Top
10-9-2018

Σταύρος Τάσσος: Τραγική η κατάσταση με τις φοιτητικές εστίες

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Σταύρος Τάσσος: Τραγική η κατάσταση με τις φοιτητικές εστίες
fontsize

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατέθεσε ο Βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στις φοιτητικές εστίες.


Αναλυτικά το κείμενο της Επίκαιρης ερώτησης:

Θέμα: Τραγική η κατάσταση με τις φοιτητικές εστίες.

Το πρόβλημα με τις φοιτητικές εστίες της χώρας, με την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και τη σοβαρή έλλειψη δωματίων, την κλιμακούμενη έξωση σπουδαστών, συνεχώς διογκώνεται. Στην περίοδο των εκατοντάδων «μεταμνημονιακών» νόμων, που τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας γιγαντώνονται, η κυβέρνηση συντηρεί και επιτείνει το πρόβλημα με εστίες και λέσχες, πετιούνται κυριολεκτικά σπουδαστές στο δρόμο, ξεπουλώντας τις υποδομές σε ιδιώτες. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ενώ οι αιτήσεις για διαμονή στις εστίες κάθε χρόνο αυξάνονται, η δυναμικότητα των εστιών και των ενοικιαζόμενων δωματίων είναι κάτω από το 9% του πλήθους των φοιτητών, με αποτέλεσμα ακόμα πολλοί πρωτοετείς φοιτητές που πέρασαν μακριά από τα σπίτια τους να μην ξεκινούν καν τις σπουδές.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει το έργο των προηγούμενων στις εστίες: την υποχρηματοδότηση, τα προκλητικά συμβόλαια εκατομμυρίων με τους εργολάβους, τις μηδενικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την υποβάθμιση, τα ενοίκια σε μια σειρά εστίες, την μη ανέγερση νέων εστιών, την εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας. Η κατάσταση στις υπάρχουσες εστίες σε όλη τη χώρα είναι δραματική. Πλυντήρια χαλασμένα, ασυντήρητοι κλιματισμοί και καλοριφέρ, ανυπαρξία ζεστού νερού, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν στοιχειωδώς. Είναι για παράδειγμα χαρακτηριστικό ότι στη φοιτητική εστία της Πάτρας αναλογεί ένα πλυντήριο για 700 φοιτητές! Η καθαριότητα και η φύλαξη είναι παραδομένα σε εργολάβους και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλεια των φοιτητών. Σε αρκετές φοιτητικές εστίες οι οικότροφοι διώχνονται κυριολεκτικά τους καλοκαιρινούς μήνες για να αξιοποιηθούν τουριστικά οι εγκαταστάσεις.

Αυτή η πολιτική οδηγεί εκατοντάδες φοιτητές να πετιούνται έξω από τις εστίες, να διακόπτουν τις σπουδές τους, να αναγκάζονται να εργαστούν για να τα βγάλουν πέρα, να ζούνε σε τριτοκοσμικές συνθήκες σε αρκετές εστίες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:

Κανένας φοιτητής να μην πεταχτεί έξω από τις φοιτητικές εστίες, να προβλεφθούν οι ανάγκες στέγασης των πρωτοετών φοιτητών (αξιοποίηση ξενοδοχειακών συγκροτη­μάτων, άλλων κατάλληλων χώρων) που εισήχθηκαν με το νέο ακαδημαϊκό έτος. Να δημιουργηθούν νέες εστίες, να συντηρηθούν και να ανακαινιστούν οι υπάρχουσες και να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους, δωρεάν για όλους τους φοιτητές-σπουδαστές. Να αξιοποιηθούν άμεσα ξενοδοχειακά συγκροτή­ματα και άλλοι κατάλληλοι χώροι για τη διασφάλιση της δωρεάν στέγασης και σίτισης του συνόλου των φοιτητών-σπουδαστών;
Μέχρι τη διασφάλιση δωρεάν χώρων φοιτητικής στέγασης, να επιδοτηθούν τα νοίκια των φοιτητών και σπουδαστών που έχουν περάσει σε Τμήματα μακριά από τον τόπο διαμονής.

Ο βουλευτής
Σταύρος Τάσσος

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθροΑτζέντες της αστυνομίας περιελάμβαναν χάρτες που ανέφεραν την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία»Ατζέντες της αστυνομίας περιελάμβαναν χάρτες που ανέφεραν την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία»

Διατάχθηκε Ένορκη διοικητική εξέταση από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.


Η «BLACK FRIDAY» εξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε «BLACK WEEK»Η «BLACK FRIDAY» εξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε «BLACK WEEK»

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει και ενημερώνει


Tο πρόβλημα της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών στη ΒουλήTο πρόβλημα της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών στη Βουλή

Ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη και της Κ.Ο του Ποταμιού


Ερώτηση Κατερίνας Μάρκου για το ΚΕΠΕΠ ΛεχαινώνΕρώτηση Κατερίνας Μάρκου για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών

Καθυστερήσεις στην υλοποίηση προγράμματος για την αποϊδρυματοποίηση ΑΜεΑ


Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: θα καταβληθεί Την Τετάρτη 28 ΝοεμβρίουΚοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: θα καταβληθεί Την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου

Συνολικά 71 εκατομμύρια ευρώ θα πιστωθούν σε 318.615 δικαιούχους
goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ