Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
27-1-2021

Δώρα Αυγέρη: Ο ΕΟΔΥ πιάστηκε να παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα ασθενών COVID-19

Η κυβέρνηση θα «απαντήσει» όπως και για τα διπλά βιβλία;

Δώρα Αυγέρη: Ο ΕΟΔΥ πιάστηκε να παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα ασθενών COVID-19
fontsize

Μετά τις αποκαλύψεις για τα διπλά βιβλία καταγραφής κρουσμάτων και τις δυσλειτουργίες στον ΕΟΔΥ, άλλο ένα σκοτεινό κεφάλαιο έρχεται να προστεθεί στις ύποπτες, παράτυπες και καταχρηστικές πρακτικές του Οργανισμού, αναφέρει η Δώρα Αυγέρη, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Πρόκειται για την κατά παράβαση του νόμου συλλογή και απευθείας επεξεργασία προσωπικών δεδομένων ασθενών Covid-19 από τον ΕΟΔΥ. Και αυτό, ενώ ήδη για το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων των πολιτών εγκαλείται η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε σχέση με την υπόθεση Palantir.

Στην πρακτική του ΕΟΔΥ, η οποία «δεν βρίσκει έρεισμα στο νόμο, αλλά αντίθετα προσκρούει στον ΓΚΠΔ( GDPR)» αναφέρεται η γνωμοδότηση του Αυτοτελούς Γραφείου Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων (ΥΠΔ/DPO) του Υπουργείου Υγείας. Την εν λόγω γνωμοδότηση επικαλείται και επισυνάπτει η Δώρα Αυγέρη, στην αναφορά που απέστειλε σήμερα προς τον Υπουργό, Βασίλη Κικίλια.

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Υπεύθυνου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του Υπουργείου Υγείας, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ο ΕΟΔΥ από τα μέσα Νοεμβρίου συγκεντρώνει μέσω των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και επεξεργάζεται απευθείας (σε καθημερινή βάση) τα ιατρικά προσωπικά δεδομένα του συνόλου των ασθενών που νόσησαν με Covid-19 σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Η εν λόγω γνωμοδότηση χρονολογείται στις 23.12.2020 και ήρθε σε συνέχεια εγγράφου του ΕΟΔΥ, το οποίο είχε ημερομηνία ένα μήνα πριν, στις 18.11.2021 και θέμα την «Επιτήρηση της νοσηλείας επιβεβαιωμένων κρουσμάτων SARS-Cov2.

Με το συγκεκριμένο έγγραφό του ο ΕΟΔΥ ζητούσε από όλες τις ΥΠE να του αποστέλλονται σε καθημερινή βάση ηλεκτρονικά και συγκεντρωτικά τα ιατρικά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα όλων των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων ασθενών SARS-CoV2 που νοσηλεύονται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Μάλιστα, ζητούσε την αποστολή δεδομένων, δυο μέρες νωρίτερα, από τις 16.11.2020!

Ο ΕΟΔΥ όρισε και οδηγίες, βάσει των οποίων οι ΥΠΕ θα πρέπει καθημερινά να συγκεντρώνουν απ’ όλα τα νοσοκομεία που υπάγονται στην περιφέρειά τους τα ιατρικά δεδομένα του συνόλου των ασθενών με κορωνοϊό, να τα ενοποιούν σε ένα αρχείο και να τα προωθούν απευθείας στον ΕΟΔΥ. Σημειώνεται ότι πρόκειται για ιατρικά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, στα οποία ταυτοποιείται πλήρως ο ασθενής (ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ) και όχι ανωνυμοποιημένα ή ψευδοποιημένα στοιχεία.

O Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων στην γνωμοδότηση-καταπέλτη, μεταξύ άλλων, αποφαίνεται ότι δεν έχει έρεισμα στο νόμο, άλλα αντίθετα προσκρούει σε αυτόν η πρακτική που ακολουθείται από τον ΕΟΔΥ και τις ΥΠΕ από τις 16 Νομβερίου του 2020.
Αποκαλύπτεται ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας ο ΕΟΔΥ έστησε δικό του παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων κορωνοϊού. Αποκαλύπτεται τώρα ότι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας ο ΕΟΔΥ, αντιβαίνοντας το νόμο, συλλέγει και επεξεργάζεται ιατρικά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των ασθενών με Covid-19. Τι ακριβώς κάνει ο ΕΟΔΥ; Ο οργανισμός που έχει τεράστιες ευθύνες για την αναποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας εμφανίζεται εξαιρετικά ενεργός σε θέματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων του. Ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος του στην πανδημία;

Σε αυτά τα αμείλικτα ερωτήματα προς τον υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση προστίθενται και μερικές εύλογες απορίες. Όπως, γιατί χρειάστηκε να μεσολαβήσει ένας ολόκληρος μήνας προκειμένου να βγει η γνωμοδότηση του Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων στις 23 Δεκεμβρίου. Ημέρα που συμπτωματικά (;) λύεται η συνεργασία Μητσοτάκη με την εταιρία Palantir.

Οι ΥΠΕ συνεχίζουν την αποστολή δεδομένων στον ΕΟΔΥ για απευθείας επεξεργασία προσωπικών δεδομένων; Ποιος είχε και έχει την ευθύνη για την συλλογή και επεξεργασία αυτών των δεδομένων από τον ΕΟΔΥ; Πώς και από ποιον χρησιμοποιούνται ή χρησιμοποιήθηκαν; Πώς διασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών; Ποιος παίζει ύποπτα παιχνίδια με την ασφάλειάς μας;
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Παρατείνονται οι περιορισμοί για πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού
Παρατείνονται οι περιορισμοί για πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού

Nέα ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας

Ψυχολογική Υποστήριξη στους σεισμόπληκτους της Θεσσαλίας για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί
Ψυχολογική Υποστήριξη στους σεισμόπληκτους της Θεσσαλίας για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί

Σε αντίσκηνο του καταυλισμού των σεισμόπληκτων στην περιοχή του Δαμασίου

Κλειστά τα γραφεία του ΟΠΕΚΑ  στη Λάρισα
Κλειστά τα γραφεία του ΟΠΕΚΑ στη Λάρισα

Σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή

Υπέρ της συγκρότησης ενός κοινωνικού μετώπου ευθύνης ενάντια στην τρομοκρατία ο  Θ.Καράογλου
Υπέρ της συγκρότησης ενός κοινωνικού μετώπου ευθύνης ενάντια στην τρομοκρατία ο Θ.Καράογλου

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εργαλειοποιήσει την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ

© 2001-2021 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας