ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
5-10-2019

Μάικ Πομπέο: Θερμές οι σχέσεις με την Ελλάδα

Δένδιας: Μία απολύτως συμφέρουσα συμφωνία για την Ελλάδα

Μάικ Πομπέο: Θερμές οι σχέσεις με την Ελλάδα

Θερμές χαρακτήρισε τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ, ξεκινώντας τον χαιρετισμό του στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Σημειώνοντας πως αισθάνεται τιμή που επισκέπτεται το λίκνο της Δημοκρατίας και νιώθει πως είναι ανάμεσα σε φίλους, ο Μάικ Πομπέο, που το πρωί είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, διαμήνυσε πως οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας, ότι το μέλλον της είναι πολύ λαμπρό και πως έχει προχωρήσει σε θαρραλέα βήματα για την οικονομική της ανάπτυξη. Αναφερόμενος στις σημερινές του επαφές στην Αθήνα, ο κ. Πομπέο τις χαρακτήρισε εξαιρετικές.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση τι να περιμένει από τις ΗΠΑ η Ελλάδα σε περίπτωση που τουρκικές δυνάμεις αποβιβαστούν σε ελληνικό νησί (όπως είχε γίνει το 1996 στα Ίμια), έστειλε το μήνυμα πως «να είστε βέβαιοι ότι θα δράσουμε για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, του κράτους Δικαίου και της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας».

Για τις τουρκικές προκλήσεις

Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, ερωτηθείς αν αναμένουμε κυρώσεις, απάντησε πως «θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να πείσουμε τους Τούρκους ότι αυτά δεν είναι προς το συμφέρον κανενός» και τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι αυτή «η διαμάχη δεν θα πρέπει να στρατιωτικοποιηθεί» και ότι οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες και παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες δικαίου και ότι θα συνεχίσει να μιλά γι' αυτό. Κατέστησε σαφές πως η αμυντική συμφωνία των ΗΠΑ με την Ελλάδα δεν σχετίζεται με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και ότι αφορά μόνο τις δύο χώρες που την υπέγραψαν. «Αυτή η συμφωνία υπογράφηκε γιατί ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας και των ΗΠΑ» ανέφερε και έκανε λόγο για στρατηγική επιλογή, προσθέτοντας θα έχει πολύ μεγάλη επίδραση στις δυνατότητες των δύο χωρών για να εργαστούν στρατιωτικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως κάθε κράτος στον κόσμο έχει συμφέρον να προστατεύει την κυριαρχία και το διεθνές δίκαιο και σε αυτή την περίπτωση και το δίκαιο που αφορά τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και συμπλήρωσε ότι μερικές φορές κράτη προσποιούνται ότι δεν κατανοούν αυτούς τους θεμελιώδεις κανόνες.

Μια ευημερούσα Ελλάδα..

Εστιάζοντας στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, επανέλαβε πως η διμερής συνεργασία βρίσκεται ιστορικά στο απόγειο και έστειλε το μήνυμα πως βρίσκεται στην Ελλάδα για να διευρύνει την εταιρική σχέση. Υπό αυτό το πρίσμα έκανε ειδική αναφορά στον Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, αναφέροντας πως πολλά έχουν προκύψει από αυτόν, με φόντο τον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στην Αθήνα τη Δευτέρα. Μια ευημερούσα Ελλάδα είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων, αλλά και των ΗΠΑ καθώς και ευρύτερα για την Ευρώπη, συμπλήρωσε. Αναφέρθηκε στις επενδύσεις που πραγματοποιούν αμερικανικές επιχειρήσεις και έδωσε έμφαση στον τομέα της ενέργειας. Διαμήνυσε μάλιστα ότι υπάρχει χώρος για αμερικανικές επενδύσεις και επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει πολύ καλή δουλειά ως προς τη διευκόλυνση των επενδύσεων.

Αναφέρθηκε στην τριμερή συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα και χαρακτήρισε την Ελλάδα ένα μεγάλο εταίρο των ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας. Δήλωσε επίσης πως οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να θέσουν ξεκάθαρους κανόνες και μια ισχυρή γραμμή συνεργασίας με την Ελλάδα και προέταξε πως η Ελλάδα πρέπει να δρέψει τα οφέλη από την ενέργεια.

Σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια είπε πως παραμένουν μια περιοχή στρατηγικού ανταγωνισμού και χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ένα θετικό βήμα για τη σταθερότητα της περιοχής.



Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν, Δένδια σχετικά με υπογραφή αμυντικής συμφωνίας

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με υπογραφή αμυντικής συμφωνίας, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ν, Δένδιας είπε:

Αυτή η συμφωνία, για εμάς, έχει τρεις διαφορετικές διαστάσεις. Πρώτον, έχει την εθνική διάσταση.  Θεωρούμε ότι για την Ελλάδα είναι μια απολύτως συμφέρουσα συμφωνία, είναι συμφέρουσα γιατί αυξάνει το αμερικανικό αμυντικό αποτύπωμα στη χώρα. Αυτό το θεωρούμε θετικό, διότι βοηθάει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα και στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και, επίσης, διότι αποτελεί έναν ευρύτερο παράγοντα δημιουργίας οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα.

Θεωρούμε, όμως, και στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων και στο πλαίσιο των σχέσεων με το ΝΑΤΟ, αλλά και στον ευρύτερο ρόλο που θέλουμε να παίξουμε στην περιοχή βγαίνοντας από την κρίση, -έχω ξαναπεί επανειλημμένως εκφράζοντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη- ότι η Ελλάδα επανέρχεται στη διεθνή σκηνή μετά την κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, θεωρούμε ότι αυτή η συμφωνία είναι ένας παράγων σταθερότητας στην περιοχή.  Ενισχύει την Ελλάδα, ενισχύει τις διμερείς σχέσεις, εξυπηρετεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά λειτουργεί ως παράγων σταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή. Και σαν τέτοιος παράγων, που δεν στρέφεται κατά οιουδήποτε, αλλά, παρά ταύτα, υπάρχει και είναι ορατός μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που προβλέπονται, αποτελεί και ένα μήνυμα προς οιονδήποτε θεωρεί ότι μπορεί να λειτουργεί στην περιοχή πέραν από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Όλοι οφείλουμε -και πρέπει- να λειτουργούμε στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων. Η παγκόσμια κοινότητα, η ανθρωπότητα αν θέλετε, έχει περάσει πολλά χρόνια από την εποχή των κανονιοφόρων.  Βρισκόμαστε στην εποχή του Δικαίου και της συνεννόησης των λαών.  Όποια χώρα και όποια ηγεσία δεν το καταλαβαίνει αυτό βρίσκεται απλώς σε μια άλλη εποχή.  Και ειλικρινά εμείς επιδιώκουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας με όλους, αντιλαμβανόμαστε τις θέσεις όλων, αλλά λειτουργούμε πάντα μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου που ο 21ος αιώνας έχει επιβάλει σαν απόλυτο κεκτημένο.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Η Ελλάδα θα γίνει σύντομα η φτωχότερη χώρα της ΕΕ
Η Ελλάδα θα γίνει σύντομα η φτωχότερη χώρα της ΕΕ

Οι Financial Times γκρεμίζουν το αφήγημα Μητσοτάκη

To εορταστικό ωράριο Πάσχα 2024
To εορταστικό ωράριο Πάσχα 2024

Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα

Σύνταξη-επίδομα κηδείας στα 72,5 έτη προωθούν κυβέρνηση και ΕΕ!
Σύνταξη-επίδομα κηδείας στα 72,5 έτη προωθούν κυβέρνηση και ΕΕ!

Πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα οι κινήσεις προετοιμασίας για την άνοδο του ορίου συνταξιοδότησης σε επίπεδα που ουσιαστικά την καταργούν

Στην Πάτρα η αστυνομία ευτυχώς «λειτούργησε σαν ταξί» και σώθηκε γυναίκα
Στην Πάτρα η αστυνομία ευτυχώς «λειτούργησε σαν ταξί» και σώθηκε γυναίκα

Αστυνομικοί τη συνόδευσαν στο σπίτι της προκειμένου να εξασφαλιστεί η προάσπιση της σωματικής της ακεραιότητας

Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο
Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας

Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο
Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο

Αστυνομικός έχασε το όπλο του την ώρα των επεισοδίων (και δεν το κατάλαβε)

Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη
Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη

Τι ισχύει για Γυμνάσια και Λύκεια και τι για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα
Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα

Είναι ήδη κρατούμενος στην Γαλλία για υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες

Και άλλος βιασμός ανήλικης
Και άλλος βιασμός ανήλικης

Δράστης ένας 33χρονος που είχε την ανήλικη υπό την επίβλεψή του




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge