Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Γρηγόριος

Η θερμοκρασία αυτή την ώρα στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
13.4
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
4-12-2020

KKE: Αμεση ανάγκη μέτρων ενίσχυσης των Ελλήνων παραγωγών οπωροκηπευτικών

Πλήττονται από τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο

KKE: Αμεση ανάγκη μέτρων ενίσχυσης των Ελλήνων παραγωγών οπωροκηπευτικών
fontsize

Την ανάγκη στήριξης των Ελλήνων παραγωγών που πλήττονται από τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.

Ως απάντηση στις κυρώσεις που είχαν επιβάλλει ΕΕ και ΗΠΑ στη Ρωσία το 2014 και διαρκώς ανανεώνονται από τότε, παρατάθηκε με νέο πρόσφατο προεδρικό διάταγμα μέχρι το τέλος του 2021 το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές οπωροκηπευτικών από την ΕΕ. Οι βιοπαλαιστές αγρότες της Ελλάδας πληρώνουν βαρύ το τίμημα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται στην περιοχή μας αλλά και διεθνώς.

Το ρωσικό εμπάργκο δημιούργησε σοβαρά εμπόδια στις ελληνικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών (κυρίως πυρηνόκαρπων, ακτινιδίων, εσπεριδοειδών και κηπευτικών), οι οποίες πριν την επιβολή του ξεπερνούσαν τα 160 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, προκαλώντας μεγάλες απώλειες εισοδήματος στους αγροτοπαραγωγούς. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατή η αντιστάθμιση των συγκεκριμένων απωλειών, καθώς η παραγωγή αρκετών τομέων οπωροκηπευτικών της Ελλάδας ήταν επί δεκαετίες προσανατολισμένη στις εξαγωγές προς τη Ρωσία. Επιπλέον, κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης των αγροτοπαραγωγών και αναπλήρωσης χαμένου εισοδήματος δεν έχει ληφθεί και οι όποιες ενισχύσεις έχουν δοθεί (πχ λιγότερα από 50 εκατομμύρια για de minimis όλη την περίοδο 2014-2020) από τις ελληνικές κυβερνήσεις και την ΕΕ δεν ήταν παρά ασπιρίνες που δεν αντιμετώπισαν την κατάσταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από το 40% των απωλειών αφορούν στον τομέα των πυρηνόκαρπων (ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, βερίκοκα) στον οποίο δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 30.000 καλλιεργητές. Οι συνολικές απώλειες τους την εξαετία 2014-2019 ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που μεταφράζεται σε μέση απώλεια ανά παραγωγό πάνω από 13.000 ευρώ.

Σε αυτές τις απώλειες έρχεται να προστεθεί και η περαιτέρω συμπίεση του εισοδήματος τους καθώς το ρώσικο εμπάργκο, η πανδημία covid-19 αλλά και άλλες εξελίξεις (πχ οι δασμοί Τραμπ στα κονσερβοποιημένα ροδάκινα) έδωσαν αφορμή σε βιομήχανους και μεγαλεμπόρους να εντείνουν τους εκβιασμούς ώστε να αρπάζουν την αγροτική παραγωγή σε τιμές κάτω του κόστους.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε στην Επιτροπή τα παρακάτω ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή, που έχει τεράστια ευθύνη για τη δημιουργία του προβλήματος και για τη διαιώνιση του μέχρι σήμερα, για :

1. την άμεση άρση της παραπάνω απόφασης που παρατείνει τις δυσκολίες στις εξαγωγές;

2. το αίτημα σχετικά με την πραγματική αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των Ελλήνων αγροτοπαραγωγών με την πρόβλεψη συγκεκριμένου κονδυλίου για το σκοπό αυτό από το νέο ΠΔΠ και τον επικείμενο πακτωλό δις του Ταμείου Ανάκαμψης, που προορίζονται για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους κι όχι τους βιοπαλαιστές αγρότες και την άμεση ανακούφισή τους;».
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Νεκρός βρέθηκε ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης
Νεκρός βρέθηκε ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης

Aγνοούνταν από το μεσημέρι της Κυριακής στον Ευβοϊκό

Ανοίγουν την 1η Φεβρουαρίου τα πρακτορεία ΟΠΑΠ
Ανοίγουν την 1η Φεβρουαρίου τα πρακτορεία ΟΠΑΠ

Παράταση της απαγόρευσης για κυνήγι και ψάρεμα

Κορωνοϊός: Live οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά για το άνοιγμα των Γυμνασίων-Λυκείων
Κορωνοϊός: Live οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά για το άνοιγμα των Γυμνασίων-Λυκείων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας

Ευρωβουλευτές ζητούν ουσιαστική πολιτική Πολιτιστικής κληρονομιάς
Ευρωβουλευτές ζητούν ουσιαστική πολιτική Πολιτιστικής κληρονομιάς

Αλέξης Γεωργούλης: «Ενώνουμε τις δυνάμεις για ενιαία χρηματοδότηση και απτές πολιτικές»

Ανοίγουν κατά πάσα πιθανότητα  γυμνάσια-λύκεια την 1η Φεβρουαρίου
Ανοίγουν κατά πάσα πιθανότητα γυμνάσια-λύκεια την 1η Φεβρουαρίου

H Επιτροπή Λοιμωξιολόγων αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως»

Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ
Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ

Διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά προβλέπεται να επιδεινώσουν τον καιρό στη χώρα


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ