ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
3-5-2023

Νέος πρύτανης ΑΠΘ ο καθηγητής Δημήτρης Κωβαίος

Έπειτα από ψηφοφορία που διεξήχθη στη σύγκλητο

Νέος πρύτανης ΑΠΘ ο καθηγητής Δημήτρης Κωβαίος

Ο μέχρι πρότινος αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητής Δημήτριος Κωβαίος είναι ο νέος πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έπειτα από ψηφοφορία που διεξήχθη στη σύγκλητο.

Η Σύγκλητος συνεδρίασε σήμερα, το μεσημέρι και ο κ. Κωβαίος έλαβε 32 ψήφους, ενώ 18 έλαβε ο αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, καθηγητή Ανδρέας Γιαννακουδάκης.

Η θητεία του νέου πρύτανη θα διαρκέσει ως το τέλος της τρέχουσας ακαδημαϊκής περιόδου.

Η ψηφοφορία στη σύγκλητο για την ανάδειξη νέου πρύτανη έγινε μετά την παραίτηση του μέχρι πρότινος πρύτανη, Νίκου Παπαϊωάννου.

Ο Δημήτριος Κωβαίος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όπου τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο. Είναι πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) (1980) και κάτοχος δύο διδακτορικών διπλωμάτων, ενός από τη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ (1990), στην Εντομολογία και ενός από το Department of Pure and Applied Ecology, University of Amsterdam (1995), στη Βιολογία.

Έχει υπηρετήσει στο ΑΠΘ σε όλες τις βαθμίδες (Λέκτορας, Επίκουρος, Αναπληρωτής και από το 2001 είναι καθηγητής). Εργάζεται ερευνητικά σε αντικείμενα σχετικά με τη Γεωργική Ζωολογία και Εντομολογία. Διδάσκει για περισσότερα από 25 χρόνια, 4 προπτυχιακά και 2 μεταπτυχιακά μαθήματα σε περισσότερους από 500 φοιτητές κάθε έτος, στο Τμήμα Γεωπονίας, του ΑΠΘ. Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής για πέντε ακαδημαϊκά έτη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και για ένα ακαδημαϊκό έτος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Έχει επιβλέψει περισσότερες από 100 πτυχιακές ερευνητικές διατριβές, 16 μεταπτυχιακές διατριβές και 4 διδακτορικές διατριβές.

΄Εχει μέχρι σήμερα (2019) δημοσιεύσει 161 επιστημονικές εργασίες (τίτλοι εργασιών), σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, εκ των οποίων 55 σε διεθνή περιοδικά του SCI, 8 διδακτικά βοηθήματα (4 βιβλία και 4 βοηθήματα) και 2 διδακτορικές διατριβές. Υπάρχουν σύμφωνα με το Google-Scholar περισσότερες από 1100 ετεροαναφορές (h index= 18, i-10 index 33) και σύμφωνα με το Scopus περισσότερες από 700 ετεροαναφορές (h index=15) στο συγγραφικό του έργο. Έχει υπάρξει κριτής περισσότερων από 70 επιστημονικών εργασιών που υποβλήθηκαν για δημοσίευση σε πολλά διεθνή καθώς και ελληνικά περιοδικά, καθώς και ερευνητικών προγραμμάτων που υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

΄Εχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 30 διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια. Έχει κληθεί να οργανώσει επιστημονικά συμπόσια, στο πλαίσιο τριών μεγάλων διεθνών επιστημονικών συνεδρίων. Έχει επιστημονικές συνεργασίες με ερευνητές από Πανεπιστήμια του εξωτερικού (University of Amsterdam, Kobe University, Japan, RUDN Moscov University). Έχει υπάρξει επιστημονικώς υπεύθυνος σε 75 ερευνητικά προγράμματα, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από διαφορετικούς φορείς.

Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Ζωολογίας και Παρασιτολογίας, του ΑΠΘ. Διετέλεσε μεταξύ άλλων, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας (2011-2013), Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ (2013-2019), Αν. Πρόεδρος του ΔΣ της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης (2013-2019), Διευθυντής του Τομέα Φυτοπροστασίας, της Γεωπονικής Σχολής (2005-2007 και 2008-2010), Τακτικό μέλος της Συγκλήτου, του ΑΠΘ (2013-2019), Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, του ΑΠΘ (2011-2014), Πρόεδρος της Μεταπτυχιακής Ειδίκευσης «Επιστημών Φυτοπροστασίας» (2003-2006) και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου, του ΕΛΓΟ Δήμητρα (2013-2017).

Έχει συμμετάσχει σε δράσεις που απευθύνονται στην ελληνική κοινωνία, μεταξύ των οποίων στη δημιουργία σε συνεργασία με τις Πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ και το Αγρόκτημα, 600 κήπων στο Αγρόκτημα του ΑΠΘ. Είχε την κύρια ευθύνη μαζί με άλλους Έλληνες και Ρώσους καθηγητές, της οργάνωσης του πρώτου ιστορικά στην Ελλάδα, κοινού μεταπτυχιακού προγράμματος με τη Ρωσία, με αντικείμενο «Organic farming” που λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2018 και το παρακολουθούν 20 φοιτητές.

Είναι παντρεμένος με τη Γεωπόνο-Διοικητική υπάλληλο Ελένη Κοιλιαράκη και έχει τρία παιδιά που όλα σπούδασαν στο ΑΠΘ, τον Στέφανο, τη Γλυκερία και την Τάνια.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ)

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Η πρώτη «Ημερίδα Συνηγόρων Φοιτητή» των Ελληνικών ΑΕΙ
Η πρώτη «Ημερίδα Συνηγόρων Φοιτητή» των Ελληνικών ΑΕΙ

Μία πρωτοβουλία της Ομ. Καθηγήτριας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Θεοφανούς Παπαζήση

Παγκόσμιο Βραβείο σε πρωτότυπη φοιτητική εργασία που εκπονήθηκε στο ΑΠΘ
Παγκόσμιο Βραβείο σε πρωτότυπη φοιτητική εργασία που εκπονήθηκε στο ΑΠΘ

Με σκοπό την ατρωσία του δικτύου υψηλής τάσης από κεραυνούς

Βραβεύσεις για τις καλύτερες πρακτικές ασκήσεις Φοιτητών/τριών του ΑΠΘ
Βραβεύσεις για τις καλύτερες πρακτικές ασκήσεις Φοιτητών/τριών του ΑΠΘ

Θα βραβευθούν 38 φοιτητές/τριες, 39 επόπτες Φορέων Υποδοχής και τέσσερις επιστημονικοί υπεύθυνοι

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο συμμετέχει στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο συμμετέχει στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με καινοτόμες εφαρμογές, κατασκευές και πλατφόρμες, πρωτότυπες παρουσιάσεις και ενδιαφέρουσες συζητήσεις

Το ΑΠΘ στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
Το ΑΠΘ στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με καινοτόμες εφαρμογές, κατασκευές και πλατφόρμες, πρωτότυπες παρουσιάσεις και ενδιαφέρουσες συζητήσεις

Τελετή Αναγόρευσης του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ
Τελετή Αναγόρευσης του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ

Για τον Περιφερειακό Διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ Hans Henri Marcel Paul Kluge

Παραλαβή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο πλαίσιο δράσης βιώσιμης κινητικότητας του ΑΠΘ
Παραλαβή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο πλαίσιο δράσης βιώσιμης κινητικότητας του ΑΠΘ

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται η παραλαβή και πενταθέσιου ηλεκτρικού αυτοκινήτου
© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge