Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Δήμος Επαμεινώνδας Ηρακλής Μηλτιάδης Περικλής Σοφοκλής
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
16-12-2019

Οικουμενικό Μητρώο Απόδημων Ελλήνων

Πρόταση του Βουλευτή ΝΔ Ν. Κοζάνης, Στάθη Κωνσταντινίδη

Οικουμενικό Μητρώο Απόδημων Ελλήνων
fontsize

Η Πρόταση του Βουλευτή ΝΔ Ν. Κοζάνης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη για τη σύσταση Οικουμενικού Μητρώου Απόδημων Ελλήνων: 

Με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τη «Διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας», έγινε ένα σημαντικό βήμα ώστε να ενισχυθούν οι δεσμοί του απόδημου ελληνισμού, όχι τόσο με την πατρίδα-αφού για τους περισσότερους αυτοί δεν διερράγησαν ποτέ- αλλά κυρίως με την ελληνική πολιτεία, δηλαδή, με την οργάνωση και λειτουργία του κράτους. Ακριβώς γι’ αυτό, ο «οικουμενικός» αυτός εκλογικός νόμος συνάπτεται θεμελιακά με το οικοδόμημα των Ελλήνων της Διασποράς.

Η ευδοκίμηση αυτής της πρωτοβουλίας θα αποτελέσει από μόνη της ένα κίνητρο ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να συμμετέχουν και να συνδιαμορφώνουν την πολιτική ζωή του τόπου. Δεν αρκεί όμως από μόνη της. Χρειάζεται συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια για να πετύχουμε την ουσιαστική ενεργοποίηση των αποδήμων στα ζητήματα της μητροπολιτικής εστίας, σε όλο το φάσμα του οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού βίου.

Στο παρελθόν έχουν υλοποιηθεί σημαντικές δράσεις για την αξιοποίηση των αστείρευτων δυνάμεων των συμπατριωτών μας που ζουν εκτός συνόρων. Υπάρχουν όμως αναμφίβολα πολλά περιθώρια για να τους φέρουμε πιο κοντά μας.

Από τις εργασίες της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, στην οποία έχω την τιμή να συμμετέχω, κατέγραψα τις διαστάσεις του θέματος αλλά και σημαντικές αδυναμίες, δομικές και λειτουργικές.

Μία από αυτές αφορά στη διαπίστωση ότι η χώρα μας δεν διαθέτει μία ενιαία και επικαιροποιημένη βάση δεδομένων με τα προσωπικά στοιχεία των Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ όπου υπάρχουν τέτοια δεν είναι πρόσφορα για οργανωμένη και συστηματική επεξεργασία.

Πώς μπορείς, όμως, να ενεργοποιήσεις ουσιαστικά ανθρώπους των οποίων δεν γνωρίζεις τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, τους τομείς δραστηριοποίησης, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους;
Σήμερα έχουμε μία χρυσή ευκαιρία για να διορθώσουμε αυτή τη σημαντική έλλειψη.

Μετά την ψήφιση του νόμου, θα ξεκινήσει μία σημαντική προσπάθεια ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ανταπόκριση των Ελλήνων του εξωτερικού στο κάλεσμα για την εγγραφή τους στους οικείους εκλογικούς καταλόγους. Αυτό θα γίνει με διάφορες προσκλήσεις, με όλα τα σύγχρονα και πρόσφορα μέσα. Μάλιστα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 του ιδίου νόμου, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου των Εσωτερικών θα λειτουργήσει σχετική εφαρμογή.

Για τους παραπάνω λόγους, με την τοποθέτησή μου κατά τη συζήτηση του ν/σ, εισηγήθηκα τη σύσταση Μητρώου Απόδημων Ελλήνων, ώστε παράλληλα με την εγγραφή των αποδήμων στους εκλογικούς καταλόγους, όσοι το επιθυμούν να εγγράφονται και σε αυτό (σε διακριτή ηλεκτρονική πλατφόρμα), επιλέγοντας ενδεχομένως, και τομείς ενδιαφέροντος, για την επιδίωξη κάποιων εθνικών στοχεύσεων.
Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να καταρτίσουμε το πρώτο Οικουμενικό Μητρώο Απόδημων Ελλήνωνκαι να αξιοποιήσουμε τις ανεξάντλητες δυνάμεις του ελληνισμού σε διάφορες ήδη αναγνωρισμένες και εφαρμοζόμενες δράσεις, όπως: η προώθηση του φιλελληνισμού, η στήριξη των ομογενειακών συλλόγων και της εκκλησίας μας, η οικονομική διπλωματία, η διάδοση του πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας, η συνεργασία ημεδαπών με ξένα ερευνητικά κέντρα και εκπαιδευτικά ιδρύματα ή και σε άλλες που ενδεχομένως να υιοθετηθούν στο μέλλον.

Και αυτό το μητρώο θα πρέπει να έχει τον δυναμικό χαρακτήρα που θα έχει και ο εκλογικός κατάλογος, δηλαδή να είναι ανοιχτό σε εγγραφές, διορθώσεις και διαγραφές.

Η χρησιμότητα και χρηστικότητα της προτεινόμενης βάσης δεδομένων είναι νομίζω προφανής και θα αποτελέσει μία συμπληρωματική δράση που θα ενισχύσει τους δεσμούς των αποδήμων με τη χώρα και ένα σημαντικό εργαλείο που θα ενδυναμώσει την Ελλάδα στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της, με την ευρεία έννοια.ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Παράταση ισχύος αδειών κυνηγετικών όπλων
Παράταση ισχύος αδειών κυνηγετικών όπλων

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας

8-4-2020


Έκοψαν το ρεύμα σε μονογονεϊκή οικογένεια με τρία παιδιά
Έκοψαν το ρεύμα σε μονογονεϊκή οικογένεια με τρία παιδιά

Eν μέσω της επιδημίας του κορωνοϊού

6-4-2020

Παρατείνεται έως τις 27 Απριλίου η απαγόρευση κυκλοφορίας
Παρατείνεται έως τις 27 Απριλίου η απαγόρευση κυκλοφορίας

Για την προστασία από τον κορωνοϊό

4-4-2020

Γιατροί του ΕΣΥ: Κρύβουν τη μισή αλήθεια!
Γιατροί του ΕΣΥ: Κρύβουν τη μισή αλήθεια!

Κείμενο-κόλαφος προς την Επιτροπή Ειδικών του υπουργείου Υγείας

31-3-2020

Ποιοι και πότε θα λάβουν δώρο Πάσχα
Ποιοι και πότε θα λάβουν δώρο Πάσχα

Οι διευκρινίσεις της κυβέρνησης

31-3-2020

Πέθανε ο Μανώλης Γλέζος
Πέθανε ο Μανώλης Γλέζος

Σε ηλικία 98 ετών λόγω καρδιακής ανεπάρκειας

30-3-2020Παράταση λουκέτου στα καταστήματα
Παράταση λουκέτου στα καταστήματα

Εως τις 11 Απριλίου

29-3-2020


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ