Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Αρετή Ιακώβ Θεόκλητος Ναούμ Φιλάρετος

Η θερμοκρασία αυτή την ώρα στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
4.4

ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
29-10-2020

Μετριασμός των Επιπτώσεων και Προσαρμογή της Ελληνικής Γεωργίας στην Κλιματική Αλλαγή

Φόρουμ Διαλόγου, σε συνδιοργάνωση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετριασμός των Επιπτώσεων και Προσαρμογή της Ελληνικής Γεωργίας στην Κλιματική Αλλαγή
fontsize
Εχει λήξει στις: Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Το Εθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή – CLIMPACT και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέλος του δικτύου CLIMPACT, με την υποστήριξη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), που συντονίζει το δίκτυο, διοργανώνουν το 1ο Φόρουμ Διαλόγου με θέμα «Μετριασμός των Επιπτώσεων και Προσαρμογή της Ελληνικής Γεωργίας στην Κλιματική Αλλαγή». Το φόρουμ θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020.

Η γεωργία σε σχέση με άλλους οικονομικούς τομείς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές και τις κλιματικές συνθήκες, γεγονός που την καθιστά έναν από τους πιο ευάλωτους στην Κλιματική Αλλαγή τομείς. Αν και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ορίσει τον τομέα της γεωργίας ως προτεραιότητα στα εθνικά σχέδια προσαρμογής, συνήθη μέτρα σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο δεν έχουν ακόμη ληφθεί για λόγους που περιλαμβάνουν την έλλειψη πόρων για επενδύσεις και την αβεβαιότητα της αποτελεσματικότητας των προτεινόμενων μέτρων προσαρμογής.

Το φόρουμ διαλόγου έχει ως στόχο αφενός την ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τη δράση του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή σε σχέση με τη γεωργία και αφετέρου την έκθεση προβληματισμών και τη συζήτηση πιθανών προτάσεων σχετικά με την προσαρμογή και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ελληνική Γεωργία.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο Συντονιστής του CLIMPACT, Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ του ΕΑΑ, Καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Νικόλαος Ταγαράς, και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, θα παρουσιαστούν συνοπτικά οι στόχοι και οι δράσεις του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική αλλαγή - CLIMPACT και θα συζητηθούν δράσεις μετριασμού και προσαρμογής του αγροτικού τομέα στην κλιματική αλλαγή.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, θα παρουσιαστούν στοιχεία αναφορικά με την ικανότητα προσαρμογής του αμπελοοινικού τομέα και της καλλιέργειας της ελιάς σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα, οι προκλήσεις και τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στην καλλιέργεια φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων καθώς και στην ελληνική κτηνοτροφία, ενώ η ενότητα θα κλείσει με αναφορά στις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή σιτηρών.

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης, θα γίνουν τοποθετήσεις εμπλεκόμενων φορέων επί του θέματος, όπως εκπροσώπων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Συνεταιρισμών, καθώς και άλλων θεσμικών φορέων.

Όσοι/όσες επιθυμούν να παρακολουθήσουν το 1ο Φόρουμ Διαλόγου του CLIMPACT μπορούν να κάνουν εγγραφή εδώΤο Εθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή – CLIMPACT

Το Εθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή – CLIMPACT είναι μια εμβληματική δράση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία συντονίζεται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και συμμετέχουν ακόμη δέκα πανεπιστημιακοί και ερευνητικοί φορείς (Ακαδημία Αθηνών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών -ΕΛΚΕΘΕ, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης, Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ και Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών).


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εντός του Νοεμβρίου οι δηλώσεις συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις
Εντός του Νοεμβρίου οι δηλώσεις συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις

Το Υπουργείο Παιδείας θα εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο

23-11-2020


Το ΑΠΘ τιμά την επέτειο του Πολυτεχνείου με διαδικτυακή εκδήλωση
Το ΑΠΘ τιμά την επέτειο του Πολυτεχνείου με διαδικτυακή εκδήλωση

Από την Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής

19-11-2020

Μήνυμα του Πρύτανη του ΑΠΘ για την 47η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου
Μήνυμα του Πρύτανη του ΑΠΘ για την 47η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Να τιμήσουμε την επέτειο του Πολυτεχνείου σύμφωνα με τα μέτρα που υπαγορεύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα..

16-11-2020

Κλειστό το ΑΠΘ στις 16 και 17 Νοεμβρίου
Κλειστό το ΑΠΘ στις 16 και 17 Νοεμβρίου

Σύμφωνα με απόφαση των πρυτανικών Αρχών

14-11-2020Σε κατ’ οίκον απομόνωση ο πρύτανης του ΑΠΘ
Σε κατ’ οίκον απομόνωση ο πρύτανης του ΑΠΘ

Συναντήθηκε με άτομο θετικό στον κορονοϊό

4-11-2020

ΑΠΘ: Αποκλειστικά με ηλεκτρονικές παραγγελίες ο δανεισμός στις βιβλιοθήκες
ΑΠΘ: Αποκλειστικά με ηλεκτρονικές παραγγελίες ο δανεισμός στις βιβλιοθήκες

Προγραμματισμένες και κατόπιν συνεννόησης οι παραλαβές

3-11-2020


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ