Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Ξενοφών
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
23-7-2019

Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ ΑΠΘ και ΕΛΣΤΑΤ

Για την αξιοποίηση δεδομένων διαφόρων τομέων

Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ ΑΠΘ και ΕΛΣΤΑΤ
Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας και ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Αθανάσιος Κων. Θανόπουλος.
fontsize

Σύμφωνο Συνεργασίας υπεγράφη χθες, Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019, μεταξύ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα, και τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Αθανάσιο Κων. Θανόπουλο.

Το Σύμφωνο επισημοποιεί και θέτει σε νέες βάσεις την ήδη υπάρχουσα συνεργασία μεταξύ της ΕΛΣΤΑΤ και του ΑΠΘ, και συγκεκριμένα της «Ομάδας Κατανόησης Πολυμέσων-MUG», η οποία οργανώνεται από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Αναστάσιο Ντελόπουλο και αποτελεί τμήμα του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Πληροφορίας και Υπολογισμών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων θα εστιάσει στην αξιοποίηση δεδομένων που αφορούν κυρίως τους τομείς της δημόσιας υγείας, της ενέργειας, της οικονομίας, των μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, του πολεοδομικού σχεδιασμού και του πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, προβλέπονται:

· Η ανάπτυξη ειδικών στατιστικών εργαλείων και μεθόδων συλλογής και αξιολόγησης δεδομένων τύπου smart statistics από φορητές συσκευές (wearables) και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things), για την παραγωγή σχετικών στατιστικών .
· Η περαιτέρω επεξεργασία, ανάλυση και ερμηνεία δεδομένων μεγάλης κλίμακας με χρήση state-οf-the-art τεχνολογιών, όπως οι big data analytics, machine learning κ.ά.
· Η ενίσχυση της θεωρητικής και πρακτικής άσκησης των φοιτητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού του ΑΠΘ.

Για την υλοποίηση των προβλεπομένων στο Σύμφωνο έχει συσταθεί κοινή Επιστημονική Επιτροπή, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Αναστάσιο Ντελόπουλο (ΑΠΘ) και τον κ. Απόστολο Κασάπη (ΕΛΣΤΑΤ).

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, δήλωσε ότι «Το ΑΠΘ προσέρχεται στην υπογραφή αυτού του Συμφώνου Συνεργασίας έτοιμο να παρέχει τεχνογνωσία, εμπειρία και εξειδικευμένη υποστήριξη στην ΕΛΣΤΑΤ με κύριο αντικείμενο την ενσωμάτωση τεχνολογιών έξυπνης ανάλυσης (smart statistics) στις υφιστάμενες μεθοδολογίες συλλογής στατιστικών δεδομένων.

Οι ερευνητές μας αναπτύσσουν τεχνολογίες συλλογής δεδομένων από έξυπνες φορητές συσκευές, ικανές να καταγράψουν σημαντικό μέρος της καθημερινότητας των χρηστών με τρόπο ποιοτικά αναβαθμισμένο σε σχέση με τα χρησιμοποιούμενα σήμερα μέσα (ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις, κλπ). Ευελπιστούμε ότι μέσω της συνεργασίας μας, οι παραγόμενες πληροφορίες και δείκτες θα αξιολογηθούν και θα πιστοποιηθούν ως κατάλληλες να αποτελέσουν επίσημα στατιστικά.»

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, το ΑΠΘ θα υποστηρίξει την ΕΛΣΤΑΤ α) στην ενσωμάτωση από την ίδια τεχνολογιών όπως οι ανωτέρω όσο και β) στη συμμετοχή της στο European Statistical System (ESS) με αναβαθμισμένες τεχνολογικά δυνατότητες.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, το ΑΠΘ προτίθεται να συνεχίσει και να ενδυναμώσει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Μαθηματικά του Τμήματος Μαθηματικών του. Το Μεταπτυχιακό αυτό Πρόγραμμα, σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ, έλαβε την πιστοποίηση EMOS (European Master in Official Statistics) για την περίοδο 2019-2023.

«Προσδοκούμε την απόκτηση πρόσβασης σε ανωνυμοποιημένα δεδομένα υψηλής ανάλυσης, τα οποία θα χειριστούμε με απόλυτο σεβασμό, και τα οποία είναι για τους ερευνητές μας εξαιρετικά χρήσιμα στη βελτιστοποίηση και αξιολόγηση των μεθόδων μηχανικής μάθησης που αναπτύσσουν», δήλωσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αναστάσιος Ντελόπουλος.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Αθανάσιος Κων. Θανόπουλος, υπογράμμισε ότι «Το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπογράψαμε σήμερα έρχεται να διευρύνει τη συνεργασία της ΕΛΣΤΑΤ με το ΑΠΘ, πλέον όχι μόνο στον τομέα της διδασκαλίας επίσημων στατιστικών, όπου το ΑΠΘ, υπό την αναδοχή και καθοδήγηση της ΕΛΣΤΑΤ, πρωτοπόρησε λαμβάνοντας πρόσφατα την υψηλού κύρους και πανευρωπαϊκής αναγνώρισης πιστοποίηση EMOS (European Master in Official Statistics) της Eurostat, αλλά και στον τομέα της ανάπτυξης και παραγωγής καινοτόμων “έξυπνων” στατιστικών προϊόντων, μέσω της αξιοποίησης νέων πηγών δεδομένων (όπως μαζικά δεδομένα, δεδομένα που συλλέγονται από αισθητήρες, κλπ) και της κατάλληλης μεθοδολογικής προσαρμογής τους για την ορθή χρήση τους στην παραγωγή αξιόπιστων “έξυπνων” επίσημων στατιστικών».ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συγχαρητήρια του Πρύτανη του ΑΠΘ στη Ζώζη Ζωγραφίδου
Συγχαρητήρια του Πρύτανη του ΑΠΘ στη Ζώζη Ζωγραφίδου

Βραβευμένη με Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο

23-1-2020

ΑΠΘ: Συγχαίρουν τη νέα Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών
ΑΠΘ: Συγχαίρουν τη νέα Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών

Οι Πρυτανικές Αρχές και η Κοσμητεία της Νομικής Σχολής του ιδρύματος

16-1-2020


Συνάντηση του Πρύτανη του ΑΠΘ με τον Πρύτανη του St. Kliment Ohridski University
Συνάντηση του Πρύτανη του ΑΠΘ με τον Πρύτανη του St. Kliment Ohridski University

Στο πλαίσιο ανανέωσης Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων

9-1-2020

Πιστοποίηση  ISO για τις υπηρεσίες σχολής του ΑΠΘ
Πιστοποίηση ISO για τις υπηρεσίες σχολής του ΑΠΘ

Της Γραμματείας της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας

8-1-2020


Tη Διεθνή Πιστοποίηση «Recognised for Excellence 3 Star» έλαβε ο ΕΛΚΕ του ΑΠΘ
Tη Διεθνή Πιστοποίηση «Recognised for Excellence 3 Star» έλαβε ο ΕΛΚΕ του ΑΠΘ

Στη Μεγάλη Γιορτή της Επιχειρηματικής Αριστείας της ΕΕΔΕ

23-12-2019

Διακρίσεις για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΠΑΘ
Διακρίσεις για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΠΑΘ

Και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

23-12-2019goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ