Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
16-12-2019

Οικουμενικό Μητρώο Απόδημων Ελλήνων

Πρόταση του Βουλευτή ΝΔ Ν. Κοζάνης, Στάθη Κωνσταντινίδη

Οικουμενικό Μητρώο Απόδημων Ελλήνων
fontsize

Η Πρόταση του Βουλευτή ΝΔ Ν. Κοζάνης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη για τη σύσταση Οικουμενικού Μητρώου Απόδημων Ελλήνων: 

Με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τη «Διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας», έγινε ένα σημαντικό βήμα ώστε να ενισχυθούν οι δεσμοί του απόδημου ελληνισμού, όχι τόσο με την πατρίδα-αφού για τους περισσότερους αυτοί δεν διερράγησαν ποτέ- αλλά κυρίως με την ελληνική πολιτεία, δηλαδή, με την οργάνωση και λειτουργία του κράτους. Ακριβώς γι’ αυτό, ο «οικουμενικός» αυτός εκλογικός νόμος συνάπτεται θεμελιακά με το οικοδόμημα των Ελλήνων της Διασποράς.

Η ευδοκίμηση αυτής της πρωτοβουλίας θα αποτελέσει από μόνη της ένα κίνητρο ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να συμμετέχουν και να συνδιαμορφώνουν την πολιτική ζωή του τόπου. Δεν αρκεί όμως από μόνη της. Χρειάζεται συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια για να πετύχουμε την ουσιαστική ενεργοποίηση των αποδήμων στα ζητήματα της μητροπολιτικής εστίας, σε όλο το φάσμα του οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού βίου.

Στο παρελθόν έχουν υλοποιηθεί σημαντικές δράσεις για την αξιοποίηση των αστείρευτων δυνάμεων των συμπατριωτών μας που ζουν εκτός συνόρων. Υπάρχουν όμως αναμφίβολα πολλά περιθώρια για να τους φέρουμε πιο κοντά μας.

Από τις εργασίες της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, στην οποία έχω την τιμή να συμμετέχω, κατέγραψα τις διαστάσεις του θέματος αλλά και σημαντικές αδυναμίες, δομικές και λειτουργικές.

Μία από αυτές αφορά στη διαπίστωση ότι η χώρα μας δεν διαθέτει μία ενιαία και επικαιροποιημένη βάση δεδομένων με τα προσωπικά στοιχεία των Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ όπου υπάρχουν τέτοια δεν είναι πρόσφορα για οργανωμένη και συστηματική επεξεργασία.

Πώς μπορείς, όμως, να ενεργοποιήσεις ουσιαστικά ανθρώπους των οποίων δεν γνωρίζεις τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, τους τομείς δραστηριοποίησης, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους;
Σήμερα έχουμε μία χρυσή ευκαιρία για να διορθώσουμε αυτή τη σημαντική έλλειψη.

Μετά την ψήφιση του νόμου, θα ξεκινήσει μία σημαντική προσπάθεια ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ανταπόκριση των Ελλήνων του εξωτερικού στο κάλεσμα για την εγγραφή τους στους οικείους εκλογικούς καταλόγους. Αυτό θα γίνει με διάφορες προσκλήσεις, με όλα τα σύγχρονα και πρόσφορα μέσα. Μάλιστα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 του ιδίου νόμου, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου των Εσωτερικών θα λειτουργήσει σχετική εφαρμογή.

Για τους παραπάνω λόγους, με την τοποθέτησή μου κατά τη συζήτηση του ν/σ, εισηγήθηκα τη σύσταση Μητρώου Απόδημων Ελλήνων, ώστε παράλληλα με την εγγραφή των αποδήμων στους εκλογικούς καταλόγους, όσοι το επιθυμούν να εγγράφονται και σε αυτό (σε διακριτή ηλεκτρονική πλατφόρμα), επιλέγοντας ενδεχομένως, και τομείς ενδιαφέροντος, για την επιδίωξη κάποιων εθνικών στοχεύσεων.
Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να καταρτίσουμε το πρώτο Οικουμενικό Μητρώο Απόδημων Ελλήνωνκαι να αξιοποιήσουμε τις ανεξάντλητες δυνάμεις του ελληνισμού σε διάφορες ήδη αναγνωρισμένες και εφαρμοζόμενες δράσεις, όπως: η προώθηση του φιλελληνισμού, η στήριξη των ομογενειακών συλλόγων και της εκκλησίας μας, η οικονομική διπλωματία, η διάδοση του πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας, η συνεργασία ημεδαπών με ξένα ερευνητικά κέντρα και εκπαιδευτικά ιδρύματα ή και σε άλλες που ενδεχομένως να υιοθετηθούν στο μέλλον.

Και αυτό το μητρώο θα πρέπει να έχει τον δυναμικό χαρακτήρα που θα έχει και ο εκλογικός κατάλογος, δηλαδή να είναι ανοιχτό σε εγγραφές, διορθώσεις και διαγραφές.

Η χρησιμότητα και χρηστικότητα της προτεινόμενης βάσης δεδομένων είναι νομίζω προφανής και θα αποτελέσει μία συμπληρωματική δράση που θα ενισχύσει τους δεσμούς των αποδήμων με τη χώρα και ένα σημαντικό εργαλείο που θα ενδυναμώσει την Ελλάδα στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της, με την ευρεία έννοια.ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

31-7-2020

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας (σχεδόν) παντού
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας (σχεδόν) παντού

Από την Τετάρτη 29 Ιουλίου

28-7-2020

Σ. Δανιηλίδης: Ιστορική πρόκληση από τον βάρβαρο, αιμοσταγή και ισλαμοφασίστα Ερντογάν
Σ. Δανιηλίδης: Ιστορική πρόκληση από τον βάρβαρο, αιμοσταγή και ισλαμοφασίστα Ερντογάν

Δήλωση-καταγγελία για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγιά-Σοφιά σε τζαμί

12-7-2020

Στις 31 Ιουλίου το επίδομα παιδιού
Στις 31 Ιουλίου το επίδομα παιδιού

Αφορά την τρίτη διμηνιαία δόση του 2020

10-7-2020

ΠΑΜΕ: Μεγαλώνει η Διεθνής Καταδίκη του νομοσχεδίου ενάντια στις διαδηλώσεις
ΠΑΜΕ: Μεγαλώνει η Διεθνής Καταδίκη του νομοσχεδίου ενάντια στις διαδηλώσεις

Μηνύματα αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους της Ελλάδας

8-7-2020

Βανδάλισαν και το γκράφιτι του Τζορτζ Φλόιντ στο Μεταξουργείο
Βανδάλισαν και το γκράφιτι του Τζορτζ Φλόιντ στο Μεταξουργείο

Άγνωστοι πέταξαν άσπρη και κόκκινη μπογιά

25-6-2020

Βανδάλισαν με σβάστικες και SS τo γκράφιτι του Αντετοκούνμπο
Βανδάλισαν με σβάστικες και SS τo γκράφιτι του Αντετοκούνμπο

Το είχε δημιουργήσει, με πρωτοβουλία του δήμου Φαλήρου, η ομάδα «Χρώματα και Όνειρα»

25-6-2020

Αυτή είναι η 33χρονη που κατηγορείται για την αρπαγή της δεκάχρονης
Αυτή είναι η 33χρονη που κατηγορείται για την αρπαγή της δεκάχρονης

Η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και τα στοιχεία της

24-6-2020

Στη δημοσιότητα από την ΕΛ.ΑΣ. οι φωτογραφίες του γιατρού - μαϊμού
Στη δημοσιότητα από την ΕΛ.ΑΣ. οι φωτογραφίες του γιατρού - μαϊμού

Στόχος η διερεύνηση τέλεσης και άλλων αξιόποινων αδικημάτων

22-6-2020goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ