ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
20-11-2023

Η Αγορά του 26ου ΦΝΘ εγκαινιάζει ένα νέο μεγάλο βραβείο

Και περιμένει τις αιτήσεις σας

Η Αγορά του 26ου ΦΝΘ εγκαινιάζει ένα νέο μεγάλο βραβείο

Με νέες συνεργασίες και βραβεία επιστρέφει η πιο δραστήρια και δυναμική Αγορά ντοκιμαντέρ της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Η Αγορά του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 17 Μαρτίου 2024, με χαρά ανακοινώνει μια νέα συνεργασία με το Ίδρυμα IEFTA (International Emerging Film Talent Association), το οποίο θα απονείμει βραβείο σε πρότζεκτ που θα πάρει μέρος στο Thessaloniki Pitching Forum του 26ου ΦΝΘ και θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ.

«Είναι τιμή μας να καλωσορίζουμε το βραβείο IEFTA Best Doc in Development. Η Αγορά διευρύνεται, έχουμε δίπλα μας πολύτιμους συνεργάτες και αισθανόμαστε περήφανοι που βλέπουμε τη σκληρή δουλειά μας να αποφέρει καρπούς. Είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας στην οπτικοακουστική βιομηχανία» σημειώνει η επικεφαλής της Αγοράς, Αγγελική Βέργου.

O Μάρκο Ορσίνι, επικεφαλής και ενεργό μέλος του ΔΣ του IEFTA δήλωσε σχετικά: «Εκ μέρους του Ιδρύματος IEFTA, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τη νέα ετήσια συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της οποίας το νέο παράρτημα του IEFTA, με βάση την Αθήνα, θα απονείμει βραβείο ύψους 10.000 ευρώ στο Καλύτερο Ντοκιμαντέρ σε Ανάπτυξη. Το IEFTA στηρίζει έμπρακτα τον στόχο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης να λειτουργήσει ως πλατφόρμα ανάδειξης για τους ανερχόμενους δημιουργούς από την ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει την κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, προσβλέποντας σε μια μακρόχρονη και καρποφόρα συνεργασία».

Το βραβείο απονέμεται από την κριτική επιτροπή σε πρότζεκτ του Thessaloniki Pitching Forum, της πλατφόρμας συμπαραγωγών και συγχρηματοδότησης του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ 26ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Αγορά του 26ου ΦΝΘ προσκαλεί τους δημιουργούς να καταθέσουν δημιουργικά και τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, ντοκιμαντέρ σε επεισόδια, καθώς και ντοκιμαντέρ για παιδιά, στα τμήματα Thessaloniki Pitching Forum και Docs in Progress. Παράλληλα, παρουσιάζει για μία ακόμη χρονιά το ανανεωμένο Agora Lab, ένα συμβουλευτικό και εκπαιδευτικό εργαστήριο για νέους δημιουργούς από την Ελλάδα.

Η Αγορά, αναπόσπαστο και πολύτιμο κομμάτι του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, έχει καθιερωθεί ως σημείο συνάντησης και επαφής ανάμεσα σε δημιουργούς, παραγωγούς και αγοραστές από ολόκληρο τον κόσμο, παρέχοντας υποστήριξη στο είδος του ντοκιμαντέρ σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Η Αγορά του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 8-16 Μαρτίου 2024.

Οι αναπτυξιακές δράσεις της Αγοράς Ντοκιμαντέρ, οι οποίες έχουν στο επίκεντρό τους τις περιοχές της κεντρική και νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Creative Europe Media και σε συνεργασία με το DAE (Documentary Association of Europe). Σε ένα φιλικό και προσιτό περιβάλλον, επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας συναντούν σκηνοθέτες και παραγωγούς, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά, για να συζητήσουν τις ταινίες τους και να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους.

Το Ίδρυμα Ωνάση απονέμει το Onassis Film Award σε ένα ελληνικό πρότζεκτ της Αγοράς του Φεστιβάλ που συμμετέχει είτε στο Thessaloniki Pitching Forum, είτε στο Docs in Progress. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο των 5.000 ευρώ και στόχος του είναι να αναδείξει ανερχόμενους δημιουργούς.

THESSALONIKI PITCHING FORUM
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2024

H Αγορά φιλοξενεί για μία ακόμη χρονιά το Thessaloniki Pitching Forum, μια πρωτοβουλία που έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη ταινιών ντοκιμαντέρ. Το Thessaloniki Pitching Forum εξερευνά τα όρια του είδους, προσκαλώντας δημιουργικά και τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, ντοκιμαντέρ σε επεισόδια, ντοκιμαντέρ για παιδιά και new media πρότζεκτ (εικονικής πραγματικότητας ή/και επαυξημένης πραγματικότητας, κ.ά.).

Οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για τα πρότζεκτ τους και να λάβουν γνώμες, απόψεις και εποικοδομητικά σχόλια σε ένα διήμερο διαδικτυακό εργαστήριο, όπου θα δουλέψουν στο υλικό τους και θα προετοιμαστούν για την παρουσίαση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Pitching Forum, ενώπιον ενός πάνελ από ειδικούς του χώρου. Παράλληλα, οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες θα έχουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας που θα επιδείξουν ενδιαφέρον για το πρότζεκτ τους.

Στην τελική επιλογή θα συμπεριληφθούν 14 πρότζεκτ, τα οποία θα απευθύνονται σε διεθνές κοινό. Πέρα από από το νεοσύστατο Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ σε Ανάπτυξη του Ιδρύματος IEFTA, το οποίο συνοδεύτεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στην Αγορά του 26ου ΦΝΘ θα απονεμηθούν τα παρακάτω βραβεία: Βραβείο ΕΡΤ σε ελληνικό πρότζεκτ (2000 ευρώ), Υποτροφία για το Sript2Film Doc Lab του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (Ιούνιος-Δεκέμβριος 2024), Βραβείο DAE (συμβουλευτικές συνεδρίες), Βραβείο Aylon Productions Digital Services (ψηφιοποίηση υλικού), Βραβείο Beldocs (διαμονή και διαπίστευση στο Φεστιβάλ της Σερβίας, Μάιος 2024) και Βραβείο DOK Leipzig Accelerator (επιλογή ενός πρότζεκτ για συμμετοχή στο πρόγραμμα Open Program και 2 δωρεάν διαπιστεύσεις, Οκτώβριος 2024).  

AGORA DOCS IN PROGRESS
Προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων: μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2024

Η Αγορά προσκαλεί δημιουργούς ντοκιμαντέρ που βρίσκονται στο στάδιο του post-production και αναζητούν διανομέα, πρεμιέρα σε φεστιβάλ ή χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των ταινιών τους, να καταθέσουν τα πρότζεκτ τους στο τμήμα Agora Docs in Progress. Ανάμεσα στα ελληνικά ντοκιμαντέρ που έχουν συμμετάσχει με επιτυχία στο τμήμα τα τελευταία χρόνια συναντούμε τις ταινίες: Η βασίλισσα της Νέας Υόρκης της Βάλερι Κοντάκος, Mighty Afrin: In the Time of Floods του Άγγελου Ράλλη, Νύχτες και μέρες με τη Δήμητρα Κ. της Εύας Στεφανή, Όταν ο Βάγκνερ γνώρισε τις ντομάτες της Μαριάννας Οικονόμου, Επόμενος σταθμός: Ουτοπία του Απόστολου Καρακάση κ.ά. Το Agora Docs in Progress είναι ανοιχτό σε δημιουργικά και τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, ντοκιμαντέρ σε επεισόδια και ντοκιμαντέρ για παιδιά.

Το τμήμα Agora Docs in Progress έχει καθιερωθεί ως το κορυφαίο σημείο συνάντησης για ταινίες ντοκιμαντέρ που βρίσκονται στο τελικό στάδιο ακριβώς πριν την ολοκλήρωσή τους. Σκηνοθέτες και παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα ντοκιμαντέρ τους σε αγοραστές, συμπαραγωγούς, sales agents και προγραμματιστές διεθνών φεστιβάλ, με στόχο να προσελκύσουν το ενδιαφέρον τους.

Οι ταινίες έχουν, επίσης, την ευκαιρία να διαγωνιστούν για μια σειρά από σημαντικά βραβεία: το βραβείο post-production υπηρεσιών από την εταιρεία Two Thirty Five, το βραβείο MuSou σε υπηρεσίες ήχου και μουσικής, το βραβείο σε υπηρεσίες μίξης ήχου 119 Marvilla Studios, το βραβείο υποτιτλισμού από το Νεανικό Πλάνο, καθώς και το βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) σε ελληνικό πρότζεκτ, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

Οι δημιουργοί των επιλεγμένων πρότζεκτ θα έχουν την ευκαιρία να προετοιμαστούν για την παρουσίασή τους στους επαγγελματίες του χώρου και να λάβουν συμβουλές για τα επόμενα βήματά τους σε συμβουλευτικές συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν πριν την έναρξη του Φεστιβάλ.

Το Thessaloniki Pitching Forum και το Docs in Progress φιλοξενούν πρότζεκτ από τις εξής χώρες: Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Αρμενία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Γεωργία, Ελλάδα, Κροατία, Κύπρος, Ουγγαρία, Ουκρανία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Κόσοβο*, Λίβανος, Λιβύη, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Μολδαβία, Παλαιστίνη, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Συρία, Τσεχία, Τυνησία και Τουρκία.

*Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν θίγει τις θέσεις ως προς το καθεστώς, είναι δε σύμφωνος με την UNSCR 1244/1999 και τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου).

Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και περισσότερες πληροφορίες: https://www.filmfestival.gr/en/professionals/tidf-agora

Η Αγορά συνεχίζει την πρωτοβουλία Agora Lab (10-14 Μαρτίου), ένα πενθήμερο εργαστήριο συμβουλευτικής και εκπαίδευσης που απευθύνεται σε νέους δημιουργούς από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του οποίου έμπειροι επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και το εξωτερικό προσφέρουν καθοδήγηση σε σκηνοθέτες και παραγωγούς με ντοκιμαντέρ σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Ένα από τα πέντε πρότζεκτ που θα επιλεγούν από τη δεξαμενή των Docs in Progress και του Thessaloniki Pitching Forum θα λάβει το βραβείο Paradiddle Pictures (συμβουλευτική συνεδρία για τα επόμενα βήματα προς την ολοκλήρωση του πρότζεκτ). Ένας συμμετέχων/μία συμμετέχουσα θα λάβει επίσης το νέο βραβείο Crew United, το οποίο περιλαμβάνει πενταετή premium συνδρομή στην Crew United, την κορυφαία διαδικτυακή πλατφόρμα διασύνδεσης επαγγελματιών του οπτικοακουστικού κλάδου της Ευρώπης, η οποία πλέον λειτουργεί και στην Ελλάδα.

Παράλληλα, η Αγορά παρουσιάζει και φέτος τη δράση Meet the Future, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 10-14 Μαρτίου. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η Αγορά Ντοκιμαντέρ ανακαλύπτει και συστήνει τα ανερχόμενα ταλέντα του κινηματογράφου από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, που βρίσκονται στα πρώτα βήματα της καριέρας τους. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα.

Επιπλέον, στις πρωτοβουλίες Agora Talks και Doc Counselling κορυφαίοι επαγγελματίες του προσφέρουν καθοδήγηση και πρακτικές συμβουλές στους δημιουργούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ και στην Αγορά, μέσα από κατ’ ιδίαν συμβουλευτικές συναντήσεις που επικεντρώνονται σε μια σειρά από θέματα όπως: φεστιβαλική στρατηγική, χρηματοδότηση ντοκιμαντέρ, διανομή, γραφείο υποστήριξης Media, εκπαιδευτικά προγράμματα, marketing κ.ά.

Το Agora Doc Market είναι πλήρως ψηφιοποιημένο και λειτουργεί μέσα από την επαγγελματική ψηφιακή πλατφόρμα θέασης Cinando, προβάλλοντας ντοκιμαντέρ που έχουν ολοκληρωθεί τα τελευταία δύο χρόνια και δίνοντας την ευκαιρία στους δημιουργούς να παρουσιάσουν τις ταινίες τους στους διαπιστευμένους επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας (παραγωγούς, sales agents, διανομείς, εκπροσώπους φεστιβάλ κτλ) που επισκέπτονται την Αγορά Ντοκιμαντέρ. Το Agora Doc Market φιλοξενεί φιλοξενεί κάθε χρόνο περισσότερες από 400 ταινίες και προσκαλεί περισσότερους από 100 αγοραστές και επαγγελματίες της βιομηχανίας, οι οποίοι επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη για να προωθήσουν ή να αγοράσουν ντοκιμαντέρ. Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ έχουν δυνατότητα δωρεάν συμμετοχής, υποβάλλοντας αίτηση στο Agora Doc Market το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2024 (η αίτηση θα είναι διαθέσιμη το προσεχές διάστημα).

Για επιπλέον πληροφορίες για την Αγορά του ΦΝΘ επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ https://www.filmfestival.gr/el/professionals/agora-docs 

Οι δράσεις που στοχεύουν στην εξωστρέφεια του ελληνικού σινεμά και στην προώθησή του στη διεθνή σκηνή υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU και πιο συγκεκριμένα του προγράμματος «SUB 6.3 - Εξωστρέφεια Αγοράς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης».
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Το επαγγελματικό πρόγραμμα της 20ής ΔΕΘ συνεχίζει τη δυναμική του πορεία
Το επαγγελματικό πρόγραμμα της 20ής ΔΕΘ συνεχίζει τη δυναμική του πορεία

Διεθνείς αγορές βιβλίου, audiobooks, τεχνητή νοημοσύνη και λογοτεχνικοί πράκτορες από 30 χώρες

«Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας» του Αναστάσιου Καράμπαμπα
«Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας» του Αναστάσιου Καράμπαμπα

Παρουσίαση βιβλίου στην αίθουσα Allatini-Dassault του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

Ο Αλέξανδρος Τιτκόβ για πρώτη φορά στο Ian s Lounge Bar SOLO!
Ο Αλέξανδρος Τιτκόβ για πρώτη φορά στο Ian s Lounge Bar SOLO!

Ενα stand up με μηδενική λογοκρισία και χωρίς όρια!

Jeremy και Σεβαστέρης: ΔΥΝ-ΑΣΤΕΙΑ
Jeremy και Σεβαστέρης: ΔΥΝ-ΑΣΤΕΙΑ

Στο Κινηματοθέατρο Βακούρα

Θωμάς Ζάμπρας: «Απόφοιτος Λυκείου»
Θωμάς Ζάμπρας: «Απόφοιτος Λυκείου»

Στο Θέατρο Αριστοτέλειον

Opening Καλλιτεχνικού Στούντιο και Έκθεση Έργων
Opening Καλλιτεχνικού Στούντιο και Έκθεση Έργων

Από τον Δημήτρη Κυριάκο και την Effie Panagoula

«Ορφέας και Ευρυδίκη» στον Πολυχώρο ΕΝΩ
«Ορφέας και Ευρυδίκη» στον Πολυχώρο ΕΝΩ

Παράσταση αφήγησης για ενήλικες (και εφήβους άνω των 15 ετών)

TALE OF X CITIES για τέταρτη χρονιά
TALE OF X CITIES για τέταρτη χρονιά

Το πρόγραμμα του πρώτου εξαμήνου του 2024


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge