Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
2-1-2020

Σεμινάρια ενημέρωσης για τη παιδική σεξουαλική κακοποίηση

Στα Public Συντάγματος

Σεμινάρια ενημέρωσης για τη παιδική σεξουαλική κακοποίηση
fontsize
Εχει λήξει στις: Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Στην αφύπνιση του ελληνικού κοινού σχετικά με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση στοχεύει εκδήλωση για γονείς και εκπαιδευτικούς, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 12.00-14.00 στα Public Συντάγματος, στο πλαίσιο του δωρεάν σεμιναρίου του infokids.gr με τίτλο «Σσσς, είναι μυστικό… Όχι δεν είναι!».

Χρήσιμες πληροφορίες θα προσφέρουν η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη, συντονίστρια στην Ελλάδα της Καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, και ο ψυχίατρος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδρυτής της ΑΜΚΕ «ομπρέλα – Νευροεπιστήμες & Ψυχική Υγεία», Ορέστης Γιωτάκος.

Άξιο λόγου είναι ότι η εκστρατεία «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης επιδιώκει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, αξιοποιώντας τα ενημερωτικά εργαλεία του Συμβουλίου της Ευρώπης: το παιδικό παραμύθι «Κίκο και το χέρι», το έντυπο «Ο Κανόνας των Εσωρούχων» με οδηγίες για γονείς και το φυλλάδιο «7 τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας».

Χρήσιμος για τους γονείς είναι ο «Κανόνας των Εσωρούχων» προκειμένου να εξηγήσουν στα παιδιά τους ποια είναι εκείνα τα σημεία του σώματός τους στα οποία δεν επιτρέπεται να τα αγγίζουν. Συγκεκριμένα, ενισχύει την προσπάθεια των γονιών να κάνουν κατανοητό στα παιδιά ότι το σώμα τους τούς ανήκει, τη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό και ένα κακό άγγιγμα ή χάδι, καθώς και τη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό και ένα κακό μυστικό.

Στο εγχείρημα των γονιών συμβάλλουν ενημερωτικά εργαλεία, όπως είναι οι δύο ιστορίες κινουμένων σχεδίων «Το Μυστικό της Νίκης» και «To Μυστικό της Νίκης 2 – Η περιπέτεια του Βίκτωρα». Ειδικότερα, οι οπτικοακουστικές ιστορίες στέλνουν όλα τα μηνύματα της καμπάνιας σε γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά κυρίως σε παιδιά, με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό τρόπο, με απώτερο στόχο την προστασία των παιδιών.

«Η διδασκαλία των δικαιωμάτων στα παιδιά, καθώς και των τρόπων προστασίας τους, θα μπορούσε να γίνει μέρος των προγραμμάτων σπουδών από μικρή ηλικία. Εξίσου σημαντική προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματιών που έχουν άμεση επαφή με τα παιδιά» εξηγεί ο ψυχίατρος Ορέστης Γιωτάκος, ο οποίος θα δώσει στους συμμετέχοντες στο σεμινάριο χρήσιμες συμβουλές για την έγκαιρη ανίχνευση, αλλά και την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Στην προσπάθεια αυτή θα μπορούσαν να συνεισφέρουν, όπως επισημαίνει ο ίδιος, εκπαιδευτικοί, γιατροί, νοσηλευτές, αστυνομικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, εισαγγελείς, εγκληματολόγοι, οι οποίοι έχουν συχνή επαφή με παιδιά και θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι ώστε να ανιχνεύουν και να αντιμετωπίζουν έγκαιρα την παιδική κακοποίηση.

Σημειώνεται ότι τα δωρεάν σεμινάρια του infokids πραγματοποιούνται για τέταρτη χρονιά και αποσκοπούν στο να δώσουν στους γονείς έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για θέματα που έχουν να κάνουν με την ανατροφή, την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών τους.

Κορυφαίοι ειδικοί αναλύουν σημαντικά θέματα που απασχολούν κάθε οικογένεια, κάθε δεύτερο Σάββατο, στον φιλόξενο χώρο των Public Συντάγματος.
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΡΗΤΗ: Η Μεγάλη Συνάντηση και Toπικές Γεύσεις Ελλάδας
ΚΡΗΤΗ: Η Μεγάλη Συνάντηση και Toπικές Γεύσεις Ελλάδας

Στον Πειραιά με ελεύθερη είσοδο για όλους

8-7-2020


Τρεις μεγάλες τοιχογραφίες από τον καλλιτέχνη Same84 και την UrbanAct
Τρεις μεγάλες τοιχογραφίες από τον καλλιτέχνη Same84 και την UrbanAct

Η αρχή έγινε στον δήμο Αγίας Βαρβάρας

23-6-2020

Πανέτοιμες να υποδεχθούν τους μαθητές της Γ' Λυκείου οι σχολικές μονάδες του Δήμου Αθηναίων
Πανέτοιμες να υποδεχθούν τους μαθητές της Γ' Λυκείου οι σχολικές μονάδες του Δήμου Αθηναίων

Μπακογιάννης: Δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής για τους μαθητές της πόλης

7-5-2020

10.000 μάσκες στο Δήμο Ζωγράφου από την  οικογένεια Αντετοκούνμπο
10.000 μάσκες στο Δήμο Ζωγράφου από την οικογένεια Αντετοκούνμπο

Θα μοιραστούν στους εργαζόμενους του Δήμου και σε ευπαθείς ομάδες

8-4-2020

Παροχή δωρεάν γευμάτων από το Δήμο Αχαρνών
Παροχή δωρεάν γευμάτων από το Δήμο Αχαρνών

Δήλωση ενδιαφέροντος από δημότες που χρήζουν βοήθεια

8-4-2020

Αιμοδοσία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
Αιμοδοσία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Tο σαββατοκύριακο 11 και 12 Απριλίου

8-4-2020

«Αν αργήσω, κοιμήσου…»
«Αν αργήσω, κοιμήσου…»

Στο θέατρο Faust

23-2-2020
goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ