ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
16-5-2019

Βραβεία Αριστείας στην Έρευνα από το ΑΠΘ

Για θεραπευτική καινοτομία

Βραβεία Αριστείας στην Έρευνα από το ΑΠΘ
Ελένη Καρλάφτη

Βραβείο Αριστείας στην Έρευνα θα απονεμηθεί στη Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής, Παθολόγο, Ελένη Καρλάφτη και στον Αν. Καθηγητή Παθολογίας-Διαβητολογίας της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Τριαντάφυλλο Διδάγγελο, για τη θεραπευτική καινοτομία στην επούλωση βαθέως χρόνιου νευροπαθητικού επιμολυσμένου έλκους πέλματος και την αποφυγή του ακρωτηριασμού του άκρου, σε ασθενή με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.
 
Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ελκών στα κάτω άκρα, ακόμη και από μικρά τραύματα. Περίπου 1 στους 4 ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη θα αναπτύξει έλκος κατά τη διάρκεια της ζωής του. Τα έλκη αυτά, αποτελούν την κύρια αιτία (μη τραυματικών) ακρωτηριασμών.
 
Η πλειοψηφία των ελκών είτε καθυστερεί να επουλωθεί ή δεν επουλώνεται ποτέ στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη. Τα χρόνια μη-επουλούμενα έλκη ευθύνονται για το 80% των ακρωτηριασμών στους διαβητικούς. Τα άτονα έλκη που αναπτύσσονται στο διαβητικό πόδι, που συχνά καθυστερούν να επουλωθούν, εμφανίζουν κίνδυνο επιμόλυνσης και επέκτασης της λοίμωξης στα οστά και κίνδυνο ακρωτηριασμού, με όλες τις λειτουργικές, ψυχολογικές και οικονομικές συνέπειες.
 
Η θεραπευτική καινοτομία πραγματοποιήθηκε στο Διαβητολογικό Κέντρο της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και έγκειται στην τοπική εφαρμογή του αυξητικού παράγοντα (ανασυνδυασμένου παράγοντα διέγερσης σχηματισμού αποικιών των κοκκιοκυττάρων- μακροφάγων) στην περιοχή του μη επουλωμένου (άτονου) έλκους διαβητικού πέλματος, που συνέβαλε σε θεαματική επούλωση του έλκους και στην αποφυγή του ακρωτηριασμού του άκρου.
 
Αναλυτικά, η ασθενής προσήλθε με βαθύ επιμολυσμένο άτονο έλκος, παρά τους τακτικούς χειρουργικούς καθαρισμούς, Συγκεκριμένα, έγιναν τοποθετήσεις επιθεμάτων και τοπικές διηθήσεις με τον GM-CSF αυξητικό παράγοντα ανά 15 ημέρες, γύρω από τα χείλη του έλκους επί 2μήνου. Παρατηρήθηκε βαθμιαία επούλωση του έλκους με σχεδόν πλήρη σύγκλειση μετά από 7 μήνες.
 
Ο πρωτεύων τελικός στόχος της καινοτόμου θεραπείας που ήταν η πλήρης επούλωση του έλκους, επετεύχθη και αποφεύχθηκε ο ακρωτηριασμός του άκρου, παρόλο που ο ακρωτηριασμός φαινόταν αναπόφευκτος πριν την έναρξη της θεραπείας.
 
Συμπερασματικά, η τοπική εφαρμογή του αυξητικού παράγοντα GM-CSF στην περιοχή του μη επουλωμένου (άτονου) έλκους διαβητικού ποδιού, παρά τη βραχεία περίοδο εφαρμογής, συνέβαλε σε θεαματική επούλωση του έλκους και θεραπεία της φλεγμονής, αλλά κυρίως στην αποφυγή ακρωτηριασμού του άκρου. Η ορθή εφαρμογή αυτών των παραγόντων στην επούλωση ελκών είναι δυνατόν να συμβάλει στην αποφυγή ακρωτηριασμών στο μέλλον.
 
Στην καινοτόμα θεραπεία απονεμήθηκε το Βραβείο Καλύτερης Παρουσίασης από τον πλέον αναγνωρισμένο διεθνώς Οργανισμό για τη Μελέτη του Σακχαρώδη Διαβήτη ΕΑSD (European Association for the Study of Diabetes), τον Μάιο του 2018, στο πλαίσιο μετεκπαιδευτικού προγράμματος Κλινικής Διαβητολογίας που πραγματοποιήθηκε στην Τυφλίδα.
 
Η Τελετή Απονομής Βραβείων Αριστείας της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 και ώρα 19.30, στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Τελετή Αναγόρευσης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ
Τελετή Αναγόρευσης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ

Θα αναγορευτεί ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), Καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης

Απολογισμός έργου του Πρύτανη του ΑΠΘ Καθηγητή Δημητρίου Κωβαίου
Απολογισμός έργου του Πρύτανη του ΑΠΘ Καθηγητή Δημητρίου Κωβαίου

Με αφορμή τη λήξη της θητείας του ως Πρύτανη του ΑΠΘ

EY Ελλάδος: Υποστηρίζει ενεργά τη σύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας
EY Ελλάδος: Υποστηρίζει ενεργά τη σύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας

225 φοιτητές συμμετείχαν σε προγράμματα πρακτικής άσκησης της ΕΥ τα δύο τελευταία χρόνια

Παγκόσμια διάκριση φοιτητών του ΑΠΘ με πρότζεκτ για τα καμένα δάση
Παγκόσμια διάκριση φοιτητών του ΑΠΘ με πρότζεκτ για τα καμένα δάση

Στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας «iGEM 2023» έλαβαν μέρος 400 ομάδες από 66 χώρες

Τελετή Αναγόρευσης του Καθηγητή Yves P.S. Moens του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ
Τελετή Αναγόρευσης του Καθηγητή Yves P.S. Moens του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ

Στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής

Τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ
Τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ

Αποτελέσματα εκλογικής διαδικασίας




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge