ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
21-9-2022

Λογαριασμοί ενέργειας: Πώς η κυβέρνηση καταδικάζει χιλιάδες νοικοκυριά σε ενεργειακή φτώχεια

Κυβερνητικά μέτρα με στήριξη της αισχροκέρδειας

Λογαριασμοί ενέργειας: Πώς η κυβέρνηση καταδικάζει χιλιάδες νοικοκυριά σε ενεργειακή φτώχεια

Πιστή στη στήριξη των υπερκερδών για λίγους και κολλητούς της παραμένει η κυβέρνηση αναφορικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από το ΥΠΕΝ για τις επιδοτήσεις στην ενέργεια για το μήνα Οκτώβριο.

Όπως επισημαίνουν με κοινή ανακοίνωση ο τομεάρχης και η αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα, «για έναν ακόμη μήνα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδοτεί την αισχροκέρδεια στο ρεύμα με λεφτά των πολιτών, δηλαδή από άδικες χρεώσεις στους λογαριασμούς και από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι «το σύνολο του 1,1 δισ. ευρώ είναι χρήματα που εισπράχθηκαν άδικα από τους καταναλωτές σε λογαριασμούς ρεύματος προηγούμενων μηνών, υπερβάλλοντα φορολογικά έσοδα και πόρους από τα δικαιώματα άνθρακα που θα έπρεπε να κατευθυνθούν σε έργα ΑΠΕ και ανθεκτικότητας έναντι της κλιματικής κρίσης».

«Η κυβέρνηση επέλεξε να συνδέσει τις επιδοτήσεις, ενόψει χειμώνα, με στόχους μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας όταν, είναι προβληματική η μέτρηση της κατανάλωσης από τον ιδιωτικοποιημένο κατά 49% Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) και όταν, η κυβέρνηση έχει ευθύνη για την καθυστέρηση σε έργα εξοικονόμησης στο δημόσιο, στις επιχειρήσεις αλλά και στις κατοικίες», σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι «μόνη προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και όχι η στελέχωσή του και ο διαγωνισμός των έξυπνων μετρητών που δεν έχει ξεκολλήσει τα 3 χρόνια που η ΝΔ είναι κυβέρνηση».

Ακόμη ο Σ. Φάμελλος και η Π. Πέρκα σχολιάζοντας τις επιδοτήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους καταναλωτές μέσης τάσης επισημαίνουν ότι αυτές είναι μειωμένες την ίδια ώρα που «διακυβεύεται πλέον η βιωσιμότητα» των εν λόγω επιχειρήσεων.

«Άρα η απάντηση του κ. Σκρέκα στην κοινωνία και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι ότι “θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί”, όπως είπε σήμερα; Επέλεξε ακόμα να αφήσει έξω από το κάδρο όσους αισχροκερδούν στην ενέργεια χωρίς να πει τίποτα για τα νέα αισχρά υπερκέρδη στην προμήθεια ρεύματος, ύψους 500 εκατ. ευρώ μόνο για τον Σεπτέμβριο, που επιδοτεί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη».

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει άμεσα την πλήρη επιστροφή των υπερκερδών στους καταναλωτές «που πληρώνουν τις επιλογές της».

Το ίδιο πρέπει να γίνει -επισημαίνουν οι ίδιοι- και με τα 2,2 δισ. ευρώ. των υπερκερδών στην ηλεκτροπαραγωγή για την περίοδο Ιούλιος 2021 - Ιούνιος 2022, τα οποία «ακόμη μαγειρεύονται και αγνοούνται».

Παράλληλα, σχολιάζοντας τις σημερινές ανακοινώσεις του κ. Σκρέκα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημειώνουν ότι «επιβεβαιώνουν πως η κυβέρνηση καταδικάζει ανοικτά ένα μεγάλο αριθμό νοικοκυριών της χώρας σε ενεργειακή φτώχεια, αφού φαίνεται να αγνοεί ότι το χειμώνα πολλά νοικοκυριά χρησιμοποιούν ρεύμα για να ζεσταθούν, ενώ και το φυσικό αέριο είναι πλέον πανάκριβο, παρά τη «γενναιόδωρη» επιδότηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που επίσης σωρεύει υπερκέρδη εις βάρος των καταναλωτών. Περιμένουμε ακόμη την επιστροφή των άνω των 300 εκατ. ευρώ υπερκερδών της "γαλάζιας" διοίκησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας εις βάρος των καταναλωτών για το έτος 2021».

«Το πάζλ των χωρίς καμία λογική και ατάκτως ερριμμένων μέτρων της κυβέρνησης ολοκληρώνεται από τον παραλογισμό προώθησης της υποκατάστασης της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου από το πετρέλαιο θέρμανσης ή τα καυσόξυλα, αγνοώντας και τον κλιματικό νόμο που η ίδια ψήφισε, αλλά και το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αστικά κέντρα» τονίζουν ο τομεάρχης και η αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας:

«Δυστυχώς, μπροστά στην επιβίωση της κοινωνίας και της οικονομίας σε έναν δύσκολο χειμώνα, έχουμε μια κυβέρνηση που το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί είναι τα υπερκέρδη των λίγων και κολλητών του συστήματος εξουσίας και τις προκλητικές αμοιβές των γαλάζιων παιδιών. Χρειάζεται άμεσα ουσιαστική παρέμβαση, ρύθμιση και έλεγχος στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για να σταματήσουν οι επιδοτήσεις της ακρίβειας και μέτρα για μείωση τιμών και αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να εγγυηθεί ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας θα το πράξει».

ΠΗΓΗ
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ξανά στην κυκλοφορία τα παντός είδους βαρέα οχήματα στην Πιερία
Ξανά στην κυκλοφορία τα παντός είδους βαρέα οχήματα στην Πιερία

Εξαιρούνται τα υπερβαρέα - άνω των 44 τόνων μικτού φορτίου

Δόθηκε στην κυκλοφορία μέρος της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης
Δόθηκε στην κυκλοφορία μέρος της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης

Τα οχήματα θα κινούνται μόνο στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας

Απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος
Απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος

Στον οδικό άξονα του Αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ στο ρεύμα πορείας με κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα

ΔΕΔΔΗΕ: Προσοχή σε νέα απάτη με πρόσχημα το Power Pass
ΔΕΔΔΗΕ: Προσοχή σε νέα απάτη με πρόσχημα το Power Pass

Προσποιούμενοι υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ ζητάνε στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών

Παραιτήθηκε με χρονοκαθυστέρηση ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Παραιτήθηκε με χρονοκαθυστέρηση ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Μετά την υπόθεση της δολοφονίας του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη στο πλοίο Blue Horizon
© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge