Top
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Φοιτητικά/
16-5-2019

Βραβεία Αριστείας στην Έρευνα από το ΑΠΘ

Για θεραπευτική καινοτομία

Βραβεία Αριστείας στην Έρευνα από το ΑΠΘ
Ελένη Καρλάφτη
fontsize
Εχει λήξει στις: Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Βραβείο Αριστείας στην Έρευνα θα απονεμηθεί στη Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής, Παθολόγο, Ελένη Καρλάφτη και στον Αν. Καθηγητή Παθολογίας-Διαβητολογίας της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Τριαντάφυλλο Διδάγγελο, για τη θεραπευτική καινοτομία στην επούλωση βαθέως χρόνιου νευροπαθητικού επιμολυσμένου έλκους πέλματος και την αποφυγή του ακρωτηριασμού του άκρου, σε ασθενή με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.
 
Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ελκών στα κάτω άκρα, ακόμη και από μικρά τραύματα. Περίπου 1 στους 4 ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη θα αναπτύξει έλκος κατά τη διάρκεια της ζωής του. Τα έλκη αυτά, αποτελούν την κύρια αιτία (μη τραυματικών) ακρωτηριασμών.
 
Η πλειοψηφία των ελκών είτε καθυστερεί να επουλωθεί ή δεν επουλώνεται ποτέ στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη. Τα χρόνια μη-επουλούμενα έλκη ευθύνονται για το 80% των ακρωτηριασμών στους διαβητικούς. Τα άτονα έλκη που αναπτύσσονται στο διαβητικό πόδι, που συχνά καθυστερούν να επουλωθούν, εμφανίζουν κίνδυνο επιμόλυνσης και επέκτασης της λοίμωξης στα οστά και κίνδυνο ακρωτηριασμού, με όλες τις λειτουργικές, ψυχολογικές και οικονομικές συνέπειες.
 
Η θεραπευτική καινοτομία πραγματοποιήθηκε στο Διαβητολογικό Κέντρο της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και έγκειται στην τοπική εφαρμογή του αυξητικού παράγοντα (ανασυνδυασμένου παράγοντα διέγερσης σχηματισμού αποικιών των κοκκιοκυττάρων- μακροφάγων) στην περιοχή του μη επουλωμένου (άτονου) έλκους διαβητικού πέλματος, που συνέβαλε σε θεαματική επούλωση του έλκους και στην αποφυγή του ακρωτηριασμού του άκρου.
 
Αναλυτικά, η ασθενής προσήλθε με βαθύ επιμολυσμένο άτονο έλκος, παρά τους τακτικούς χειρουργικούς καθαρισμούς, Συγκεκριμένα, έγιναν τοποθετήσεις επιθεμάτων και τοπικές διηθήσεις με τον GM-CSF αυξητικό παράγοντα ανά 15 ημέρες, γύρω από τα χείλη του έλκους επί 2μήνου. Παρατηρήθηκε βαθμιαία επούλωση του έλκους με σχεδόν πλήρη σύγκλειση μετά από 7 μήνες.
 
Ο πρωτεύων τελικός στόχος της καινοτόμου θεραπείας που ήταν η πλήρης επούλωση του έλκους, επετεύχθη και αποφεύχθηκε ο ακρωτηριασμός του άκρου, παρόλο που ο ακρωτηριασμός φαινόταν αναπόφευκτος πριν την έναρξη της θεραπείας.
 
Συμπερασματικά, η τοπική εφαρμογή του αυξητικού παράγοντα GM-CSF στην περιοχή του μη επουλωμένου (άτονου) έλκους διαβητικού ποδιού, παρά τη βραχεία περίοδο εφαρμογής, συνέβαλε σε θεαματική επούλωση του έλκους και θεραπεία της φλεγμονής, αλλά κυρίως στην αποφυγή ακρωτηριασμού του άκρου. Η ορθή εφαρμογή αυτών των παραγόντων στην επούλωση ελκών είναι δυνατόν να συμβάλει στην αποφυγή ακρωτηριασμών στο μέλλον.
 
Στην καινοτόμα θεραπεία απονεμήθηκε το Βραβείο Καλύτερης Παρουσίασης από τον πλέον αναγνωρισμένο διεθνώς Οργανισμό για τη Μελέτη του Σακχαρώδη Διαβήτη ΕΑSD (European Association for the Study of Diabetes), τον Μάιο του 2018, στο πλαίσιο μετεκπαιδευτικού προγράμματος Κλινικής Διαβητολογίας που πραγματοποιήθηκε στην Τυφλίδα.
 
Η Τελετή Απονομής Βραβείων Αριστείας της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 και ώρα 19.30, στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.Τριαντάφυλλος ΔιδάγγελοςΣτην ίδια κατηγορία..
Παράταση από το ΑΠΘ για το μεταπτυχιακό «Προηγμένα Συστήματα Υπολογιστών και Επικοινωνιών»Παράταση από το ΑΠΘ για το μεταπτυχιακό «Προηγμένα Συστήματα Υπολογιστών και Επικοινωνιών»

Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων έως την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019


Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας σε νέους επιστήμονες κατόχους Διδακτορικού 2019-2020Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας σε νέους επιστήμονες κατόχους Διδακτορικού 2019-2020

Από το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ


Ιστορική τριπλή διάκριση στην Ολλανδία για την Racing Team του ΑΠΘΙστορική τριπλή διάκριση στην Ολλανδία για την Racing Team του ΑΠΘ

Στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Formula Student


Εκδήλωση Παρουσίασης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου ΚύπρουΕκδήλωση Παρουσίασης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019


Μεταπτυχιακό: Διοίκηση και Ηγεσία στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Διά Βίου ΜάθησηςΜεταπτυχιακό: Διοίκηση και Ηγεσία στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Διά Βίου Μάθησης

Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων έως 19 Ιουλίου


Το ΠΑΜΑΚ υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Το ΠΑΜΑΚ υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τη "Βυζαντινή Θεσσαλονίκη"

Θερινό Πανεπιστήμιο Βυζαντινών Σπουδών


Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών: 24 χρόνια από τη σφαγή στη ΣρεμπρένιτσαΣύλλογος Ποντίων Φοιτητών: 24 χρόνια από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

Σαν σήμερα 24 χρόνια πριν


Το 7ο «Michelangelo Workshop» με τη συμμετοχή του ΑΠΘΤο 7ο «Michelangelo Workshop» με τη συμμετοχή του ΑΠΘ

Φοιτητές παρουσίασαν μελέτη για τη φωτιά στο Μάτι της Αττικής


Γνώρισαν το επιχειρείν μέσα από το 4ο «ThesSummerSchool»Γνώρισαν το επιχειρείν μέσα από το 4ο «ThesSummerSchool»

Ικανοποίηση και θετικά σχόλια από τους 39 νέους και νέες


Δέκα υποτροφίες από το NDF για σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικόΔέκα υποτροφίες από το NDF για σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδέςgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Δέκα υποτροφίες από το NDF για σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Δέκα υποτροφίες από το NDF για σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Υποτροφίες από το ΑΠΘ και τα Ελληνικά Πετρέλαια

Υποτροφίες από το ΑΠΘ και τα Ελληνικά Πετρέλαια

Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας σε νέους επιστήμονες κατόχους Διδακτορικού 2019-2020

Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας σε νέους επιστήμονες κατόχους Διδακτορικού 2019-2020

Το ΠΑΜΑΚ υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τη

Το ΠΑΜΑΚ υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τη "Βυζαντινή Θεσσαλονίκη"

Το 7ο «Michelangelo Workshop» με τη συμμετοχή του ΑΠΘ

Το 7ο «Michelangelo Workshop» με τη συμμετοχή του ΑΠΘ

Δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές σε φοιτητές με ατομικό εισόδημα έως 7.863 €

Δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές σε φοιτητές με ατομικό εισόδημα έως 7.863 €

Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών: 24 χρόνια από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών: 24 χρόνια από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

3η Διεθνή Θερινή Ακαδημία «Thessaloniki International Media Summer Academy 2019»

3η Διεθνή Θερινή Ακαδημία «Thessaloniki International Media Summer Academy 2019»

Νεότερα σχολιασμένα:
Ανακοίνωση