Top
follow
facebooktwiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Φοιτητικά/
20-12-2018

Iνστιτούτο «Κομφούκιος» στο ΑΠΘ

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο πιο κοντά στην Κίνα

Iνστιτούτο «Κομφούκιος» στο ΑΠΘ
fontsize

Σύμφωνο για την ίδρυση Ινστιτούτου «Κομφούκιος» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υπογράφηκε την Tετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, στην πόλη Τσενγκντού (Chengdu) της Κίνας, από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα, και τον Aναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Hanban/Confucius Institute Headquarters, MaJianfei. Παρών ήταν και Υφυπουργός Παιδείας της Κίνας και Εκτελεστικό Μέλος του Συμβουλίου του Confucius Institute Headquarters, Tian Xuejun. Έχοντας διατελέσει Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα (2004-2007) γνώριζε πολύ καλά το έργο, τη σοβαρότητα και το κύρος του ΑΠΘ και εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο πολυθεματικό Πανεπιστήμιο της Ελλάδας και από τα λίγα του είδους του στην Ευρώπη, με ισχυρότατη παρουσία διαχρονικά σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα τα τελευταία πέντε χρόνια στις ακαδημαϊκές και ερευνητικές του σχέσεις με την Άπω Ανατολή και ιδιαίτερα με την Κίνα.

Πέραν των διμερών συμφωνιών με Πανεπιστήμια της Κίνας (οι οποίες σήμερα ανέρχονται σε 21) και της συμμετοχής του σε πολλά κοινά εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα, το ΑΠΘ πήρε πρόσφατα (2017) την πρωτοβουλία για την ίδρυση του πρώτου στην Ευρώπη «Ευρωπαϊκού Διεπιστημονικού Κέντρου Τουρισμού του Δρόμου του Μεταξιού», και υπέγραψε (2018) συμφωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, για την ενίσχυση της διεπιστημονικής έρευνας στον τομέα του τουρισμού του Δρόμου του Μεταξιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΑΠΘ διαθέτει 73 συμφωνίες, σε όλες τις επιστήμες, με Ιδρύματα 15 χωρών του Δρόμου του Μεταξιού.  

Tα Ινστιτούτα «Κομφούκιος» είναι μη κερδοσκοπικοί εκπαιδευτικοί οργανισμοί που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας της Κίνας, ενώ η λειτουργία τους καθορίζεται από τον Οργανισμό Hanban/Confucius Institute Headquarters. Στόχος τους είναι η διάδοση της κινεζικής γλώσσας και του κινεζικού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο. Τα Ινστιτούτα «Koμφούκιος» ξεπερνούν συνολικά τα 520 σε 140 χώρες, ενώ στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2009 Ινστιτούτο «Κομφούκιος» στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Καθώς το Υπουργείο Παιδείας της Κίνας θέτει πολύ αυστηρά κριτήρια για την ίδρυση Ινστιτούτων «Κομφούκιος» ανά τον κόσμο, το εγχείρημα ήταν δύσκολο για το ΑΠΘ. Απαιτήθηκαν συστηματικές προσπάθειες που ξεκίνησαν το 2011 και εντατικοποιήθηκαν μετά το 2014. Επισφράγισμα αυτών των πολύχρονων προσπαθειών είναι η υπογραφή του Συμφώνου της 5ης Δεκεμβρίου, γεγονός που συνιστά πολύ μεγάλη επιτυχία για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Το εν λόγω Σύμφωνο υπογράφηκε στο πλαίσιο της 13ης Παγκόσμιας Διάσκεψης των Ινστιτούτων «Κομφούκιος» (3-5.12.2018, The 13th Confucius Institute Conference Programme, Chengdu), ενώ θεσμικός εταίρος του ΑΠΘ στην υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος είναι το Shanghai International Studies University (SISU).

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχει συνάψει διμερή συμφωνία με το SISU από το 2013, μετά από πρόταση του κινεζικού Πανεπιστημίου. To SISU αποτελεί κορυφαίο Πανεπιστήμιο της Κίνας στην εκπαίδευση ξένων γλωσσών και στις πολιτιστικές μελέτες, διαθέτει Έδρα Ελληνικών Σπουδών και 7 Ινστιτούτα «Κομφούκιος» στην Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και τη Νότια Αφρική, αποσκοπώντας στη διάδοση του κινεζικού πολιτισμού.

Την Πέμπτη  6 Δεκεμβρίου 2018, στο Shanghai International Studies University, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, κήρυξε την έναρξη του 1ου Επιμορφωτικού Σεμιναρίου για τη Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στην Κίνα, που διοργανώθηκε από το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του SISU σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ). Στην τελετή έναρξης παρέστη και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Σανγκάη, Βασίλειος Ξηρός, ενώ το σεμινάριο παρακολούθησε πληθώρα καθηγητών και φοιτητών από Ιδρύματα στα οποία διδάσκεται η Ελληνική σε όλη την Κίνα.

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, επισημαίνει τη σπουδαιότητα της λειτουργίας του Ινστιτούτου «Κομφούκιος» για το ΑΠΘ και τη συμβολική σημασία της «συνύπαρξης» των δύο σπουδαίων φιλοσόφων, του Αριστοτέλη, του οποίου φέρει το όνομα, και του Κομφούκιου: «Σεβόμαστε την ιστορία και τον πολιτισμό της Κίνας και την επίδρασή της στις επιστήμες και τις τέχνες. Τη θεωρούμε πολύ σημαντικό εταίρο και εργαζόμαστε συστηματικά για την περαιτέρω ανάπτυξη των συνεργασιών μας με τα Κινεζικά Ιδρύματα. Το Ινστιτούτο θα συμβάλει θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς επίσης στην προώθηση της κινεζικής γλώσσας και του πολιτισμού στο Πανεπιστήμιό μας, στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα και συνολικά στη σύσφιγξη των σχέσεών μας με την Κίνα». Ο κ. Μήτκας  υπογραμμίζει τις περισσότερες επιλογές που θα έχουν πλέον οι φοιτητές του ΑΠΘ, οι οποίοι θεωρούν ολοένα και περισσότερο την Κίνα ως ένα πιθανό επόμενο βήμα στην καριέρα τους, ενώ τονίζει ότι «η ίδρυση του Ινστιτούτου ‘‘Κομφούκιος’’ στο ΑΠΘ είναι απολύτως συμβατή με το όραμα του Πανεπιστημίου μας να είναι ένα άριστο Πανεπιστήμιο με διεθνή ακτινοβολία».Στην ίδια κατηγορία..
InSPIREurope: Πρωτοβουλία για την υποστήριξη των ερευνητών που βρίσκονται σε κίνδυνοInSPIREurope: Πρωτοβουλία για την υποστήριξη των ερευνητών που βρίσκονται σε κίνδυνο

Με τη συμμετοχή του ΑΠΘ και εννέα ακόμη ευρωπαίων εταίρων


Σεξουαλική υγεία: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της φοιτητικής κοινότηταςΣεξουαλική υγεία: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της φοιτητικής κοινότητας

Από την Επιτροπή Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ


Διεθνής έκθεση  για Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά της QSΔιεθνής έκθεση για Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά της QS

Στην Θεσσαλονίκη την Τρίτη 22 Οκτωβρίου


Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την ηθική και τη δεοντολογία στην έρευναΠραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την ηθική και τη δεοντολογία στην έρευνα

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας


10ο Ελληνογερμανικό Συμπόσιο Ποινικού Δικαίου στο ΑΠΘ10ο Ελληνογερμανικό Συμπόσιο Ποινικού Δικαίου στο ΑΠΘ

Λόγοι και όρια αναγκαίων περιορισμών του ποινικού δικαίου


Ημερίδα ΠΑΜΑΚ:  Ηθική και Δεοντολογία στην  ΈρευναΗμερίδα ΠΑΜΑΚ: Ηθική και Δεοντολογία στην Έρευνα

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019


Κάλεσμα για συμμετοχή στις θεατρικές δράσεις ΚΘΒΕ - ΠΑΜΑΚΚάλεσμα για συμμετοχή στις θεατρικές δράσεις ΚΘΒΕ - ΠΑΜΑΚ

Για την ομάδα Άλικο ή το Θεατρικό Εργαστήρι


«30 χρόνια προγραμμάτων Jean Monnet στο Α.Π.Θ.»«30 χρόνια προγραμμάτων Jean Monnet στο Α.Π.Θ.»

Εκδήλωση στη Νομική Σχολή


Προκήρυξη διαγωνισμού ανάδειξης υποτρόφων ακαδημαϊκού έτους 2018-2019Προκήρυξη διαγωνισμού ανάδειξης υποτρόφων ακαδημαϊκού έτους 2018-2019

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από 4 Νοεμβρίου


Φοιτητές δικαιούχοι δωρεάν σίτισηςΦοιτητές δικαιούχοι δωρεάν σίτισης

Οροι και προϋποθέσειςgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Νεότερα σχολιασμένα:
Επιθέσεις