Top
Φοιτητικά
9-4-2019

UN Agenda 2030 for Sustainable Development

Το ΑΠΘ στο επίκεντρο διεθνών εξελίξεων για την εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

UN Agenda 2030 for Sustainable Development
Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση με θέμα «Παγκόσμια Ηγεσία τον 21ο αιώνα» («Global Leadership in the 21st Century»).
fontsize

Στο Global Forum for Higher Education and Scientific Research: Present and Future, (Κάιρο, 4-6 Απριλίου 2019) συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας.

Με αφορμή την ανακήρυξη του 2019 ως Έτους Εκπαίδευσης και την ανάληψη της Προεδρίας της Αφρικανικής Ένωσης, η Αίγυπτος διοργάνωσε τη σημαντική αυτή διεθνή συνάντηση, υπό την αιγίδα και την παρουσία του Προέδρου της χώρας Abdel Farad Al-Sisi, που συγκέντρωσε περισσότερους από 500 συμμετέχοντες υψηλού επιπέδου από όλον τον κόσμο και όλους τους χώρους, εστιάζοντας στις μελλοντικές εξελίξεις στη Ανώτατη Εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία, με στόχο την ενδυνάμωση των διεθνών συνεργασιών και τη διάδοση της γνώσης.

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ συμμετείχε με εισήγηση στη θεματική ενότητα «Εκπαίδευση, Έρευνα και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης» (“Education, Research and the SDGs”), αναφερόμενος στον κρίσιμο ρόλο που έχουν σήμερα τα Πανεπιστήμια για την εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), όπως υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο της 70ής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στην ίδια ενότητα συμμετείχαν –μεταξύ άλλων– ο διεθνώς καταξιωμένος καρδιοχειρουργός Sir Magdi Jacoub και η Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Αιγύπτου, κα Ghada Waly.

«Η συμμετοχή του ΑΠΘ στο συγκεκριμένο Φόρουμ δεν είναι τυχαία. Έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά συστηματικών ενεργειών που έχουμε αναλάβει για την υλοποίηση των ΣΒΑ και την ολοκληρωμένη διαχείριση ενός ευρέος φάσματος ζητημάτων και προκλήσεων των σύγχρονων κοινωνιών» επισημαίνει ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, τονίζοντας ότι «το Πανεπιστήμιό μας με το εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό έργο των μελών του, υπηρετεί διαχρονικά το σύνολο των ΣΒΑ».

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Σύγκλητος του ΑΠΘ αποφάσισε ομόφωνα τη δέσμευση του ΑΠΘ για την εφαρμογή των ΣΒΑ.

Το ΑΠΘ έχει ήδη αναλάβει την πρωτοβουλία να υποστηρίξει τη δημιουργία ενός νέου εξειδικευμένου δικτύου, του Δικτύου για την Επίλυση Προβλημάτων Βιώσιμης Ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας (SDSN Black Sea, http://sdsn-blacksea.auth.gr/), ως τμήμα του υφιστάμενου παγκόσμιου δικτύου των Ηνωμένων Εθνών (UN Sustainable Development Solutions Network-SDSN Global). Το ΑΠΘ έχει την προεδρία και την έδρα του SDSN Black Sea, με υπεύθυνο τον Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Νικόλαο Θεοδοσίου.

Στις 14-16 Μαρτίου 2019, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, με την ιδιότητα του Προέδρου του Δικτύου των Πανεπιστημίων της Μαύρης Θάλασσας (Black Sea Universities Network-BSUN, http://www.bsun.org/), και ο Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Νικόλαος Θεοδοσίου, Πρόεδρος του Δικτύου SDSN-Black Sea, συμμετείχαν, έπειτα από πρόσκληση, στο 7ο Διεθνές Φόρουμ του Μπακού, Αζερμπαϊτζάν (7th Global Baku Forum).

Η διεθνής αυτή συνάντηση με θέμα «A new Foreign Policy» διοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Nizami Ganjavi (Nizami Ganjavi International Center -NGIC) και αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα παγκοσμίως, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 400 διπλωμάτες, νυν και πρώην αρχηγοί κρατών, διακεκριμένοι επιστήμονες, κάτοχοι Νόμπελ, καθώς και ηγέτες του ακαδημαϊκού, επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου.

Οι κ. κ. Μήτκας και Θεοδοσίου ηγήθηκαν των Εκτελεστικών Επιτροπών του BSUN και του SDSN Black Sea αντίστοιχα που πήραν μέρος στις εργασίες του Φόρουμ.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία των Δικτύων BSUN και SDSN πραγματοποιήθηκαν, στις 17 Μαρτίου 2019, δύο ιδιαίτερα σημαντικές συναντήσεις:

Η «Παγκόσμια Ηγεσία τον 21ο αιώνα» (“Global Leadership in the 21st Century”), ήταν αντικείμενο της συνάντησης που συνδιοργανώθηκε με την Παγκόσμια Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών (World Academy of Art and Science -WAAS) και το World University Consortium -WUC, σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Nizami Ganjavi.

Με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών, όπως ο Διευθυντής του Δικτύου SDSN Global, Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Οικονομικών του ΑΠΘ και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia, Jeffrey Sachs, η τ. Πρόεδρος της Λετoνίας, Vaira-Vikke Freiberga, και ο τ. Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ismail Serageldin, συζητήθηκε η σπουδαιότητα της εφαρμογής των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) για τους σημερινούς ηγέτες.

Στη συνέχεια, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, συντόνισε στρογγυλή τράπεζα με θέμα την «Ηγεσία στην Ανώτατη Εκπαίδευση» («Leadership in University Education»), στην οποία συζητήθηκαν τα χαρακτηριστικά που αυτή οφείλει να διαθέτει ώστε να είναι αποτελεσματική σε σχέση με την αντιμετώπιση κρίσιμων παγκόσμιων προκλήσεων και με την εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Η δεύτερη συνάντηση των Δικτύων BSUN και SDSN πραγματεύτηκε το θέμα «Εκπαίδευση, Επιστήμη και Καινοτομία για την υποστήριξη της εφαρμογής των στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας» (Education, Science and Innovation for supporting the Implementation of the SDGs in the Wider Black Sea Region). O Jeffrey Sachs παρουσίασε το όραμά του, για την εφαρμογή των ΣΒΑ στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στην περιοχή. Ο ΓΓ του BSUN, Καθηγητής Eden Mamut, και ο Πρόεδρος του BSUN, Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, συντόνισαν συζήτηση σχετικά με τη συμβολή της έρευνας και της καινοτομίας στην πληροφόρηση σχετικά με τους ΣΒΑ και την εφαρμογή τους.

Στις 3 Απριλίου 2019 δημοσιοποιήθηκε η νέα κατάταξη του Times Higher Education «THE University Impact Rankings 2019», η οποία αξιολογεί την ανταπόκριση 462 Πανεπιστημίων από όλον τον κόσμο στην εφαρμογή των 11 από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η παρουσία τριών ελληνικών Πανεπιστημίων (του ΑΠΘ και του ΕΚΠΑ στις θέσεις 200-300 και του ΟΠΑ στις θέσεις 300+) θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχής, δεδομένης της σχετικά πρόσφατης ενασχόλησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τους ΣΒΑ.

Ως προεδρεύον Ίδρυμα της Ένωσης Βαλκανικών Πανεπιστημίων (Balkan Universities Association, BUA) για το διάστημα 2018-2019, το ΑΠΘ διοργανώνει το Συνέδριο BUA 2019, με θέμα «Εφαρμογή της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στην περιοχή των Βαλκανίων: Ο Ρόλος των Πανεπιστημίων» (Θεσσαλονίκη, 16-18 Απριλίου 2019, ).

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθροΥποστήριξη της πρόσβασης των νέων Προσφύγων στην Τριτοβάθμια ΕκπαίδευσηΥποστήριξη της πρόσβασης των νέων Προσφύγων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Εβδομάδα Επιμόρφωσης στο ΑΠΘ


«Μαθαίνοντας από Σήματα, Εικόνες και Βίντεο»«Μαθαίνοντας από Σήματα, Εικόνες και Βίντεο»

1o Διεθνές Θερινό Σχολείο στο ΑΠΘ


Αναγόρευση του Καθηγητή και Ακαδημαϊκού Hugh Collins σε Επίτιμο Διδάκτορα  του ΑΠΘΑναγόρευση του Καθηγητή και Ακαδημαϊκού Hugh Collins σε Επίτιμο Διδάκτορα του ΑΠΘ

Tης Νομικής Σχολής


Το ΑΠΘ στη 14η Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας και Θεατρικής Αρχιτεκτονικής της ΠράγαςΤο ΑΠΘ στη 14η Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας και Θεατρικής Αρχιτεκτονικής της Πράγας

Tο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών


«Summer school on Autonomous Systems (cars & drones)»«Summer school on Autonomous Systems (cars & drones)»

Θερινό Σχολείο στα Αυτόνομα Συστήματα από το ΑΠΘ


Αναγόρευση του Καθηγητή Νικολάου Α. Πέππα σε Επίτιμο Διδάκτορα του ΑΠΘΑναγόρευση του Καθηγητή Νικολάου Α. Πέππα σε Επίτιμο Διδάκτορα του ΑΠΘ

Του Τμήματος Χημικών Μηχανικών


ΑΠΘ: Συνάντηση των Πρυτανικών Αρχών με τον νέο Αρχιεπίσκοπο ΑμερικήςΑΠΘ: Συνάντηση των Πρυτανικών Αρχών με τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης


Διδάσκοντας τη γραμματική αλλιώςΔιδάσκοντας τη γραμματική αλλιώς

7η Ημερίδα Διδακτικής από το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ


Διεθνές Συνέδριο «Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία»Διεθνές Συνέδριο «Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία»

13th Trends in Classics


Απολογισμός και Βραβεύσεις Πρακτικής Άσκησης ΑΠΘΑπολογισμός και Βραβεύσεις Πρακτικής Άσκησης ΑΠΘ

Για το ακαδημαϊκό έτος 2017 - 2018goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
HOMENIO Ξυλινα Γραμματα

ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Αναγόρευση του Νομπελίστα Φυσικής Kip Thorne  σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘΑναγόρευση του Νομπελίστα Φυσικής Kip Thorne σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ
Βραβείο Αριστείας στην Έρευνα στον Υποψήφιο Διδάκτορα Θεόδωρο ΜιχαήλΒραβείο Αριστείας στην Έρευνα στον Υποψήφιο Διδάκτορα Θεόδωρο Μιχαήλ
Έκθεση φωτογραφίας με θέμα: Ανθρώπινες ΣχέσειςΈκθεση φωτογραφίας με θέμα: Ανθρώπινες Σχέσεις
Αναγόρευση του Καθηγητή Νικολάου Α. Πέππα σε Επίτιμο Διδάκτορα του ΑΠΘΑναγόρευση του Καθηγητή Νικολάου Α. Πέππα σε Επίτιμο Διδάκτορα του ΑΠΘ
Βραβεία Αριστείας στην Έρευνα από το ΑΠΘΒραβεία Αριστείας στην Έρευνα από το ΑΠΘ
ΑΠΘ: Συνάντηση των Πρυτανικών Αρχών με τον νέο Αρχιεπίσκοπο ΑμερικήςΑΠΘ: Συνάντηση των Πρυτανικών Αρχών με τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής
Διδάσκοντας τη γραμματική αλλιώςΔιδάσκοντας τη γραμματική αλλιώς
Διεθνές Συνέδριο «Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία»Διεθνές Συνέδριο «Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία»
Νεότερα σχολιασμένα:
Φοράω