Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
4-12-2019

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τις απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς

Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τις απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς
fontsize

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ με αφορμή τις απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς.

Αναλυτικά:

Χθες (2.12.2019) η Τράπεζα Πειραιώς, παραβιάζοντας τον κανονισμό εργασίας και τις δεσμεύσεις της, ανακοίνωσε την (παράνομη) απόλυση 24 εργαζόμενων στην τράπεζα. Η γραπτή ανακοίνωση της για τις απολύσεις, που «κλείνει» με την «υπόσχεση» να συνεχίσει την επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων της για ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία, προδικάζει και απειλεί με συνέχιση των απολύσεων.

Πρόκειται για κορύφωση της – εδώ και μήνες και άνευ προηγουμένου – εργοδοτικής τρομοκρατίας στην τράπεζα που με ατομικές προσκλήσεις, ατομικές απειλές για απολύσεις προς τους εργαζόμενους από κάποια στελέχη της τράπεζας – εντεταλμένα και αμειβόμενα γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό και απειλητικές προσωπικές επιστολές του προέδρου της τράπεζας στους εργαζόμενους, επιδιώκει να κάμψει την αντίσταση των εργαζομένων στα σχέδια της για απόσχιση του κλάδου των «κόκκινων» δανείων και τη μεταφορά τους μαζί με 1.300 εργαζόμενους σε εταιρία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, στην οποία χάνουν την τραπεζοϋπαλληλική ιδιότητα τους και κατακτημένα δικαιώματα τους.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι της τράπεζας βρίσκονται εδώ και δέκα εβδομάδες σε αναγκαστική άδεια και απειλούνται με απόλυση γιατί: δε δέχθηκαν να μετακινηθούν στη νέα εταιρία ή να «δανειστούν» σ’ αυτή ή να μετατεθούν σε άλλες περιοχές της χώρας (π.χ. από Θεσσαλονίκη ή Αθήνα στην Κρήτη) ενώ ο κανονισμός απαγορεύει τη μετακίνηση εκτός νομού ή να μετακινηθούν σε άλλη θυγατρική της τράπεζας σαν «τηλεφωνητές» εισπρακτικής εταιρίας ή να αποχωρήσουν από την τράπεζα με «εθελούσια» απόλυση και δήλωσαν ότι θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται στην τράπεζα. Οι απολύσεις αυτές λειτουργούν τρομοκρατικά για όσους εργαζόμενους ακόμα αντιστέκονται σ’ αυτή τη βαρβαρότητα και όσους «δανείστηκαν» για μερικούς μήνες στην εταιρία διαχείρισης και μαζικά δηλώνουν ότι θέλουν να επιστρέψουν στην τράπεζα με τη λήξη της συμφωνίας δανεισμού.

Για να αποδειχθεί η πραγματική πρόθεση της τράπεζας για μείωση του προσωπικού και του λεγόμενου «κόστους εργασίας», σημειώνεται ότι την ίδια ώρα, αυτή εντατικοποιεί στο έπακρο την εργασία των εργαζόμενων καθώς υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, ενώ προσλαμβάνει νέους, φθηνούς, «ευέλικτους» εργαζόμενους, όπως και η εταιρία στην οποία έχει μεταβιβάσει τα «κόκκινα» δάνεια. Οι εξελίξεις αυτές προδιαγράφουν το δυσοίωνο μέλλον και όσων εργαζόμενων επέλεξαν (κάτω από αφόρητες πιέσεις) να μετακινηθούν στην εταιρία διαχείρισης. Μοναδικός της σκοπός είναι η μείωση του προσωπικού και των εξόδων μισθοδοσίας, θυσία στα κέρδη των μετόχων που και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ υποσχέθηκαν. Εκτός από τη μείωση του προσωπικού και τη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων τους, για τις τράπεζες (μετά από 4 ανακεφαλαιοποιήσεις με χρήματα και τις αντίστοιχες «μνημονιακές» θυσίες του λαού) και για τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων ισχύει ο προκλητικός για τα αγρίως φορολογούμενα λαϊκά στρώματα «αναβαλλόμενος φόρος», δηλαδή η μηδενική φορολογία.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται με εντατικούς ρυθμούς και οι άλλες τράπεζες. Η ΑΛΦΑ τράπεζα ήδη ανακοίνωσε την απόσχιση των κόκκινων δανείων με μετακινήσεις εκατοντάδων εργαζόμενων σε άλλες εταιρίες, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε εκατοντάδες απολύσεις εργαζόμενων (με πολυετή προϋπηρεσία) που εργάζονταν υπό το καθεστώς ενοικίασης από τρίτες εταιρείες.

Αυτές οι αποφάσεις των τραπεζών στηρίζονται - εκτός των άλλων - στο νόμο 4601/2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την απόσχιση κλάδων επιχειρήσεων, τον οποίο εφαρμόζει με ευλάβεια η κυβέρνηση της ΝΔ. Όπως με ευλάβεια τηρεί τη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης με τους «θεσμούς» - δανειστές για δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες για να δημιουργηθεί νέος «χρηματοδοτικός χώρος» για την χρηματοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων, τη δραστική μείωση των τραπεζικών καταστημάτων των συστημικών τραπεζών από 1.700 σε 800 και τη μείωση του αριθμού των τραπεζοϋπαλλήλων ακόμα κατά 15.000 (φθάνοντας από 65.000 στην αρχή της κρίσης στους 20.000), τη διενέργεια 100.000 πλειστηριασμών. Και όλα αυτά μέχρι το 2021.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση της ΝΔ σιωπά «μεθοδευμένα», όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, πανηγυρίζοντας ότι «εξυγιαίνουν» τις τράπεζες με τη μεταφορά των «κόκκινων» δανείων στα κερδοσκοπικά κοράκια της αγοράς. Είναι βέβαιη η προοπτική της απόλυσης για χιλιάδες εργαζόμενους και η αντικατάστασή τους με φθηνό, «ευέλικτο» προσωπικό. Ταυτόχρονα χιλιάδες δανειολήπτες θα πέσουν στα νύχια των κορακιών της αγοράς.

Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση στην τράπεζα Πειραιώς, η οποία μεθοδεύεται και για τις υπόλοιπες τράπεζες.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί,
Ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης σχετικά με την κατάσταση που δημιουργείται στην τράπεζα Πειραιώς και τις υπόλοιπες τράπεζες.
Ποια μέτρα θα πάρει άμεσα για την ακύρωση και αποτροπή των απολύσεων στην τράπεζα Πειραιώς και τις άλλες τράπεζες, των οποίων τα προκλητικά κέρδη επιδοτεί με την πολιτική και τους νόμους της.

Οι Βουλευτές

Κατσώτης Χρήστος
Καραθανασόπουλος Νίκος
Μανωλάκου Διαμάντω
Στολτίδης ΛεωνίδαςΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας δια στόματος Χαρδαλιά
Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας δια στόματος Χαρδαλιά

Απαγόρευση λειτουργίας εστίασης και διασκέδασης και στην Αττική

14-8-2020Σύγκλιση ΟΑΕΔ και Τ.Α. για την αντιμετώπιση της ανεργίας
Σύγκλιση ΟΑΕΔ και Τ.Α. για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Πρωτοβουλίες του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών

13-8-2020

Tο διάγγελμα της ..παραλίας
Tο διάγγελμα της ..παραλίας

Πού ήταν ο Μητσοτάκης?

13-8-2020

Διάγγελμα Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά
Διάγγελμα Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά

Θα αναφέρεται στις προκλήσεις της Τουρκίας

12-8-2020


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ