ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
20-9-2019

Η Νομική Σχολή του ΑΠΘ τιμά τα 90 χρόνια λειτουργίας της

Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί

Η Νομική Σχολή του ΑΠΘ τιμά τα 90 χρόνια λειτουργίας της

Η Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα ενενήντα (90) χρόνια διαρκούς λειτουργίας της, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019- 2020.

Στη διάρκεια αυτού του επετειακού έτους διοργανώνονται σημαντικές εκδηλώσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ανοικτές στους φοιτητές της Νομικής Σχολής (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς), σε όλο τον νομικό κόσμο και ευρύτερα στο κοινό της Θεσσαλονίκης.

Από το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων αυτών ξεχωρίζει η αναγόρευση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, σε Επίτιμο Διδάκτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, που θα πραγματοποιηθεί τέλη Οκτωβρίου, καθώς και το πολυήμερο συνέδριο με θέμα «Δίκαιο και Τεχνολογία στις Κοινωνίες Διακινδύνευσης», που θα λάβει χώρα τον Μάιο του 2020.

Οι εκδηλώσεις που έχουν μέχρι στιγμής προγραμματιστεί είναι οι ακόλουθες:

· 11.9.2019: Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «States, Corporations and Commons: Dissonance and Accord», στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Νομικές Σπουδές» του Τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Αμερικανική Εταιρία Διεθνούς Δικαίου (American Society of International Law) και το Δίκτυο Glawcal (Global Law Initiatives for Sustainable Development).

· 17-18.9.2019: 6o WFTC Training Institute, το οποίο περιλαμβάνει εργαστήρια από διακεκριμένους επιστήμονες, με στόχο την εμβάθυνση σε δυσχερή ζητήματα στον χώρο της απεξάρτησης.

· 19-20.9.2019: 17ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (European Federation of Therapeutic Communities-EFTC) με τίτλο «Everything Flows: Change in the Therapeutic Communities for Addiction». Συνδιοργάνωση: European Federation of Therapeutic Communities, ΚΕΘΕΑ, Αργώ, Σείριος, Νομική Σχολή του ΑΠΘ.

· 26.9.2019: Επιστημονική εκδήλωση του Κέντρου Αριστείας Jean Monnet της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, με θέμα «Θρησκευτικός πλουραλισμός και Φορολογική Ισότητα».

· 27.9.2019: Επιστημονική Εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με θέμα «Νομικά Ζητήματα των Κινητών Εφαρμογών».

· 4-5.10.2019: Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Η προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη και ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης» («The protection of social rights in Europe and the European Social Charter»), που διοργανώνεται από το «Ακαδημαϊκό Δίκτυο για τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και τα Κοινωνικά Δικαιώματα» (Academic Network on the European Social Charter and Social) σε συνεργασία με το Transnational Trade Union Rights Experts’ Network και την Έδρα Jean Monnet «EU Social Rights Protection and European Legal Cultures», υπό την αιγίδα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

· 7-11.10.2019: 14ο Ελληνο - Ελβετο -Γερμανικό Σεμινάριο με θέμα «Το πρόσωπο στην ψηφιακή εποχή» («Die Person im digitalen Zeitalter»), που συνδιοργανώνουν οι Νομικές Σχολές του ΑΠΘ, του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης της Ελβετίας και του Πανεπιστημίου Würzburg της Γερμανίας. Συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές των τριών Νομικών Σχολών.

· 7.10.2019: Διάλεξη στο πλαίσιο του μαθήματος ERASMUS «Introduction to Comparative Law», της Κοσμήτορος της Σχολής Οικονομικών, Διοικητικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Altinbaş της Κωνσταντινούπολης, με τίτλο «European Union Governance in Social/Labour Policy».

· 11.10.2019: Ημερίδα της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών με θέμα «Οι γυναίκες στα Νομικά Επαγγέλματα: Ερευνητικές Προσεγγίσεις».

· 11.10.2019: Σεμινάριο προσφυγικού δικαίου με θέμα «Εισαγωγή και γενικές αρχές διεθνούς προσφυγικού δικαίου», που συνδιοργανώνουν η Νομική Σχολή του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

· 17-18.10.2019: Ελληνογερμανικό επιστημονικό συνέδριο των Νομικών Σχολών ΑΠΘ και Trier, στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, με θέμα «Σύγχρονα ζητήματα κατά την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων».

· 18.10.2019: Σεμινάριο προσφυγικού δικαίου, με θέμα «Διεθνές και Ευρωπαϊκό προσφυγικό δίκαιο: σημεία τομής και απόκλισης», που συνδιοργανώνουν η Νομική Σχολή του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

· 18-19.10.2019: Ελληνογερμανικό επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Λόγοι και όρια των αναγκαίων περιορισμών του ποινικού δικαίου», που συνδιοργανώνουν οι Νομικές Σχολές του ΑΠΘ και του Goethe Frankfurt am Main, από κοινού με το Κέντρο Αριστείας «Normative Orders» του Πανεπιστημίου Goethe Frankfurt am Main.

· 21.10.2019: Ημερίδα του Κέντρου για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό και της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ για τα «30 χρόνια των προγραμμάτων Jean Monnet».

· 31.10.2019: Αναγόρευση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη σε Επίτιμο Διδάκτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

· 1-2.11.2019: 1ο FORUM Θεσσαλονίκης για τα Δικαιώματα με τίτλο «Τα δικαιώματα των παιδιών: προστασία παιδιών και εφήβων με έμφαση στα παιδιά σε κίνδυνο», που συνδιοργανώνουν το Κέντρο για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό (ΚΕΝοΠ) και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με την υποστήριξη της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

· 5-7.11.2019: Συμμετοχή ομάδας φοιτητών της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ σε Διαγωνισμό Διαμεσολάβησης στο Ντουμπάι, που συνδιοργανώνουν ο οργανισμός ADR-ODR International και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επίλυσης Συγκρούσεων.

· 8.11.2019: Σεμινάριο προσφυγικού δικαίου, με θέμα «Κανονιστικό πλαίσιο και νομολογία σχετικά με τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των προσφύγων», που συνδιοργανώνουν η Νομική Σχολή του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

· 14-16.11.2019: Επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Η προστασία της δημιουργικής επιχείρησης», που διοργανώνεται από το Εργαστήριο Μελέτης για τη Διαφάνεια, τη Διαφθορά και το Οικονομικό Έγκλημα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

· 15.11.2019: Σεμινάριο προσφυγικού δικαίου, με θέμα «Εθνικό εφαρμοστικό πλαίσιο για τους πρόσφυγες (διοικητικοί και δικονομικοί μηχανισμοί) Ι: Διαδικασίες Ασύλου», που συνδιοργανώνουν η Νομική Σχολή του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

· 21–22.11.2019: Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Νέες Τεχνολογίες στην υγεία: Ιατρικά, Νομικά & Ηθικά Ζητήματα» που συνδιοργανώνουν το Εργαστήριο Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης – Επιμέρους ενότητες: Τεχνητή νοημοσύνη και εφαρμογές της στο χώρο της υγείας / Ρομποτική ιατρική: ιατρικά, νομικά & ηθικά ζητήματα / Αναδυόμενες ιατρικές τεχνικές / Ηλεκτρονική υγεία και προστασία των χρηστών / Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επίδρασή τους στο χώρο της υγείας.

· 22.11.2019: Σεμινάριο προσφυγικού δικαίου, με θέμα «Θεσμικές διαστάσεις προσφυγικού δικαίου», που συνδιοργανώνουν η Νομική Σχολή του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

· 28-30.11.2019: Επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Η προστασία της δημιουργικής επιχείρησης», που διοργανώνεται από το Εργαστήριο Μελέτης για τη Διαφάνεια, τη Διαφθορά και το Οικονομικό Έγκλημα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

· 4.12.2019: Διεθνής Ημερίδα με θέμα «Γενετική παρέμβαση στα γεννητικά κύτταρα: πρόοδος ή οπισθοδρόμηση;» που συνδιοργανώνουν το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σύγχρονη Ιατρική Πράξη και Δίκαιο» και ο Όμιλος Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής, υπό την αιγίδα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

· 6.12.2019: Σεμινάριο προσφυγικού δικαίου, με θέμα «Εθνικό εφαρμοστικό πλαίσιο για τους πρόσφυγες ΙΙ: Πρακτικά ζητήματα ένταξης», που συνδιοργανώνουν η Νομική Σχολή του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

· 13.12.2019: Σεμινάριο προσφυγικού δικαίου, με θέμα «Ποινικές διαστάσεις του προσφυγικού φαινομένου», που συνδιοργανώνουν η Νομική Σχολή του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

· 9.1.2020: Εκπαιδευτικό Σεμινάριο «Σύγχρονα Θέματα Βιοηθικής - 3ος Κύκλος», που συνδιοργανώνουν η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και το Εργαστήριο Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, το οποίο θα διεξαχθεί ταυτόχρονα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο 2020.

· 2.2020: Συμμετοχή ομάδας φοιτητών της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ στον διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης «The European Law Moot Court Competition».

· 27-28.3.2020: Συνέδριο με θέμα «Η ενδυνάμωση του κράτους δικαίου στις ευρωπαϊκές έννομες τάξεις και στην Ελλάδα», που συνδιοργανώνουν το Εργαστήριο Μελέτης για τη Διαφάνεια, τη Διαφθορά και το Οικονομικό Έγκλημα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

· 14-16.5.2020: Συνέδριο της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ για τα 90 χρόνια της λειτουργίας της, με θέμα «Δίκαιο και Τεχνολογία στις Κοινωνίες Διακινδύνευσης».


Περισσότερες πληροφορίες για κάθε εκδήλωση θα δημοσιεύονται λίγες μέρες πριν την πραγματοποίησή τους στην ιστοσελίδα της Νομικής Σχολής https://www.law.auth.gr/el

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ)

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Τελετή Αναγόρευσης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ
Τελετή Αναγόρευσης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ

Θα αναγορευτεί ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), Καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης

Απολογισμός έργου του Πρύτανη του ΑΠΘ Καθηγητή Δημητρίου Κωβαίου
Απολογισμός έργου του Πρύτανη του ΑΠΘ Καθηγητή Δημητρίου Κωβαίου

Με αφορμή τη λήξη της θητείας του ως Πρύτανη του ΑΠΘ

EY Ελλάδος: Υποστηρίζει ενεργά τη σύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας
EY Ελλάδος: Υποστηρίζει ενεργά τη σύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας

225 φοιτητές συμμετείχαν σε προγράμματα πρακτικής άσκησης της ΕΥ τα δύο τελευταία χρόνια

Παγκόσμια διάκριση φοιτητών του ΑΠΘ με πρότζεκτ για τα καμένα δάση
Παγκόσμια διάκριση φοιτητών του ΑΠΘ με πρότζεκτ για τα καμένα δάση

Στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας «iGEM 2023» έλαβαν μέρος 400 ομάδες από 66 χώρες

Τελετή Αναγόρευσης του Καθηγητή Yves P.S. Moens του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ
Τελετή Αναγόρευσης του Καθηγητή Yves P.S. Moens του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ

Στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής

Τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ
Τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ

Αποτελέσματα εκλογικής διαδικασίας




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge