Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Τιμόθεος
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
11-12-2019

Το ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ συντονιστής σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Προπονητών

«Εκπαίδευση Προπονητών στην Ακεραιότητα στον Αθλητισμό»

Το ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ συντονιστής σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Προπονητών
fontsize

Η σημασία της εκπαίδευσης σε ζητήματα ακεραιότητας στον αθλητισμό αναδείχθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Εκπαίδευση Προπονητών στην Ακεραιότητα στον Αθλητισμό», τον συντονισμό του οποίου έχει το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στο Πρόγραμμα, εκτός από το ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, συμμετέχουν επτά φορείς από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: το Sheffield Hallam University από το Ηνωμένο Βασίλειο, το National University of Physical Education and Sport από τη Ρουμανία, το International Council of Coaching Excellence με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, το Hungarian Coaching Association από την Ουγγαρία, το Trainadores Portugal από την Πορτογαλία, το SAVAL από τη Φινλανδία και ο φορέας «Κώδικας Ευ Αγωνίζεσθαι» με έδρα την Αθήνα.

Το Ευρωπαϊκό αυτό Πρόγραμμα υλοποιείται εδώ και δύο χρόνια και θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος διαμορφώθηκε εκπαιδευτικό υλικό για επαγγελματίες προπονητές και φοιτητές/τριες των ΤΕΦΑΑ με σκοπό την προώθηση της ακεραιότητας στον αθλητισμό. Το εκπαιδευτικό υλικό περιλαμβάνει τις εξής ενότητες: α) Ακεραιότητα στον Αθλητισμό, β) Ντόπινγκ, γ) Χειραγώγηση Αγώνων, δ) Χρηστή Διακυβέρνηση Αθλητικών Οργανισμών και 3) Αναφορά Παρατυπιών στον Αθλητισμό.

Περισσότεροι/ες από 40 φοιτητές/τριες του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ καθώς και 150 εν ενεργεία προπονητές και φοιτητές/τριες από 5 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρακολούθησαν και αξιολόγησαν το εκπαιδευτικό υλικό του Προγράμματος. 

Από την αξιολόγηση προέκυψε ότι όλοι οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν τον ρόλο και τη σημασία της εκπαίδευσης πάνω σε θέματα ακεραιότητας στον αθλητισμό. 

Επιπλέον, μετά το τέλος του Προγράμματος, άλλαξαν οι αντιλήψεις και οι στάσεις των συμμετεχόντων για την ακεραιότητα στον αθλητισμό. Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι πιο συνηθισμένες δραστηριότητες διαφθοράς είναι το ντόπινγκ, τα στημένα παιχνίδια, η δωροδοκία, η χειραγώγηση του σκορ του αγώνα, η νοθεία σε ψηφοφορίες, η κατάχρηση εξουσίας σε συλλόγους και ομοσπονδίες και η υπεξαίρεση χρημάτων. Η μηδενική ανοχή στη διαφθορά, η ενθάρρυνση της αναφοράς παρατυπιών στον αθλητισμό (whistleblowing) και η εκπαίδευση στη διαφάνεια προτάθηκαν ως οι πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για τη διατήρηση και την ενίσχυση της ακεραιότητας στον αθλητισμό.

Ο υπεύθυνος του Προγράμματος, Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ Χαράλαμπος Τσορμπατζούδης, δήλωσε ότι «οι προπονητές αποτελούν τον πιο σημαντικό κρίκο για τις υψηλές επιδόσεις και τη σταδιοδρομία των αθλητών. Αυτοί είναι που επηρεάζουν καταλυτικά τόσο τις βιολογικές λειτουργίες όσο και την προσωπικότητα των αθλητών τους. Σήμερα που ο αθλητισμός δέχεται απανωτά χτυπήματα από σκάνδαλα διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα, η εκπαίδευση των προπονητών και των αθλητών/τριών σε θέματα ακεραιότητας πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Για τον λόγο αυτό προτείνεται η ένταξη αυτών των δράσεων στα θεσμοθετημένα προγράμματα των ΤΕΦΑΑ όλων των χωρών της Ευρώπης αλλά και στις πιστοποιημένες επιμορφώσεις από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς που στοχεύουν στην αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων διαφόρων επιπέδων σε εν ενεργεία προπονητές».ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΠΘ: Συγχαίρουν τη νέα Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών
ΑΠΘ: Συγχαίρουν τη νέα Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών

Οι Πρυτανικές Αρχές και η Κοσμητεία της Νομικής Σχολής του ιδρύματος

16-1-2020


Συνάντηση του Πρύτανη του ΑΠΘ με τον Πρύτανη του St. Kliment Ohridski University
Συνάντηση του Πρύτανη του ΑΠΘ με τον Πρύτανη του St. Kliment Ohridski University

Στο πλαίσιο ανανέωσης Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων

9-1-2020

Πιστοποίηση  ISO για τις υπηρεσίες σχολής του ΑΠΘ
Πιστοποίηση ISO για τις υπηρεσίες σχολής του ΑΠΘ

Της Γραμματείας της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας

8-1-2020


Tη Διεθνή Πιστοποίηση «Recognised for Excellence 3 Star» έλαβε ο ΕΛΚΕ του ΑΠΘ
Tη Διεθνή Πιστοποίηση «Recognised for Excellence 3 Star» έλαβε ο ΕΛΚΕ του ΑΠΘ

Στη Μεγάλη Γιορτή της Επιχειρηματικής Αριστείας της ΕΕΔΕ

23-12-2019

Διακρίσεις για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΠΑΘ
Διακρίσεις για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΠΑΘ

Και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

23-12-2019Παρουσίαση της πρωτοβουλίας του ΑΠΘ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στον Εύξεινο Πόντο
Παρουσίαση της πρωτοβουλίας του ΑΠΘ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στον Εύξεινο Πόντο

Στην 41η Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών χωρών-μελών του BSEC

18-12-2019


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ