Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Ζηνοβία
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
30-9-2020

Για δεύτερη φορά έδρα Jean Monnet στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ

Μία ακόμη σημαντική διάκριση

Για δεύτερη φορά έδρα Jean Monnet στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ
fontsize

Δέκτης μιας ακόμη ιδιαίτερα σημαντικής διάκρισης έγινε το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την απονομή για δεύτερη φορά έδρας Jean Monnet σε Καθηγητή του.

Μετά από αξιολόγηση ειδικών εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και ΜΜΕ και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ, Χρήστος Α. Φραγκονικολόπουλος, έλαβε για δεύτερη φορά την έδρα Jean Monnet, για την τριετία 2020-23, με γνωστικό αντικείμενο Δημόσια Διπλωματία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρώτη έδρα ήταν για την τριετία 2016-2019, με γνωστικό αντικείμενο Δημοσιογραφία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

Ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στον Καθηγητή Χρήστο Φραγκονικολόπουλο για τη σημαντική αυτή διάκριση, η οποία συνιστά αναγνώριση της προσφοράς του στην επιστήμη, σημειώνοντας ότι «το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο της εξωστρέφειας και της αριστείας, διευρύνει συνεχώς τους ορίζοντες της έρευνας και της εκπαίδευσης, με το εξαίρετο επιστημονικό δυναμικό του. Τα μέλη του Πανεπιστημίου μας δεν σταματούν να καταγράφουν διακρίσεις, οι οποίες αποτυπώνονται στο υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρει το Αριστοτέλειο, καθώς και στις προοπτικές εξέλιξης που παρέχει».

Οι έδρες Jean Monnet είναι έδρες διδασκαλίας και έρευνας που απευθύνονται σε Καθηγητές Πανεπιστημίου με ειδίκευση στον τομέα των σπουδών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτοχος μιας έδρας είναι ένας/μία μόνο Καθηγητής/Καθηγήτρια.

Στόχος της έδρας, μέσα από συνέδρια, σεμινάρια, workshops, δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και τη διδασκαλία δύο προπτυχιακών και δύο μεταπτυχιακών μαθήματων, είναι να εξετάσει:

-Σε ποιο βαθμό οι νέες μορφές επικοινωνίας και ενημέρωσης αλλάζουν τον ρόλο της παραδοσιακής δημόσιας διπλωματίας, ενισχύοντας και τον ρόλο της κοινωνίας πολιτών.

-Σε ποιο βαθμό η επικοινωνία μέσω του διαλόγου απαιτεί από τα κράτη-μέλη και τους θεσμούς της ΕΕ να ξεπεράσουν τις θεσμικές ανησυχίες/προτεραιότητές τους και να στρέψουν την προσοχή τους προς την παροχή δημόσιων αγαθών/την επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων.

«Ειδικότερα, και δεδομένου ότι η δημόσια διπλωματία επικεντρώνεται κυρίως στη σφυρηλάτηση πολιτισμικών/εκπαιδευτικών δεσμών και στην προώθηση συγκεκριμένων αξιών, αλλά όχι πολιτικών, βασικός στόχος της έδρας είναι να διερευνήσει πώς τα κράτη-μέλη θα μπορούσαν να επαναπροσδιορίσουν τη δημόσια διπλωματία της ΕΕ κατά δύο κρίσιμους τρόπους. Πρώτον, να την κατευθύνουν στην ενασχόληση με τα πιο σημαντικά εσωτερικά και εξωτερικά ζητήματα και, δεύτερον, προς την ανάληψη και αξιοποίηση διαλεκτικών διαδικασιών, με στόχο (α) να ενθαρρύνουν και να ενισχύσουν τη συμμετοχή της κοινωνίας πολιτών αναφορικά με τα κυρίαρχα, θεμελιωδώς πολιτικά, ζητήματα της σημερινής εποχής (περιβάλλον, ανάπτυξη, τρομοκρατία κ.ά.) και (β) να ενισχύσουν τόσο τη νομιμοποίηση και αποδοχή, όσο και την αποτελεσματικότητα της ΕΕ στη διαχείριση των σημερινών προβλημάτων», εξηγεί ο κ. Φραγκονικολόπουλος.

Με την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δράσεων της έδρας το 2023, σύμφωνα με τον κ. Φραγκονικολόπουλο, οι φοιτητές/τριες, οι αναλυτές, οι δημοσιογράφοι και δρώντες της κοινωνίας πολιτών θα είναι σε θέση να κατανοήσουν πώς η διαμόρφωση μιας στρατηγικής διαλεκτικής επικοινωνιακής δημόσιας διπλωματίας μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και να έχει τρεις συγκεκριμένες λειτουργίες: (α) να δημιουργήσει χώρο για την ανάδειξη εναλλακτικών θεωριών πέραν των κυρίαρχων παραδειγμάτων, με στόχο να διαμορφώσει ευνοϊκό έδαφος για τις εναλλακτικές, ενδεχομένως πρωτοποριακές πολιτικές που θα ακολουθήσουν, (β) να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση των υφιστάμενων πολιτικών, καθιστώντας τες αποτελεσματικότερες, και (γ) να ασκήσει κριτική στις τρέχουσες πολιτικές και να συζητήσει νέες πορείες δυναμικής δράσης.Περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη έδρα Jean Monnet μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο http://jeanmonnetchair.jour.auth.gr ενώ για το ερευνητικό έργο του κ. Φραγκονικολόπουλου https://auth.academia.edu/ChristosFrangonikolopoulosΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Υπέρβαση του γλωσσικού σεξισμού στα ΑΕΙ - ενημερωτική διαδικτυακή συνάντηση
Υπέρβαση του γλωσσικού σεξισμού στα ΑΕΙ - ενημερωτική διαδικτυακή συνάντηση

Προς την κατεύθυνση της επίτευξης της ουσιαστικής ισότητας των φύλων..

30-10-2020Μετριασμός των Επιπτώσεων και Προσαρμογή της Ελληνικής Γεωργίας στην Κλιματική Αλλαγή
Μετριασμός των Επιπτώσεων και Προσαρμογή της Ελληνικής Γεωργίας στην Κλιματική Αλλαγή

Φόρουμ Διαλόγου, σε συνδιοργάνωση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

29-10-2020

«Η πένα και το ξίφος: Η πολεμική στη νεοελληνική λογοτεχνία, φιλολογία και κριτική»
«Η πένα και το ξίφος: Η πολεμική στη νεοελληνική λογοτεχνία, φιλολογία και κριτική»

Διεθνές διαδικτυακό επιστημονικό συνέδριο από το ΑΠΘ

18-10-2020

Διαδικτυακά σεμινάρια για τη σοκολάτα και τα βιοκαύσιμα
Διαδικτυακά σεμινάρια για τη σοκολάτα και τα βιοκαύσιμα

Aπό την ομάδα ReAcTiON του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ

12-10-2020

Εθελοντική αιμοδοσία στο ΑΠΘ
Εθελοντική αιμοδοσία στο ΑΠΘ

Στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ

7-10-2020ΑΠΘ: Διεθνής διαδικτυακή επιμόρφωση υποψήφιων Διδακτόρων και Καθηγητών
ΑΠΘ: Διεθνής διαδικτυακή επιμόρφωση υποψήφιων Διδακτόρων και Καθηγητών

Για θέματα διδασκαλίας και πρακτικών για την αειφορία και το οικολογικό αποτύπωμα

21-9-2020


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ