Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Τιμόθεος
5-12-2019

Ο Ερωτόκριτος στη Μονή Λαζαριστών

Μια παραγωγή του Συλλόγου Έρευνας και Διάδοσης της Κρητικής Παράδοσης «Ιδαία Γη»

Ο Ερωτόκριτος στη Μονή Λαζαριστών
fontsize
Εχει λήξει στις: Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Ο μύθος του Ερωτόκριτου θα ζωντανέψει με τον πλέον αυθεντικό τρόπο, μπροστά στα μάτια των θεατών, με προβολές και animation, αφήγηση, ζωντανή μουσική και δεκάδες χορευτές επί σκηνής στην παράσταση «Ερωτόκριτος, γνωρίζοντας το έργο και το δημιουργό του» σε καλλιτεχνική επιμέλεια Ιωάννη Τσουχλαράκη, τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, στην Σκηνή Σωκράτης Καραντινός του ΚΘΒΕ στη Μονή Λαζαριστών.

Η σπουδαία αυτή παράσταση είναι μια παραγωγή του Συλλόγου Έρευνας και Διάδοσης της Κρητικής Παράδοσης «Ιδαία Γη» η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έτους Ερωτόκριτου, όπως ορίστηκε το 2019 από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το έτος Ερωτόκριτου αποτελεί μια αφορμή να γνωρίσει το κοινό το έργο αλλά και το πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο γεννήθηκε. Η παράσταση «Ερωτόκριτος, γνωρίζοντας το έργο και το δημιουργό του» είναι ένα πολυθέαμα βασισμένο στη σκηνική μεταφορά της ομότιτλης πολιτισμολογικής μελέτης του Ιωάννη Τσουχλαράκη σε καλλιτεχνικό δρώμενο που περιλαμβάνει αφήγηση, τραγούδι, χορό και προβολές.

Πρόκειται για σύνθετο δρώμενο μουσικού - φιλολογικού χαρακτήρα σκηνοθετημένης δομής με αφήγηση, με μουσική και τραγούδι διά της απόδοσης τριάντα αποσπασμάτων του έργου με παραδοσιακές και σύγχρονες μελωδίες, με την παρουσίαση είκοσι ελληνικών παραδοσιακών χορών από περιοχές σχετικές με την πλοκή του μυθιστορήματος, συνεπικουρούμενο με οπτικοακουστικά στοιχεία ιδιαίτερης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας.

Προβάλλονται εκατό διαφάνειες με κείμενα και εικόνες από την πρώτη έκδοση του Ερωτόκριτου (Βενετία, 1713) και το χειρόγραφο του λογοθέτη Πετράτζε (Ρουμανία, 1787) και ακούγονται αποσπάσματα από το ομώνυμο έργο του Νίκου Μαμαγκάκη (Αθήνα, 1964) με τη φωνή του Μάνου Κατράκη.

Αποσκοπώντας στη δημιουργία μίας επιμορφωτικά ψυχαγωγικής εκδήλωσης, επιχειρείται (μέσω της αφήγησης και των ενσωματωμένων φιλολογικών σχολίων) μία πληρέστατη προβολή της υπόθεσης και της πλοκής του έργου, ενώ παραλλήλως αποκωδικοποιούνται διάφοροι συμβολισμοί, επιτυγχάνοντας μία ερμηνευτική ανάδειξη συγκεκαλυμμένων ιστορικών και πολιτισμικών στοιχείων, που περιέχονται σε αυτό.

Συντελεστές
Διοργάνωση: Σύλλογος έρευνας και διάδοσης της Κρητικής παράδοσης “Ιδαία Γη”
Επιστημονική – καλλιτεχνική επιμέλεια: Ιωάννης Θεμ. Τσουχλαράκης
Γραφικά, trailer: Πάνος Ανουσάκης

Συμμετέχουν οι σύλλογοι: Κέντρο μελέτης παραδοσιακών χορών “Ο Κύκλος”, Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, Μορφωτικός αναπτυξιακός πολιτιστικός σύλλογος “Φανός Κιλκίς”, Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης “Ακρίτες Πόντου”, Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης.

Χοροδιδάσκαλοι: Κλεομένης Κατσαρής, Νίκος Κατσιρντάκης, Κυριάκος Μωυσίδης, Ιάκωβος Νικολαΐδης, Σάκης Παληογιάννης, Γιώργος Σοφιανίδης.

Μουσικοί: Κώστας Ιωαννίδης (Ποντιακή λύρα), Αρετή Καμηλάκη (βιολί), Κώστας Κυριτσάκης (Κρητική λύρα), Μάριος Μπορμπουδάκης (λαγούτο), Στάθης Νικολαϊδης (νταούλι), Χρυσοβαλάντης Ουζουνίδης (λαγούτο), Αλέξανδρος Παπαγεωργόπουλος (κλαρίνο), Στάθης Παρασκευόπουλος (κρουστά).


 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε?
Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019
Στις 20:00

Πού?
Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Εισιτήρια
Προπώληση από 6 ευρώ

Προπώληση από τα γραφεία Συλλόγου «Ιδαία Γη», Λάρνακος 6-8, τηλ. 2316 007 573
viva.gr

Επικοινωνία
2316 007 573
Events και Alerts από αυτή την καταχώρηση
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Οι Les Au Revoir στο Bordello Bar στην Κύπρο
Οι Les Au Revoir στο Bordello Bar στην Κύπρο

Για μια μοναδική εμφάνιση

21-1-2020

Για την απώλεια της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ
Για την απώλεια της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη

21-1-2020

«Ένας δόκιμος στη γέφυρα εν ώρα κινδύνου» σε ερμηνεία του Νικόλα Λάππα
«Ένας δόκιμος στη γέφυρα εν ώρα κινδύνου» σε ερμηνεία του Νικόλα Λάππα

Μουσική του Δημήτρη Τσιβούλα σε ποίηση του Νίκου Καββαδία

21-1-2020


«Μ&Μ» του Γιάννη Μαστρογεωργίου
«Μ&Μ» του Γιάννη Μαστρογεωργίου

Στο Θέατρο Σοφούλη

19-1-2020

«Ματωμένο Γαλάζιο» στο Θέατρο Αμαλία
«Ματωμένο Γαλάζιο» στο Θέατρο Αμαλία

Σε σύνθεση και σκηνοθεσία του Ferruccelli

19-1-2020


Έκθεση «Finotti: Fine Notte. Το τέλος της νύχτας»
Έκθεση «Finotti: Fine Notte. Το τέλος της νύχτας»

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

17-1-2020
goTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ