Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Ευθύμιος

Η θερμοκρασία αυτή την ώρα στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
2.4
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
14-1-2021

Η ιστορική πορεία του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ

Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας

Η ιστορική πορεία του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ
fontsize

Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. με τίτλο «Η ιστορική πορεία του Τμήματος Ιατρικής. 1942-1982 – Α΄ τόμος».

Πρόκειται για μία εμβληματική έκδοση 440 μεγαλόσχημων σελίδων, που περιλαμβάνει αναλυτικά κείμενα, εκατοντάδες σπάνιες φωτογραφίες και άλλα τεκμήρια, που αφορούν στην ιστορική πορεία του Τμήματος Ιατρικής από το 1942, έτος ίδρυσής του, μέχρι και το 1982.

Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί το πρώτο βήμα υλοποίησης της προσπάθειας της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. να καταγραφούν και να αναδειχθούν γεγονότα, καταστάσεις και πρόσωπα, που συνδέονται με την ίδρυση και τη θεμελίωση της λειτουργίας των Τμημάτων της Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Οδοντιατρικής, που συγκροτούν τη Σχολή.

Με τον τρόπο αυτό στερεώνεται η ιστορική μνήμη, που ελλοχεύει ο κίνδυνος με το πέρασμα του χρόνου να αποδυναμωθεί και να χαθεί και παράλληλα ενισχύεται το κύρος πανεπιστημιακών μονάδων, που συναρτάται και με τη διαχρονική πορεία και την προσφορά τους στην επιστήμη, την παιδεία και την κοινωνία.

Πρώτο στάδιο για τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου ήταν η συστηματική έρευνα σε αρχεία, πρακτικά Συνεδριάσεων, παλαιές εφημερίδες της εποχής και σε οτιδήποτε σχετικό έχει κατά καιρούς δημοσιευθεί.

Ακολούθησε η αξιολόγηση των στοιχείων και η συγγραφή του βιβλίου, που έγινε από τον Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής και Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας Α.Π.Θ. κ. Θεόδωρο Ι. Δαρδαβέση.

Το βιβλίο είναι διαρθρωμένο σε δέκα μέρη.

Στο πρώτο μέρος γίνεται μία αδρή εισαγωγική αναφορά στα πρώτα ιδρύματα παροχής ιατρικής παιδείας στην Ελλάδα, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, που θεωρείται η «μήτρα» της Ιατρικής Σχολής της Μακεδονικής πρωτεύουσας καθώς και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, υπό τη στέγη του οποίου λειτούργησε η Σχολή την περίοδο 1942-1982 και συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα ως Τμήμα της Σχολής Επιστημών Υγείας Α.Π.Θ.

Στο δεύτερο μέρος, αναφέρονται γεγονότα από την ίδρυση της Σχολής τα δύσκολα χρόνια της τριπλής Γερμανικής, Ιταλικής και Βουλγαρικής κατοχής, την εκλογή των πρώτων Καθηγητών, την επανασυγκρότησή της μετά την κατοχή, καθώς και αναφορές στο προσωπικό της Σχολής όλων των βαθμίδων από το 1942 μέχρι το 1982.

Το τρίτο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στην εσωτερική οργάνωση της Σχολής, στον Οργανισμό της, τα Διακριτικά, καθώς και στις διοικητικές Υπηρεσίες, που στηρίζουν τη λειτουργία τους.

Το τέταρτο μέρος αναφέρεται στη διοίκηση της Σχολής και ειδικότερα στον «Σύλλογο των Καθηγητών», στις Συνεδριάσεις του σώματος των Καθηγητών και στους διατελέσαντες Κοσμήτορες. Ο κάθε ένας εξ αυτών παρουσιάζεται με σύντομο βιογραφικό σημείωμα και με επιγραμματικές αναφορές στοιχείων για το έργο που επιτελέστηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του Κοσμήτορα.

Το πέμπτο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στους χώρους εγκατάστασης των Εργαστηρίων και των Κλινικών της Σχολής, στον εξοπλισμό τους, στα οικονομικά της Σχολής και στην εκδοτική της δραστηριότητα.

Το έκτο μέρος είναι αφιερωμένο στους φοιτητές και ειδικότερα στην εισαγωγή τους, την εκπαίδευση, τα εκπαιδευτικά συγγράμματα και τις σημειώσεις, στη φοιτητική μέριμνα, στις δραστηριότητες των φοιτητών, στο φοιτητικό πολιτικό κίνημα και τους αγώνες του, καθώς και με τις ιατροκοινωνικές τους ενασχολήσεις.

Το έβδομο μέρος του βιβλίου επικεντρώνεται στους Υφηγητές, τους Διδάκτορες και τους Επίτιμους Διδάκτορες της Σχολής, που αναγορεύτηκαν την περίοδο 1942-1982.

Το όγδοο μέρος είναι αφιερωμένο στη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή, το ένατο στο Οδοντιατρικό Τμήμα της Ιατρικής Σχολής (1959-1970) και το δέκατο στο Εκπαιδευτικό Παράρτημα Αλεξανδρούπολης.

Το βιβλίο ολοκληρώνεται με τον Επίλογο, τις βιβλιογραφικές πηγές και τις πηγές των φωτογραφικών τεκμηρίων.

Ο σχεδιασμός, η σελιδοποίηση και η εκτύπωση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε από τον Εκδοτικό Οργανισμό «Εχέδωρος», ενώ τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσει η έκδοση του δεύτερου τόμου, που θα αφορά στην ιστορική πορεία της Ιατρικής ως Τμήματος της Σχολής Επιστημών Υγείας Α.Π.Θ. από το 1982 μέχρι 2020.

Ο σχεδιασμός προβλέπει τη συνέχιση της προσπάθειας με ανάλογες εκδόσεις, για τα Τμήματα της Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Οδοντιατρικής.

Το βιβλίο διατίθεται στο «Πωλητήριο του Α.Π.Θ.», που λειτουργεί εργάσιμες ημέρες και ώρες στο ισόγειο του κτιρίου Διοίκησης του Α.Π.Θ.

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πλειάδα επιστημόνων του ΑΠΘ στους κορυφαίους παγκοσμίως
Πλειάδα επιστημόνων του ΑΠΘ στους κορυφαίους παγκοσμίως

Ισχυρός ο αντίκτυπος του ΑΠΘ στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα

Κινητοποίηση φοιτητών για απολυμένους εργαζόμενους στην λέσχη του ΑΠΘ
Κινητοποίηση φοιτητών για απολυμένους εργαζόμενους στην λέσχη του ΑΠΘ

Οι εργαζόμενοι της Πανεπιστημιακής Λέσχης του ΑΠΘ ζουν με μισθούς ψίχουλα

Η ιστορική πορεία του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ
Η ιστορική πορεία του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ

Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας

Σημαντική διάκριση σε διαγωνισμό πράσινης καινοτομίας για το ΑΠΘ
Σημαντική διάκριση σε διαγωνισμό πράσινης καινοτομίας για το ΑΠΘ

Το GreenTech Challenge είναι το μεγαλύτερο Εθνικό Πρόγραμμα Πράσινης Καινοτομίας

Διαδικτυακό άλμπουμ φωτογραφιών με άτομα που φοράνε μάσκα σούπερ ήρωα!
Διαδικτυακό άλμπουμ φωτογραφιών με άτομα που φοράνε μάσκα σούπερ ήρωα!

Συμμετοχή σε βραβείο Guinness από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ