποδομεί την πραγματικότητα της ζωής του, μέχρι και τις τρέχουσες ημέρες, όπου κυριαρχούν τα διλήμματα «Μνημόνιο ή χρεωκοπία», «ευρώ ή δραχμή», «Ευρώπη με κοινωνικό πρόσωπο ή τι άλλο;».

Ο Κώστας Γ. Χορομίδης, στην καταγωγή Πόντιος, γεννήθηκε το 1926 στο Κιλκίς, όπου πέρασε την παιδική και εφηβική του ηλικία, και ζει στη Θεσσαλονίκη.

Είναι δικηγόρος, αριστούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγγραφέας των βιβλίων Η Αναγκαστική Απαλλοτρίωση και Το Δίκαιο της Ρυμοτομίας και του Πολεοδομικού Σχεδιασμού.

Έχει δημοσιεύσει στα νομικά περιοδικά περισσότερες από διακόσιες πενήντα εργασίες και κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στον ημερήσιο και άλλο Τύπο.

ʼσκησε «μαχόμενη», αρχικά, γενική δικηγορία για πολλές δεκαετίες, στα δικαστήρια ουσίας της χώρας μας και τα Ανώτατα Δικαστήρια: Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Α.Ε.Δ.), Συμβούλιο της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.) και ʼρειο Πάγο (Α.Π.).

Ειδικεύθηκε στο δίκαιο της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και το δίκαιο του πολεοδομικού σχεδιασμού. Σε προσφυγές του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Δ.Δ.Α.), εκδόθηκαν αποφάσεις νομικά σημαντικές. Συμμετείχε σε σημαντικές ποινικές δίκες, με πολιτικό ενδιαφέρον, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς (δίκη Λαμπράκη, δίκη Τσαρουχά, δίκη Κούβελα, πολιτικών κρατουμένων).

Μετείχε με ζήλο και ενδιαφέρον στη συνδικαλιστική, κοινωνική και πολιτική ζωή. Τα πολιτικά του ενδιαφέροντα ζυμώνονται με την Εθνική Αντίσταση, την Ε.Π.Ο.Ν. Στη συνέχεια εστιάζονται στο χώρο της αριστεράς. Φοιτητής συλλαμβάνεται και περνάει από στρατοδικείο. Ανήκε στην Ε.Δ.Α. Εκτοπίζεται στη Γυάρο από τη Χούντα, όπου και ξεκίνησε τη συγγραφή του βιβλίου του Η Αναγκαστική Απαλλοτρίωση.

Στήριξε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., για την «Αλλαγή» και το 1989. Απογοητεύτηκε. Μένει ανένταχτος της αριστεράς. Δεν είναι λογοτέχνης, ούτε ιστορικός. Με ύφος προσιτό, διηγείται περιστατικά της ζωής του και διασώζει ντοκουμέντα με κάποια σημασία.



Το εξώφυλλο του βιβλίου του συγγραφέα Κώστα Χορομίδη «Μέρες δύσκολες και καλές. Αναμνήσεις, σκέψεις και αναστοχασμοί για θέματα ανοιχτά»





© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge