Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Θεατρική παράσταση
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
5-9-2019

O Νίκος Ανδρουλάκης αναλαμβάνει το νέο φάκελο του rescEU

Με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

O Νίκος Ανδρουλάκης αναλαμβάνει το νέο φάκελο του rescEU
fontsize

Μετά την επιτυχή διαπραγμάτευση του πρώτου πακέτου που αφορούσε τη δημιουργία του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, γνωστού ως rescEU, με ευνοϊκούς όρους για την Ελλάδα, ο ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης, ορίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εισηγητής για τον φάκελο ενόψει των διαπραγματεύσεων για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Το rescEU δημιουργήθηκε για να προσφέρει βοήθεια στα κράτη – μέλη που αντιμετωπίζουν φυσικές καταστροφές, ειδικά μετά τις θανατηφόρες πυρκαγιές στην Πορτογαλία το 2017 και στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018.

Εκτός από την ήδη υφιστάμενη εθελοντική αποστολή βοήθειας, πλέον θα υπάρχει και η νέα Ευρωπαϊκή δεξαμενή μέσων, όπως πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, που θα αγοραστούν από τα κράτη - μέλη με Ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση της τάξης του 80%-90%.Τα μέσα αυτά θα είναι έτοιμα να σταλούν όπου χρειάζονται, όταν τα εθνικά μέσα δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Παράλληλα, προβλέπεται για πρώτη φορά η δυνατότητα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποσοστού έως 75% των εξόδων επισκευής των μέσων που διαθέτουν τα κράτη - μέλη. Μία πολύ σημαντική πρόβλεψη για την Ελλάδα, καθώς ένα σημαντικό μέρος του εναερίου στόλου μας βρίσκεται καθηλωμένο λόγω αδυναμία επισκευής.

Σημειώνεται ότι η πρώτη ενεργοποίηση του νέου Μηχανισμού πανευρωπαϊκά έγινε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια όπου τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα από την νέα δεξαμενή rescEU, δύο από την Ιταλία και ένα από την Ισπανία, βοήθησαν στις προσπάθειες κατάσβεσης

Με την ευκαιρία του διορισμού του ως εισηγητή του Κοινοβουλίου ο Ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας, ως εισηγητής για την Σοσιαλιστική Ομάδα σε συνεργασία με τον Επίτροπο κ. Στυλιανίδη καταφέραμε να δημιουργηθεί ένας πραγματικός μηχανισμός αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών όταν συμβαίνουν φυσικές καταστροφές.

Στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τις συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις.  Για αυτό, ως εισηγητής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρωταρχικός μου στόχος είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω τον Μηχανισμό με όλα τα αναγκαία μέσα ώστε να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη επιχειρησιακή επάρκεια.Στην ίδια κατηγορία..
Εκστρατεία ενημέρωσης από τον Σύλλογο Ελλήνων  Αρχαιολόγων για το ζήτημα των ΜουσείωνΕκστρατεία ενημέρωσης από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων για το ζήτημα των Μουσείων

Οχι στην μετατροπή των μεγάλων δημόσιων Μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου


Αυξητική η τάση της αεροπορικής κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμιαΑυξητική η τάση της αεροπορικής κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια

Ο Οκτώβριος έκλεισε με αύξηση πάνω από τον μέσο όρο του 10μήνου


Δημοσίευμα τουρκικού μέσου προκαλεί αντιδράσεις ΚοτζιάΔημοσίευμα τουρκικού μέσου προκαλεί αντιδράσεις Κοτζιά

Για το θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών


Άστατος ο καιρός και την ΠέμπτηΆστατος ο καιρός και την Πέμπτη

Νεφώσεις με πιθανότητα παροδικών βροχών στη Θεσσαλονίκη


Αμανατίδης: Ενσωμάτωση ακραίων συντηρητικών θέσεων από την ΝΔΑμανατίδης: Ενσωμάτωση ακραίων συντηρητικών θέσεων από την ΝΔ

Η κυβέρνηση της ΝΔ εργαλειοποιεί το προσφυγικό καλλιεργώντας φοβικά σύνδρομα


ΣΥΡΙΖΑ: Η κοινωνία αντιστέκεταιΣΥΡΙΖΑ: Η κοινωνία αντιστέκεται

Οργιο βίας και αυταρχισμού..Τα προβλήματα των δομών Υγείας στην ΚωΤα προβλήματα των δομών Υγείας στην Κω

Επιστολή Δημάρχου Κω προς Υπουργό Υγείας

goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA