Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
4-12-2019

Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν επίδομα έως και 195€

Αφορά χιλιάδες εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα

Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν επίδομα έως και 195€
fontsize

Έως τον Απρίλιο αναμένεται να έχει εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ που θα κρίνει το μέλλον των επιδομάτων προϋπηρεσίας (τριετίες) χιλιάδων εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα.

Η υπόθεση εκδικάστηκε χθες στο Δ’ τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατόπιν προσφυγής του ΣΕΒ. Ειδικότερα το ανώτερο δικαστήριο καλείται να αποφανθεί αν συνεχίζουν να υφίστανται οι «παγωμένες» από το 2012 τριετίες ή αν έχουν καταργηθεί.

Οι τριετίες μπορούν να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό έως και 30% για τους εργαζόμενους έως 9 έτη ο οποίος από τα 650 ευρώ διαμορφώνεται έως 845 ευρώ το μήνα.

Αν η απόφαση δικαιώσει τους εργαζόμενους, οι μισθοί θα παραμείνουν στο ύψος τους. Αν δικαιωθεί η εργοδοτική πλευρά, τότε χιλιάδες μισθωτοί θα χάσουν τα επιδόματα με αποτέλεσμα οι μισθοί τους να μειωθούν περίπου κατά 195 ευρώ το μήνα.

Σημαντικό σε αυτήν την περίπτωση είναι και το θέμα της αναδρομικότητας. Δηλαδή αν το ΣτΕ θέσει θέμα αναδρομικής ισχύος, μισθωτοί θα κινδυνεύσουν να βρεθούν αντιμέτωποι και με πιθανές απαιτήσεις επιστροφής των επιδομάτων που έχουν ήδη λάβει από τον Φεβρουάριο του 2019 και μετά.

Όπως εξηγεί ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος το πρόβλημα δημιουργήθηκε για δύο λόγους:

• Αφενός, εξαιτίας της ασάφειας του νόμου 4172/2013 αναφορικά με την ακριβή έννοια του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου, με δεδομένο ότι το 2014 το επίμαχο άρθρο 103 του ως άνω Νόμου τροποποιήθηκε για να συμπληρωθεί η έννοια του κατώτατου μισθού με τη φράση : «και ως τέτοιος νοείται μια μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς» (εννοώντας άραγε ότι δεν περιλαμβάνει τις τριετίες;) και

• Της άτολμης επακολουθήσασας πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εργασίας το 2019, να επιλύσει το μείζον αυτό θέμα με την έκδοση μιας εγκυκλίου αντί της νομοθετικής διάταξης, η οποία θα αποσαφήνιζε πλήρως το όλο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον κ. Καρούζο ,τυχόν ευδοκίμηση της αίτησης ακύρωσης θα μπορούσε να επιφέρει την ακυρότητα της εγκυκλίου με αναδρομικό αποτέλεσμα, από τότε που η εγκύκλιος αυτή δημοσιεύτηκε, δηλαδή από τις 18 Φεβρουαρίου του 2019.

«Σε καμία περίπτωση όμως δεν θεωρώ ότι το απευκταίο αυτό αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδρομική αναζήτηση των ποσών των τριετιών που στο μεταξύ καταβλήθηκαν στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

»Αυτό, πέραν του έντονου κοινωνικού προβλήματος που θα δημιουργούσε (αναδρομική μείωση μισθών έως και κατά 30%) και της επιβάρυνσης των επιχειρήσεων με περαιτέρω γραφειοκρατικά βάρη (συμπλήρωση νέων ΑΠΔ, αντιδικίες με τους εργαζόμενους), θα ήταν και νομικά άτοπο, αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί πλάνη των εργοδοτών στην καταβολή των 3ετιών, όταν μάλιστα αυτή γινόταν και γίνεται χωρίς καμία επιφύλαξη των δικαιωμάτων τους.», τονίζει.

«Η ΓΣΕΕ υπερασπίστηκε, με νομικά επιχειρήματα, ότι οι προσαυξήσεις των τριετιών δεν έχουν καταργηθεί, αφού η αρμοδιότητα του υπουργού Εργασίας να καθορίζει τον κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο οριοθετήθηκε νομοθετικά και αφορά μόνο στο ελάχιστο ποσό αναφοράς, χωρίς να θιγούν οι διατάξεις των προσαυξήσεων των τριετιών, οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν κανονικά», αναφέρει η ΓΣΕΕ που παραστάθηκε στη δίκη.


ΠΗΓΗ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Αντίθετος ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στη μετατροπή Μουσείων σε ΝΠΔΔ
Αντίθετος ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στη μετατροπή Μουσείων σε ΝΠΔΔ

Ζητάει συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού

11-12-2019

45 χρόνια κάθειρξη στον Κ. Πάσαρη
45 χρόνια κάθειρξη στον Κ. Πάσαρη

Αποκτά δικαίωμα αποφυλάκισης το 2020 αν παραμείνει στη Ρουμανία

11-12-2019

Silver alert για 37χρονο πατέρα δύο παιδιών στο Βόλο
Silver alert για 37χρονο πατέρα δύο παιδιών στο Βόλο

Εξαφανίστηκε στις 9 Δεκεμβρίου

11-12-2019

Συνέντευξη της Λ. Κανέλλη στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ»
Συνέντευξη της Λ. Κανέλλη στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ»

Με ιδιαίτερη αναφορά στη Θεσσαλονίκη

11-12-2019


Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει βίαιη επίθεση της κυβέρνησης εναντίον  υγειονομικών
Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει βίαιη επίθεση της κυβέρνησης εναντίον υγειονομικών

Χημικά εναντίον γιατρών και εργαζομένων στην υγεία

11-12-2019

Μέσα στη λάσπη και σε σκηνές χιλιάδες πρόσφυγες
Μέσα στη λάσπη και σε σκηνές χιλιάδες πρόσφυγες

Στον καταυλισμό της Μόριας

11-12-2019

Έφυγε από τη ζωή ο  «πατέρας» της Serenata και της Amaretti
Έφυγε από τη ζωή ο «πατέρας» της Serenata και της Amaretti

Ο Άγγελος Ντάβος ξεκίνησε από ένα μικρό εργαστήριο στην Κυψέλη

11-12-2019

Πανελλαδική απεργία στις τράπεζες
Πανελλαδική απεργία στις τράπεζες

Η ανακοίνωση της ΟΤΟΕ

11-12-2019goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ